Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: ПРЕГОВАРАМО ЗА КРЕДИТ ОД 100 МИЛИОНА КМ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ И...

23 Март, 2019

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас (23.3.2019.) Срни да се воде преговори са Свјетском банком о кредиту од 100 милиона КМ за реконструкцију и одржавање постојећих и изградњу нових магистралних и регионалних путева у Српској.

 

"Влада је већ формирала комисију која води преговоре са Свјетском банком. Очекујемо брзу реализацију тих средстава и њихову ефективност да би у предстојећој грађевинској сезони кренули у реализацији пројеката", нагласио је Трнинић. 

 

Он је подсјетио да Српска има мрежу од 4.200 километара магистралних и регионалних путева и сваке године се одржавају у склопу редовних активности јавног предузећа "Путеви Републике Српске" које њима и газдује. 

 

"Ми смо у посљедњних десет година уложили више од милијарду КМ у изградњу и реконструкцију око 1.100 километара магистралних и регионалних путева. И ове године је планом предвиђено одржавање и инвестиције у нове правце, али су та средства недовољна и неопходно је обезбиједити нове изворе финансирања", каже Трнинић. 

 

Он је рекао да ће велики пројекат санације и изградње нових магистралних и регионалних путева имати вишеструки значај, а посебно у погледу комфорнијег саобраћаја и побољшања безбједности у саобраћају. 

 

"Нажалост, имамо знатан број саобраћајних незгода и са смртно страдалима тако да нам је циљ да низом активности, укључујући и поправљање услова на нашим друмовима, смањимо број незгода са смртно страдалим и повријеђеним лицима, али и материјалном штетом. Материјална штета је само у прошлој години износила више од 130 милиона КМ", истакао је Трнинић. 

 

У оквиру овог аранжмана била би финансирана рехабилитација и модернизација путева, тунела и мостова који су обухваћени годишњим и трогодишњим плановима "Путева Републике Српске". 

 

Стратешким документима Републике Српске дефинисани су приоритети у изградњи магистралних и регионалних путева, а на тој листи су, између осталих, правци Фоча - Шћепан Поље, Фоча - Тјентиште, Бањалука - Бронзани Мајдан - граница ентитета, Котор Варош - Митровићи, Подградци - Мраковица и Мљечаница - Мраковица. 

 

Путем сличног аранжмана у периоду од 2007. до 2012. године обављена је рехабилитација 1.100 километара магистралних и регионалних путева.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!