dns-logo

Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

dns-logo
Ријеч је ријеч

О НАМА

Демократски народни савез је независна политичка организација, отворена за све грађане који су спремни да се својим радом, стварањем, односом према заједници и другима бори за слободу, права, социјалну правду, независно правосуђе, мир и демилитаризацију Босне и Херцеговине, која је заснована принципима Дејтонског мировног споразума. Солидарност, вјера у човјека и брига о сваком члану друштва, опште су вриједности од којих ДНС не одступа и никад их неће напустити.


Знак Демократског народног савеза је прописан Статутом ДНС-а. Чине га три почетна слова (ДНС) исписана тамно-плавом бојом, са ореолом српске националне заставе изнад. ДНС има заставу бијеле боје, са одштампаним знаком ДНС у средини или у доњој половини заставе.

Дан Светог великомученика Димитрија (08. новембар) слави се као крсна слава Демократског народног савеза.

ИСТОРИЈАТ

Демократски народни савез је основан 17. јуна 2000. године а за његовог првог предсједника изабран је др Драган Костић из Бање Луке. Током 2003. године ДНС-у колективно приступа Савез народног препорода а те године за предсједника је биран Марко Павић, који већ 15 година има потпуно повјерење чланова ДНС-а.


Изборни циклуси


Демократски народни савез је први пут, као регистрована странка, учествовао на изборима већ 2000. године и освојио три посланичка мандата. На изборима 2002. године овај резултат је поновљен али и додатно потврђен делегатом у Вијећу народа РС. До избора 2004. године ДНС има око 100 одборника у скупштинама општина, начелника општине Зворник и предсједника Скупштине у неколико општина. И те, 2004. године, ДНС биљежи раст – освајамо начелничке мандате у Приједору и Петровцу.


На Општим изборима 2006. године, ДНС осваја четири посланичка мандата у Народној скупштини РС као и један мандат у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ. Од априла 2006. године, ДНС је дио нове скупштинске већине у Народној скупштини и дио је Владе Републике Српске а заступљени смо и у Савјету министара Босне и Херцеговине. Локални избори 2008. године доказују раст утицаја ДНС-а. Након ових избора имамо начелнике и у општинама Приједор, Крупа на Уни и Петровац.


2010. године ДНС осваја шест посланичких мандата у Народној скупштини Републике Српске и један мандат у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ. У Влади Републике Српске, ДНС има два министра а на нивоу заједничких органа Босне и Херцеговине - замјеника министра правде и делегата у Дому народа ПС БиХ.


За локалне изборе 2012. године ДНС је предложио начелничке кандидате у 16 општина, 1.284 кандидата за одборнике у скупштинама локалних заједница, учествовао у 6 коалиција за начелнике и 2 коалиције за скупштине општина те поставио нове циљеве и стадарде – од ових избора постали смо трећа странка у Републици Српској.

Општи избори 2014. године донијели су нам осам посланичких мандата у Народној скупштини РС, али и част да предсједник Народне Скупштине Републике Српске – буде из ДНС-а. Потврдили смо и мандате у Вијећу народа, као и све дотадашње изборне функције у Парламентарној скупштини БиХ.


Послије ових избора ДНС у Влади Републике Српске има три министра. На локалним изборима 2016. године остварен је најбољи изборни успјех и забиљежен даљи раст ДНС-а који сада има начелнике у пет локалних заједница. Листе ДНС-а за одборнике у Скупштинама општина и градова освојиле су више од 85.000 гласова. Са листа ДНС-а изабрано је 165 одборника, у готово свим општинама и градовима РС и у неколико општина у Федерацији БиХ.

И настављамо даље. Хвала за повјерење! Ријеч је Ријеч.

Функционери ДНС-а кроз историју

2000. година

Драган Костић – предсједник

Драгутин Родић и Хаџи Јован Митровић – потпредсједници

Радомир Тривић – генерални секретар


2003. година

Марко Павић – предсједник

Хаџи Јован Митровић и Мирко Бањац – потпредсједници

Драгутин Родић – генерални секретар


2005. година и 2009. година

Марко Павић – предсједник

Недељко Чубриловић, Младен Симић, Хаџи Јован Митровић-потпредсједници

Драгутин Родић – генерални секретар


2013. година

Марко Павић – предсједник

Недељко Чубриловић, Споменка Стевановић, Јово Вуковљак, Никица Боснић, Драгомир Јовичић- потпредсједници

Драгутин Родић – генерални секретар


2017.година

Марко Павић – предсједник

Недељко Чубриловић – замјеник предсједника Споменка Стевановић, Драгомир Јовичић, Дарко Бањац, Марко Аћић – потпредсједници

Драгутин Родић – генерални секретар


2020.година

Ненад Нешић - предсједник

Драгомир Јовичић, Марко Аћић, Огњен Тадић,Ђорђе Поповић, Душко Ивић, Неђо Трнинић, Радислав Јовичић - потпредсједници

Дарко Бањац - генерални секретар


ДНС у Влади РС

dns-logo

Клуб посланика ДНС РС

dns-logo

Вијеће народа РС

dns-logo

ДНС у БиХ

dns-logo
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља се * су обавезна!