Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПАВИЋ ЗА ИНСАЈДЕР: ДО КРАЈА МЈЕСЕЦА ЗАВРШЕТАК РАСПОДЈЕЛЕ ФУНКЦИЈА, БИЋЕ НОВИХ...

21 Мај, 2019

Што се тиче расподјеле јавних функција то увијек иде спорије и касније се ријешава. Морамо бити свјесни да је дошло до одређених промјена у саставу странака у односу на оно што се постигло на изборима. Секретари странака су дуго радили и припремали приједлог расподјеле. Они су завршили тај коначни акт. Ми у ДНС нисмо најзадовољнији тим актом и дали смо своје примједбе. Мислим да то можемо усагласити и да ту неће бити проблема. Може се  десити да се то заврши већ ове недјеље или најдаље до краја сљедеће недјеље би се требало све усагласити. Међу директорима из реда ДНС ће бити нових имена - каже у интервјуу за Инсајдер Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза.


ИНСАЈДЕР: Влада Републике Српске је формирана одмах након избора. Међутим, расподјела власти по дубини, директора јавних предузећа и других функција још није завршена, иако је прошло седам мјесеци од избора. Гдје је запело, докле је дошао тај процес и када ће бити окончан?

 

ПАВИЋ: Влада Српске је врло брзо формирана. Чињеница је да се пред крај године доноси буџет, економска политика и слични документи и било је неопходно имати нову Владу која ће донијети акта неопходна за рад у наредној години. То је добро и тиме што је влада формирана брзо смо показали озбиљност.
Што се тиче расподјеле јавних функција то увијек иде спорије и касније се ријешава. Морамо бити свјесни да је дошло до одређених промјена у саставу странака у односу на оно што се постигло на изборима. Секретари странака су дуго радили и припремали приједлог расподјеле. Они су завршили тај коначни акт. Ми у ДНС нисмо најзадовољнији тим актом и дали смо своје примједбе. Мислим да то можемо усагласити и да ту неће бити проблема. Може се  десити да се то заврши већ ове недјеље или најдаље до краја сљедеће недјеље би се требало све усагласити.


ИНСАЈДЕР: На шта се односе примједбе ДНС, на проценат учешћа у власти или нешто друго?

 

ПАВИЋ: Проценат учешћа у власти одређен је тачно према броју посланика и ту нема право нико да се жали. ДНС је друга партија по снази у овој коалицији и то је тако и процентуално одређено унутар расподјеле власти. У питању је сам распоред одређених функција. Једноставно, ми имамо своје мишљење, настојимо да будемо реални и да како терет обавеза тако и терет онога што би требало бити добро примимо сви подједнако.
Углавном, до краја мјесеца би се тај процес могао завршити.


ИНСАЈДЕР: Да ли ће се у тим кадрирањима за директоре и друге јавне функције када је ријеч о ДНС појавити нека нова имена?

 

ПАВИЋ: Хоће, биће нових имена. И сада значајно партиципирамо у владајућој коалицији, али биће и нових мјеста, а и нових имена и то на значајнијим мјестима. 
Ипак, не могу сада говорити о конкретним именима и мјестима, јер би било некоректно пошто још увијек нисмо добили званично та мјеста.


ИНСАЈДЕР: Други актуелни проблем је седмомјесечно безуспјешно покушавање формирања Савјета министара у Сарајеву. Ко је ту крив за то што немамо нови Савјет министара?

 

ПАВИЋ: ДНС је легалистичка странка која поштује закон и која поштује резултате избора. Ми смо свјесни да на нивоу БиХ наша снага није значајна, али да можемо утицати на одређене токове. С обзиром да имамо, како их зовемо, побједничке странке у сва три национална корпуса ред је да се оне усагласе и направе власт. Оне се до сада нису успјеле усагласити, али било је и дужих периода од овога да није био формиран Савјет министара, тако да се томе не треба чудити. У овом случају требало би да се поштује воља бирача и грађана Босне и Херцеговине, али и воља ентитета и народа и да важна питања ријеше органи које изаберемо, а не да се прво ријеше одређена спорна питања, а онда да се формирају формирају органи. Управо органи које треба да изаберемо треба да доносе те одлуке.
Сматрам да никада није добро да једна држава нема легалну и легитимну власт, јер каква је таква је та власт је бирана од народа и треба им дати могућност да покажу какви су, а онда ако не ваља поново мјењати.


ИНСАЈДЕР: Да ли сте разговарали са коалиционим партнерима, прије свега СНСД, шта би све од функција у Сарајеву могло припасти ДНС-у ако се ускоро формира Савјет министара?

 

ПАВИЋ: Нисмо разговарали на тему подјеле власти и не знам да ли је ико разговарао о томе. Дијелити оно што није ни добијено је заиста апсурдно. ДНС то не прихвата. То је као у оној народној сјећи ражањ, а зец је још у шуми. Тако да нисмо разговарали о томе.


ИНСАЈДЕР: Изгледа да смо дошли на раскрсницу куда ће се даље војно кретати Босна и Херцеговина, чија ће ово зона утицаја бити. Куда је паметно српском народу да крене, на коју страну?

