Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„СРПСКАИНФО“-БАЊАЦ: РИЈЕШИЛИ СМО ПРОБЛЕМЕ, КОАЛИЦИЈА СА СНСД ЈЕ СТАБИЛНА

11 Мај, 2019

Коалиција између највеће владајуће странке СНСД и ДНС је стабилна без обзира на одређене несугласице које су се дешавале одмах након избора, тако да не стоје спекулације које се с времена на вријеме појављују у јавности, а које говоре супротно.

 

Каже у данашњем (11.5.2019) интервјуу за Српскаинфо потпредсједник ДНС и шеф Клуба посланика у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, који истиче да су раније постојала одређена неразумијевања између ове двије странке, али су она разријешена.

 

Да ли ДНС у овом тренутку има адекватан број функција у јавном сектору, с обзиром на то да су многи ваши људи смијењени у ранијем периоду?

 

Учешће ДНС у власти би требало бити 14,29 одсто на основу броја народних посланика која имамо у Народној скупштини Републике Српске. Очекујемо да се тај постотак испоштује, а које позиције ће ДНС добити видјеће се у наредном периоду, јер је то сада у фази договарања. Послије сваких избора позиције се мијењају. Не морају се задржати постојеће, а могу се добити неке које ДНС до сада није имао.

 

Да ли има подијела унутар Клуба посланика ДНС у парламенту Српске с обзиром на бројне спекулације како постоје одређена неслагања унутар њега?

 

Такве приче одлучно демантујем. Имамо најјачи Клуб у парламенту Српске, како по основу профила професије, тако и по основу великог искуства које има сваки наш члан. Наш Клуб броји осам посланика и изузетно је стабилан и чврст. Не желимо више да се замарамо причама и спекулацијама који се скоро свакодневно појављују у појединим медијима. Наш Клуб ће радити на  основу принципа, циљева и одлука које доносе органи ДНС, а у наредном периоду ће се јако добро видјети наше функционисање и јединство. То јединство је видљиво и кроз личне и пријатељске односе између посланика.

 

Како коментаришете притужбе да се поједини посланици не понашају у складу са Пословником о раду, односно да га намјерно злоупотребљавају?

 

Правила су јасна – постоји Правилник и сви га морамо поштовати, а на руководству Народне скупштине Републике Српске, дакле предсједника и потпредсједника парламента, је да прате рад и оцјењују да ли долази до злоупотреба или не. С друге стране, посланици требају схватити да нема потребе да се удаљавају од теме која је на дневном реду. Разумијем да је посланике бирао народ и да требају причати у парламенту, а не ћутати. Међутим, када дође до одређеног вријеђања или удаљавања од теме која је на дневном реду, сматрам да се то треба прекинути јер расправа онда прелази у једно позориште. Парламент Српске је највиши законодавни орган и од њега не треба правити позориште. Пословник се мора поштовати па макар био примјењен и на мени када се удаљим од теме.

 

На сљедећој редовној сједници НСРС расправљаће се о безбједносној ситуацији. Зашто је сједница затворена за јавност?

 

Износиће се одређени подаци које МУП РС води под ознаком “повјерљиво”. Из тог разлога је нормално да сједница буде затворена за јавност. Морам чути информације које ће бити презентоване и не треба унапријед драматизовати већ реално размотрити све информације које ће се изнијети на тој сједници. Безбједност је јако широка тема и тај извјештај о безбједности у Српској ће бити везан и за извјештај о раду МУП РС, који ће бити презентован на истој тој сједници као друга тачка дневног реда.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!