Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ОСЛОБОЂЕЊЕ“-ИНТЕРВЈУ-МАРКО ПАВИЋ: ОБАВЕЗЕ ДРЖАВЕ НЕ СМИЈУ БИТИ УПИТНЕ

18 Јун, 2019

Ако се три странке, које су побиједиле на изборима, не могу договорити, требају нам пријевремени избори, каже, између осталог, Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза у интервју за данашње (18.6.2019.) „Ослобођење“.

 

„ДНС из године у годину постаје све јача станка и на протеклим изборима освојили смо 100.000 гласова, што је био наш циљ. Али , код нас је обичај да се каже: све ти се може опростити, али успјех никада. Онда су почели напади на ДНС, али ДНС је то стоички издржао и странка је данас јача него што је била и на изборима, јер се више људи увјерило у принципијалну политику ДНС-а и жели да нам приступи“, одговорио је Павић на питање колико је задовољан развојем странке и да ли му је жао што се разишао са неким кадровима. Он је истакао  да  ДНС обиљежава 19 година постојања,  да су из ДНС-а, отишли само функционери, они људи којима је пријећено, који су се бојали да ће изгубити радна мјеста или они којима су нека радна мјеста обећана. Тај одлазак ДНС је,  нагласио је Павић превазишао без неких већих посљедица.

 

На питање шта је рјешење за status qvo који постоји на државном нивоу, Павић каже да је за ДНС увијек рјешење да се поштује Устав и закон. „Код нас је схваћено да ни Устав и закон нису светиња и да се може радити мимо тога. Када будемо такви да нам је закон  и оно што договоримо светиња, онда ћемо без потешкоћа све то радити и усаглашавати. То што немамо  власт, што је све блокирано и стоји, није добро. Не могу нам се многи пројекти реализовати, чека се на разне одлуке и потписе, значи, оно што бисмо радили, све је стало“ , рекао је лидер ДНС-а. 

 

Када је у питању став ДНС-а око НАТО пута БиХ, односно обавезама које је као земља преузела, Павић је истакао да то нема везе са формирањем власти те да се не може  прије формирања власти говорити о државним обавезама. „За мене је тако чудно поставити питање хоћете ли ви извршавати уставне и законске обавезе. То се мора подразумијевати и ту нема никаквих изговора. Једноставно, власт се мора формирати“ изјавио је Павић.

 

„У овој ситуацији, ја бих највише волио да ми имамо нови Изборни закон“, одговорио је предсједник ДНС-а  на питање да ли би волио да код нас постоји институт пријевремених избора, додајући да би у  Изборном закону који је тренутно на снази мијењао да мандат више не припада појединцу, него да припада странци, па се онда не би у току мандата мијењала воља народа.

 

"Рјешили бисмо питање Сједић-Финци и проблем Мостара, те још неке одлуке Суда за људска права из Стразбурга, увели бисмо скенирање и све оно што на гласачком мјесту доводи до тога да избори морају бити тачан одраз воље гласача који су изашли на гласање“ рекао је он.

 

Што се тиче државног нивоа  и рада посланика ДНС-а у Парламента БиХ, и да ли постоји одређена ситуација у којој би свом партијском колеги сугерисао да изузме свој став од оног већине посланика из Српске, Павић каже да није баш сигуран да је ДНС вага, те да се нису досад договарали око подјеле власти на нивоу Босне и Херцеговине. „Наш посланик је обавезан у двије ствари: да поштује вољу народа и вољу странке која га је поставила. И он ће то учинити“, рекао је Павић.

 

„Преговора није било, у познатој смо коалицији на нивоу Републике Српске, вјероватно ће та коалиција бити и на нивоу БиХ, али морате знати да је ДНС самостална странка, која размишља ми смо коалициони партнери. И то изузетно фер коалициони партнери“, подсјећа Павић, додајући да су у више наврата то и показали, те да нису истомишљеници.

 

„Према мом мишљењу, ипак ове три странке које су побиједиле на изборима трабају да се договоре, а ако се не могу договорити, требају рећи да се не могу договорити, те ако нико други не може успоставити власт, нека се иде у пријевремене изборе“, рекао је Павић на питање да ли га интересује нека област гдје би волио да види своје кадрове.

 

Што се тиче прича  да је господин Милан Радовић кандидат за градоначелника Бањалуке, Павић каже да је Радовић одговоран члан ДНС-а, али ДНС није уопште још ни с ким разговарао нити размишљао о кандидатима за градоначелника Бањалуке нити било којим кандидатима за локалне изборе. О томе ће расправљати тек након новогодишњих празника.

 

„Сада смо стабилизовали странку, радимо још неке ствари унутар ДНС-а, да га ојачамо и припремимо за локалне изборе, тако да нам имена још нису у фокусу нити је истина ишта од прича које се могу чути“, рекао је  Павић.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!