 

ПАВИЋ: Очигледно да је у посљедње вријеме Босна и Херцеговина постала простор такмичења великих сила. То није добро за нас, јер свако опредјељење за једне испада као да сте против других. То је као у животу, када навијате за један клуб то не значи да сте против другог клуба. Желите да ваш клуб успије, али ако не успије не љутите се и не подузимате никакве санкције. Међутим, ове игре су мало другачије од фудбалских и сваких других. Овдје се траже одређене сфере утицаја и то није процес који се може одједном ријешити.
Наша Народна скупштина је донијела одлуку о војној неутралности Републике Српске. За сада би то  била најбоља позиција за БиХ. Поред наших унутрашњих проблема да нам се још ставе и ти проблеми са вана, заиста би било тешко одлучити и функционисати. Чињеница је да ћемо у неком догледном времену морати да донесемо одлуке. Да ли ће оне бити такве да задовоље све или само дио грађана и народа то остаје да видимо. Када будемо морали доносити те одлуке, а мислим да их не морамо још доносити, оне се морају доносити главом, а не срцем, јер овдје ћемо морати гледати у будућност, а далеко мање у прошлост.


ИНСАЈДЕР: Када би се те одлуке могле доносити?

 

ПАВИЋ: Након писма Предсједништва БиХ да смо спремни прихватити акциони план прошло је 10 година. То не одређујемо ми већ велике силе, када они осјете да је њима у интересу. Тако да је о тим роковима незахвално говорити.


ИНСАЈДЕР: Бошњачке политичке елите се плаше да би се проблем Косова могао везати за Босну и Херцеговину, ако би било разграничења између самопрогласеног Косова и Србије да би се то могло одразити на Републику Српску и Босну и Херцеговину, те да због тога на неки начин коче и формирање нове власти?

 

ПАВИЋ: Чињеница је да је Косово срце српства и да српски народ живи са проблемима на Косову. ДНС поред емотивног има и рационалан став да подржавамо државу Србију у начину ријешавања њихових унутрашњих питања. Иако је то унутрашње питање Србије очигледно је да се Косово покушава извући да постане међународни проблем. Резолуција 1244  јенешто што цијели свијет мора признати. Ми прихватамо све што Србија на својој територији уради.  За сада не треба мјешати Републику Српску и Косово. Ако међународна заједница буде принципијелна и на све проблеме у свијету се односи на исти начин, онда не морамо бринути. Међутим, ако буде као до сада када се према Србима није принципијелно поступало онда се морамо бринути. У сваком случају српски народ треба да брине о својој садашњости и будућности. То нема неке велике везе, али даје неку смјерницу како се такви проблеми могу рјешавати.


ИНСАЈДЕР: Да кажемо коју ријеч и о врућим локалним темама. Јавност интерсује шта ће бити са рудником Љубија?

 

ПАВИЋ: ДНС дуго година има свој принципијелан став да жели да се рударење у Приједору настави. Да жели да се за приватизацију изабере компанија која има кредибилитет у области вађења и дистрибуције руде и компанија која је позната у свијету. Не интересује нас име те компаније. Често се мишљење Приједора везује уз Митал, али никада нећете наћи да је неко из ДНС фаворизовао било кога. Сматрам да треба остати према томе ставу. Нама треба неко ко ће и наредним десетинама година вадити руду у Приједору од чега ће имати корист и сви наши грађани. Један број функционера, па чак и у Влади РС, уопште не схвата проблем Љубије, него то своде на то навијање ко ће добити Љубију. Љубија није у томе, већ је она развој Приједора и регије и онај ко доноси одлуку утиче на тај развој. Једно вријеме, а можда и сада, 40% прихода Жељезница РС је било од рудника Љубије. Да ли то треба занемаривати? Ја нећу сада да говорим и о интересу  жељезаре у Зеници јер је то у Федерацији, али свеједно, на истом смо простору. Ти који не мисле на ове проблеме, него мисле хајде да додијелимо овоме или ономе из овог или оног интереса, ти не мисле добро Приједору и грађанима Приједора. ДНС ће се на један културан начин увијек обраћати унутар институција да покушао ријешити тај проблем на задовољство и грађана и рудника и свих других учесника у поступку. За сада није донесена никаква одлука, тако да немамо шта говорити, али можемо сугерисати да се нађе инвеститор који ће се наставити бавити вађењем руде. Ја  нисам чуо да су се појавили нови инвеститори. То су велике инвестиције и треба да будемо опрезни и не упуштати се у битке које ће народ унапријед изгубити, а корист могу имати само појединци.


ИНСАЈДЕР: Демократски народни савез је годинама водећа партија у Приједору, има и градоначелника, али је недавно изгубио скупштинску већину. Подршку је отказао и водећи коалициони партнер СНСД. Шта се тренутно дешава на том плану?

 

ПАВИЋ: Видјели сте да ја нисам дао ниједну изјаву везану за догађања у Приједору. То је локални ниво и настојим да се у то не мијешам. Локални органи ДНС разговарају, али чињеница је да се врши притисак на Приједор, а тиме и на ДНС.
Нисмо пуно забринути због промјене скупштинске већине. Идуће године су избори и тада ће свако добити легитимитет својих одлука. Тако да они који су доносили и ове одлуке треба да их потврде на изборима. 
Ипак, нико не може рећи да је коректан коалициони однос према нама.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!