Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: УСПЈЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ МОДЕРНИЗОВАЊА СИГНАЛИЗАЦИЈ

24 Јул, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изразио је задовољство што процес реструктурисања предузећа "Жељезнице Републике Српске" иде у добром правцу и што је успјешно завршен пројекат модернизације система сигнализације и телекомуникација на дионици Добој-Бањалука вриједан око 20 милиона евра.

 

Трнинић је навео да је овај пројекат омогућио да Центар за даљинско управљање "Жељезница" сада има сасвим модерну и нову опрему која је пуштена у рад почетком овог мјесеца. 

 

"Ово је сада модеран и савремен Центар одакле се може даљински управљати са сигнално-сигурносним и телекомуникационим уређајима, чиме се повећава безбједност, али и ефикасност жељезничког саобраћаја", рекао је новинарима Трнинић, који је са вршиоцем дужности директора предузећа "Жељезнице" Зораном Илинчићем посјетио Центар за даљинско управљање овог предузећа. 

 

Он је додао да су радници у потпуности обучени за рад на новој опреми, те да су задовољни новим условима рада. 

 

"Процес реструктурисања овог предузећа подразумијева власничко, финансијско и организационо реструктурисање и сваки од ових праваца нису сами за себе, него се преплићу, што подразумијева и модернизацију `Жељезница`", рекао је Трнинић у Бањалуци. 

 

Он је навео да увођење новог система мијења око 80 радника који су до сада радили тај посао, те напоменуо да радници неће остати незбринути јер је планом предвиђен и тај дио. 

 

Коментаришући наводе из Конфедерације синдиката Републике Српске да знају за 15 штетних уговора у овом предузећу, а за које, како су навели, и министар сигурно мора да зна, Трнинић је рекао да ову синдикалну организацију више не схвата озбиљно. 

 

"Ако они то знају и прикривају онда су и они саучесници. Предлажем им да све што знају однесу у Тужилаштво, подржаћу их и ако треба потписати са њима те пријаве", рекао је Трнинић. 

 

Одговарајући на питање да ли су тачни наводи да је реализацијом пројекта такозваног напресавања осовина нанесена штета од око 350.000 евра и доведена у питање безбједност пруга, Трнинић је рекао да су то спекулације, те да до њега није дошла ниједна пријава инспекције или институција које су надлежне и које то контролишу. 

 

Вршилац дужности директора предузећа "Жељезнице Републике Српске" Зоран Илинчић изразио је задовољство што је Пројекат модернизације сигнализације и телекомуникације на дионици Добој-Бањалука приведен крају, те што су у његовој реализацији учествовале домаће компаније, као и домаћи инжењери и радници. 

 

"Пројекат је подразумијевао уградњу сиглане и телекомуникационе опреме у шест службених мјеста, те уградњу оптичког кабла од Добоја до Бањалуке, уз увезивање свих жељезничких објеката у ова два центра", рекао је Илинчић. 

 

Он је додао да је Пројекат подразумијевао и потпуно осигурање 11 пружних прелаза, са уградњом видео-наџора, те је по први пут урађена и најава доласка и одласка воза у службеним мјестима Добој и Бањалука. 

 

Говорећи о радницима који ће остати без радног мјеста увођењем нових технологија у оквиру овог пројекта, Илинчић је навео да ће они бити распоређени на друга радна мјеста, која су у складу са њиховом стручном спремом. 

 

"Систематизација радних мјеста у `Жељезницама` рађена је уважавајући ефекте овог пројекта, који је донио нову технологију рада. Обавезни смо да систематизацију доставимо синдикатима на мишљење и у току је фаза када разматрамо приједлоге и сугестије од представника синдиката", рекао је Илинчић. 

 

Он сматра да не стоји тврдња представника синдиката да се систематизацијом чувају радна мјеста савјетника и помоћника, а да ће бити отпуштани радници на пругама. 

 

"Безбједност радника, путника и робе нам је на првом мјесту и то сада радимо на савременији начин. То се неким синдикалним представницима не свиђа, те покушавају на тај начин да оспоре нешто што је добро", рекао је Илинчић. 

 

Он је истакао да "Жељезнице", у сарадњи са ресорним министарством и Владом Српске убрзано иду ка реализацији пројекта реструктурисања, којим је између осталог, предвиђено и реструктурисање радне снаге, те да сви показатељи на данашњи дан указују да је све добро испланирано. 

 

Говорећи о захтјевима радника овог предузећа за повећањем плата, Илинчић је рекао да су сви свјесни да су плате доста мале, те да су кроз појекат реструктурисања предвиђена и средства за побољшање статуса радника. 

 

"Због непостизања договора са другом страном о потписивању општег колективног уговора, гдје би се дефинитивно ријешио тај проблем, нашли смо прелазно рјешење да исплатом стимулација за претходни период побољшамо статус наших радника", рекао је Илинчић.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!