Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„INSAJDER“-ИНТЕРВЈУ-ПОПОВИЋ: ПОЛИТИЧКИМ ЈЕДИНСТВОМ ДО ОЖИВЉАВАЊА ДОМАЋЕ ПРИВРЕДЕ

11 Фебруар, 2019

Ђорђе Поповић, посланик ДНС у Народној скупштини Републике Српске за „Insajder“ говори о актуелној политичкој ситуацији, стању у привреди, економији...

 

INSAJDER: Остварили сте сјајан изборни резултат на изборима за Народну скупштину РС и постали народни посланик из изборне једнице 6. Шта ваши бирачи и, генерално, обичан народ у вашој изборној јединици очекује од вас као посланика?
 

ПОПОВИЋ: Прије свега, желим још једном да изразим захвалност народу Мајевице, Семберије и Посавине који је на октобарским изборима дао велику подршку ДНС-у и мени лично као носиоцу листе за НС РС. Вјерујем да је скоро 11.000 личних гласова које сам добио на изборима, доказ да сам у претходном периоду радио добро, а велико повјерење које су ми указали моји суграђани обавезује ме да као посланик наставим још више и још снажније да се залажем за добробит грађана бијељинске регије. Као и у другим дијеловима Републике Српске, и на нашем подручју народ живи отежано због недостатка радних мјеста и малих примања, многи су у тешкој ситуацији. У томе, обични људи од нас политичара очекују првенствено да их саслушамо и разумијемо. Лично сам и послије избора констатно на терену, међу народом, и настојим да учиним све што је у мојој моћи да помогнем гдје год то могу, као што сам увијек чинио. 

 

INSAJDER: За шта ћете се Ви, као посланик, залагати у свом четворогодишњем мандату?
 

ПОПОВИЋ: Ја сам посланик ДНС-а и првенствено ћу се залагати за реализацију политичког програма, идеја и приједлога наше странке. Мир и стабилност, уз очување виталних интереса Републике Српске, економски просперитет, више посла за све грађане и боље зараде уз одговорно коришћење ресурса. Да будемо отворени према свијету али свјесни себе и својих вриједности. Одговорни према себи и будућим генерацијама којима требамо да омогућимо услове за достојанствен живот у својој земљи. То је моја лична и визија ДНС-а. Наравно, као посланик из изборне јединице шест, посебно ћу се залагати да наша регија буде равноправно заступљена када су у питању инвестиције и развојни програми Републике Српске у свим областима. 

 

INSAJDER: Шта мислите, као народни посланик, са чиме би Влада Српске требало прво да се ухвати у коштац?
 

ПОПОВИЋ: Живимо у историјском тренутку у којем све наше институције имају прилику да покажу одговорност према властитом народу и да управо сада заузмемо добар и повољан правац којим ће се даље кретати Република Српска. Глобалне политичке прилике нам то омогућавају и била би велика штета да као друштво и народ то не искористимо. С друге стране, кризни периоди као што је овај у коме тренутно живимо, намећу потребу окретања себи и сопственим могућностима, ресурсима и програмима. У таквој ситуацији, мислим да Влада РС у наредном периоду може да учини много на оживљавању домаће привреде и економије, и да је то наш приоритетан задатак. Да би у томе успјели, прије свега нам је потребно политичко јединство, међусобно разумијевање и уважавање.

 

INSAJDER: ДНС је сјајан изборни резултат остварио истурајући економију у први план, што су, очигледно, препознали и бирачи? Хоће ли економски програм ДНС-а, пропагиран у предизборној кампањи, заживјети у Српској у овом мандату?
 

ПОПОВИЋ: Као што сам већ нагласио, напедак економије и више посла за све су наш превасходни задатак, и ДНС се тиме води од свог оснивања, није то само случај у претходној предизборној кампањи. Због тога ДНС већ годинама и наглашава значај заштите и очувања наших природних ресурса, значаја јавно-приватног партнерства и других економских програма који могу да нам обезбиједе самоодрживи развој. Свјесни смо да ако не буде посла за младе, да ћемо остати без младих генерација које већ масовно напуштају нашу земљу у потрази за послом и бољим животом. Већина њих то не жели, али су приморани. Република Српска има добре предиспозиције и довољно властитих ресурса, да изгради услове за много квалитетнији живот свих својих грађана. Сматрам да је актуелна Влада РС спремна да направи велике помаке на том плану, и том погледу има апсолутну подршку ДНС-а, што је наш предсједник Марко Павић више пута нагласио у претходном периоду.

 

INSAJDER: Након избора дошло је до одласка четири посланика из ДНС-а, један од њих је из Ваше изборне јединице. Каква је сада снага ДНС-а у вашој регији?
 

ПОПОВИЋ: То је за ДНС завршена прича! Свако је изабрао свој пут и ми се више не осврћемо за тим. ДНС је препознатљив као мирољубива политичка организација која никада није стварала негативности и тензије према другим странкама, и тако ће бити и убудуће, ко год то био. Такође, ДНС је систем који не зависи ни од једног појединца или групе, има своју препознатљиву политику коју грађани цијене и због тога на свим изборе биљежимо раст броја гласова. Упркос чињеници да је одређени број људи, прије свега функционера, искључен из ДНС-а због непоштовања статута и одлука странке, или су напустили ДНС вођени искључиво личним интересима, то нимало неће ослабити и успорити ДНС. Напротив, код нас у странци пробудила се једна нова, велика енергија, отворио се простор за нове, млађе и способније људе који могу много више да допринесу нашој странци и цјелокупном друштву. Тако је и на подручју бијељинске регије. Ситуација је, чини ми се, сада много боља него пред изборе. У свим локалним одборима нови људи се масовно учлањују у ДНС.

 

INSAJDER: Наредне године су локални избори. Да ли је ДНС већ почео припреме? Да ли се у вашој изборној јединици може очекивати раст ДНС-а и на локалним изборима?
 

ПОПОВИЋ: Свака озбиљна политичка странка своје програме и активности планира унапријед. Тако је и у ДНС-у. Припреме за наредне локалне изборе 2020. године започели смо одмах по окончању општих избора 2018. године. Радимо пуном паром! Посебно ме радује велика енергија на подручју бијељинске регије, гдје смо убијеђени да ћемо у свим срединама остварити још бољи резултат него на претходним локалним изборима. То се посебно односи на град Бијељину, гдје је очекујемо да ће ДНС направити прави бум 2020. године.

 

Интервју може се погледати на линку, у рубрици Press cliping!
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!