Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ“- ПАВИЋ: ОДНОС ПРЕМИЈЕРА ПРЕМА ПРИЈЕДОРУ МАЋЕХИНСКИ

26 Јул, 2019

ДНС није задовољан односом који према њему показује Радован Вишковић, предсједник Владе РС, рекао је Марко Павић, предсједник ДНС-а. У контексту изградње аутопута према Приједору, Павић је рекао да је био непријатно изненађен када је Вишковић тражио да се траса измјести. "Има још случајева гдје смо изненађени понашањем премијера. Заиста не можемо бити задовољни таквим односом. У неку руку могли бисмо рећи да је однос премијера према Приједору маћехински", рекао је Павић у интервјуу за данашње (26.7.2019.) "Независне". 

 

НН: Колико сте задовољни односима у коалицији и радом Владе РС?

 

ПАВИЋ: Ово је, као и претходне, коалициона влада и иако није пуно времена прошло од избора, она ће се морати јаче суочити с проблемом пада индустријске производње, пада извоза и осталих економских показатеља, поготово с успореним растом БДП-а. ДНС покреће управо та питања јер смо их ставили у фокус свог дјеловања. Што се тиче осталих области, мислим да Влада може добити пролазну оцјену.

 

НН: Овог пута је било више турбуленција с вашим коалиционим партнерима него раније. Како коментаришете коалиционе односе?

 

ПАВИЋ: Јесте, ове године је било одређених турбуленција. Ни криви ни дужни дошли смо у позицију да се бранимо да ми нисмо подржавали коалиционе односе. Ко се имало разумије у аналитику и статистику, може лако видјети како се понашао ДНС. Међутим, нечији циљ је био - а ја заиста не могу рећи чији - да се снага ДНС-а умањи јер је на изборима постао значајан фактор. Такав однос коалиционог партнера, смјена наших кадрова на функцијама без консултација с нама, довео је до тога да су нам односи били пољуљани и да нису били као некада, искрени коалициони односи. Међутим, доста тога је санирано. Али, остале су ране које боле. Очекујете можда такве ствари од непријатеља, али кад то долази од пријатеља, онда боли. Али, кренули смо неким добрим путем да се то превазиђе.

 

НН: Има ли још "мангупа" у ДНС-у?

 

ПАВИЋ: "Мангупа" никад није ни било у ДНС-у, нити сада постоје. Очигледно је да је неко дао погрешне информације. То се видјело у предизборној кампањи, а то се видјело и након избора. Видјело се да тога нема, да је ДНС јединствен, нико нема право да одступи од генералне политике ДНС-а.

 

НН: Углавном, ДНС остаје у Влади? 

 

ПАВИЋ: ДНС остаје у Влади.

 

НН: Проблема је било и у вези с изградњом аутопута за Приједор. Како то сада изгледа?

 

ПАВИЋ: Био сам непријатно изненађен када је предсједник Владе (Радован Вишковић) изашао с тезом да се одгађа изградња аутопута за Приједор и да се тај аутопут треба пребацити на неку другу релацију. Приједор као град жели да све што радимо буде транспарентно и базирано на чињеницама. Тај аутопут се гради на бази броја возила, на снази привреде коју аутопут треба да повезује са другим тачкама, на бази географских показатеља. Ништа од тога није уважено. Само одједном идеја да се аутопут пребаци негдје другдје. Мислим да то није генерални став и да ће аутопут Приједор - Бањалука ићи. На крају крајева, уговор је потписан и свако одустајање од уговора значи огромну материјалну штету за РС. Мислим да никоме није до тога, а нарочито нама који смо на том аутопуту. Желимо да се економија повеже, да људи брже путују. Ми никад нисмо оспорили изградњу ниједног другог аутопута. Напротив, преко наших министара у Влади увијек смо инсистирали на јакој саобраћајној инфраструктури у цијелој РС и наставићемо то да подржавамо. И Министарство ће тражити начине да се што више гради по цијелој РС. Не пада нам на памет да обустављамо нешто на чему се ради четири до пет година.

 

НН: Споменули сте у овоме премијера Радована Вишковића у негативном контексту. Да ли сте разочарани његовим односом према Приједору и ДНС-у или је то само појединачни случај?

 

ПАВИЋ: Није појединачни, има још случајева гдје смо изненађени понашањем премијера. Заиста не можемо бити задовољни таквим односом. У неку руку могли бисмо рећи да је однос премијера према Приједору маћехински. И то зле маћехе.

 

НН: Постоје проблеми и у функционисању градске власти у Приједору. О чему се, по Вашем мишљењу, ту ради? Јесу ли ти проблеми ствар само Приједора?

 

ПАВИЋ: Није то ствар само Приједора. Има доста њих који су на услузи да спроведу разне ствари, од куповине одборника па надаље. Ти људи су се ставили на услугу неким појединцима у Приједору. Али, власт у Приједору функционише. Само, начин на који је то урађено је нешто што је изразито нефер. А какве ће то посљедице даље имати, нисам сигуран. Сигуран сам да то не може утицати на глобалне односе међу странкама, али да ремети односе у Приједору, ремети жестоко. То нарочито зато што смо ми СНСД увијек држали у власти у Приједору и кад то нисмо морали. А први пут кад су они добили прилику, они су ДНС искључили. Тако се не ради с пријатељима и дугогодишњим партнерима.

 

НН: Како видите односе на нивоу БиХ? Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, давао је неке изјаве о томе да ће и са ДНС-ом разговарати у вези с формирањем власти.

 

ПАВИЋ: Прочитао сам те изјаве Шаровића. За мене је логично да се међу српским странкама разговара. И уопштено међу странкама. Ако човјек с човјеком разговара, не значи да је промијенио мишљење. Можда тај разговор треба да приближи мишљења, а можда се покаже да нема приближавања мишљења. Свако онај ко кроз неки разговор или позив сматра да се нешто промијенило - не значи, не мора се ништа промијенити. Шаровића знам преко 20 година. Шта би било сметња да се видимо и разговарамо? Није ме позвао непријатељ, него човјек који обавља високу функцију у странци и Савјету министара. За мене је логично да се разговара, а резултат је нешто друго. ДНС има своју коалицију, своје партнере и сва питања је до сада увијек усаглашавао са својим партнерима. 

 

НН: Да ли је ово хапшење Прамода Митала повезано можда и с Рудником Љубија? Шта се дешава с рудником?

 

ПАВИЋ: Рудник Љубија функционише као правни субјекат којем је већински власник Влада, и ту нема никаквих проблема. Хапшење које спомињете нема везе с рудником, то није власник "Арцелор Миттала". То нема никакве везе с Љубијом, а свако нека одговара за своја дјела без обзира на то о коме се ради. Е сад, што се тиче продаје акција рудника, то је процес који води Влада РС. Колико сам ја информисан, то се засад не миче никуда, видјећемо шта ће бити. 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!