Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„СРПСКАИНФО“-ИНТЕРВЈУ-РЕШИЋ: МОРАМО ПОДРЖАТИ СВЕ КОЈИ ПОКРЕЋУ ПРВИ БИЗНИС

3 Август, 2019

Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе РС, каже да је новим законом о инспекцијама предвиђено да младе људе и све оне који покрећу први бизнис инспектори неће моћи да казне током прве године рада.

 

Према њеним ријечима, овај закон ће се у форми нацрта у септембру наћи у скупштинској процедури.

 

„Циљ нам је да помогнемо онима који први пут оснивају предузеће са до пет запослених. Идеја је да их инспектори уче како да раде, те како и у којем року да отклоне неправилности, али да им не могу наплатити казну“, наглашава Решићева.

 

Српскаинфо: Зашто?
Решић: Зато што они покушавају не бити терет овој држави, него неко ко привређује, па им треба пружити подршку. Ово ће, такође, бити значајно олакшање свима који се плаше инспекција.

 

Српскаинфо: Шта још предвиђа поменути закон?
Решић: Дешава се да послодавца у исто вријеме контролишу и општинска и републичка инспекција. Они ће своје планове морати усклађивати и пријављивати једни другима, како не би долазило до дуплирања контрола у само пар дана.

 

Српскаинфо: Шта подразумијева нови приступ подршке неразвијеним општинама?
Решић: То да сваки пројекат има двије поткомпоненте, једну која ће се одности на развијене градове, а другу усмјерену ка неразвијеним и изразито неразвијеним општинама којима недостаје инфрастуктурних  улагања. Јер, ако се у једном пројекту такмиче Бањалука и Оштра Лука, Бањалука најчешће носи примат, а то није равноправно такмичење.
 

 

Српскаинфо: Како још помоћи неразвијеним општинама?
Решић: Влада има фонд од 300.000 КМ за суфинансирање пројеката код трећих лица, што је огромна помоћ за ове општине. Лане смо по овом основу утрошили 290.000, а у неразвијене општине је, за инфраструктурне пројекте, укупно отишло милион КМ. Остало нам је да изанализирамо које нам се локалне заједнице никад нису јавиле и шта их кочи да аплицирају у пројектима.

 

Српскаинфо: Упркос законској обавези, неке локалне заједнице избјегавају уплату у Фонд солидарности за лијечење дјеце.
Решић: То је нешто око чега нико од нас нема право да преговара, јер ми овде причамо о нашој дјеци. Ако се локалне заједнице не понашају у складу са законом, биће позване на одговорност. То је мала ставка за њих, која пуно значи другима.

 

Српскаинфо: Недавно сте саопштили да не можете да иницирате распуштање теслићког парламента који, међутим, није усвојио извјештај о неуспјелом референдуму о опозиву начелника.

Решић: Ово је случај без преседана, јер су до сада скупштине увијек усвајале извјештаје. Сад чекамо став Републичке изборне комисије, која извјештај мора или да потврди или да негира. Парламент је, свакако, тај који доноси коначну одлуку.

 

Српскаинфо: Координатор за реформу јавне управе БиХ Драган Ћузулан рекао је да Влада РС „свјесно опструише процес реформе јавне управе одбијањем да усвоји стратегију 2018-2020“.
Решић: Одбијамо стратегију, али не да бисмо рекли „не“ неком процесу, него зато што желимо другачији концепт Фонда за реформу јавне управе.

 

Српскаинфо: Какав?
Решић: Кад тражимо подршку Фонда, кажу да се то не уклапа у план из 2006, па не можемо повући средства, што је апсурдно. Сулудо је да за реформу јавне управе постоји фонд, а ми тражимо средства на другој страни или трошимо наше паре. Желимо да РС, независно од осталих нивоа власти, одлучује у које ће пројекте и на који начин усмјерити средства која јој припадају.

 

Српскаинфо: Да ли је рок за усклађивање броја запослених у општинама и градовима РС са бројем становника продужен до 30. јуна 2021. да би се спријечило отпуштање вишка радника?
Решић: Не! Увидјели смо да су сви, осим Теслића, активно радили на смањењу броја радника, у складу са законом. Овим темпом, до истека рока у РС може остати максимално 500 радника који би могли да буду технолошки вишак. То је врло јасан сигнал да се људи труде, због чега смо продужили рок.

 

Не треба се плашити Приједора
Српскаинфо: Предсједник ваше странке Марко Павић оптужио је премијера Радована Вишковића да има маћехински однос према Приједору.
Решић: Чињеница да у Влади већ девет година постоји само један министар из Приједора можда би могла поткријепити ову тврдњу о којој говори лидер ДНС. А Приједор није тако мали град… Генерално, треба размишљати о томе да се не треба толико плашити Приједора.

 

Српскаинфо: У чему је онда проблем?
Решић: Можда треба градити мало другачије односе према овом граду. Приједор је, у протеклом периоду, доказао да му за све што ради скоро и не треба нека подршка са стране. Али, колико је то предност, може да буде и мана. Јер, кад сте довољно јаки да нешто можете сами, други често мисле да вам помоћ уопште не треба. Можда био требало о Приједору поразмислити на неки други начин.
 

Нешић: Бошњачки политичари заустављају БиХ на европском путу...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

6 Децембар, 2023
Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!