Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГРУЗИЈА-БАЊАЦ: ЈАЧАТИ, ШТИТИТИ И ШИРИТИ ПРАВОСЛАВЉЕ

21 Јун, 2019

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изразио је жаљење због прекида сједнице Интерпарламентане скупштине православља која се одржава у грузијској пријестоници Тбилисију, те поручио да то тијело има задатак да јача, штити и шири правосавље.

 

"Земље из којих долазимо треба да остану у сфери дипломатских односа. Ми смо овдје, прије свега, православци", рекао је Бањац који учествује у раду 26. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине павославља, од 19. до 23. јуна. 

 

Сједница је прекинута другог дана јер су опозициони посланици грузијског парламента и демонстранти насилно ушли у парламент, захтијевајући да предсједник Интерпарламентарне скупштине Сергеј Гаврилов и руска делегација одмах напусте Грузију. 

 

Након тога, Интерпарламентана скупштина је наставила рад у комитетима, а Бањац је члан Комитета за правна питања и Комитета за политичку и међународну сарадњу. 

 

Бањац је и члан делегације Интерпарламентарне скупштине православља коју ће предводити генерални секретар и посланик у грчком парламенту Андреас Микалидис током разговора са грузијским посланицима. 

 

Првог дана састао се са предсједником грузијског парламента Ираклијем Кобахидзеом са којим је размијенио мишљење и искуства у вези са парламентарном демократијом и улози парламента у оквиру државних уређења. 

 

Он се састао и са предсједником Интерпарламентарне скупштине православља Сергејем Гавриловим који је прихватио позив предсједника Народне скупштине Српске да посјети парламент Српске. 

 

Тема овогодишње Генералне скупштине, која ће трајати до 23. јуна, јесте "Допринос парламентаризма у разумијевању савремених политичко-друштвених феномена". 

 

Интерпарламентарна скупштина православља је међупарламентарно тијело основано на иницијативу грчког парламента 1993. године. 

 

Циљ је уочавање и вредновање промјена које се дешавају у Европи, унапређење и јачање улоге православља као важног политичког, културног и духовног ентитета, превазилажење екстремних националних и религијских разлика, заштита националних и вјерских мањина, јачање мултилатералне сарадње на парламентарном нивоу, као и сарадња и размјена искустава међу парламентима и парламентарцима. 
 

 

НЕШИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА КРАЈ НАДАЊА ДА ЋЕ ПОНИШТИТИ ИДЕНТИТЕТ СРП...

Демократски народни савез (ДНС) изражава пуну...

23 Јул, 2024
НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!