Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЈЕЗЕРО-РЕШИЋ: ОСНОВАТИ ФОНД ЗА ПОДРШКУ ЕКОНОМСКОМ И ПОЛИТИЧКОМ ОСНАЖИВАЊУ ЖЕНА

25 Јануар, 2019

Начелнице шест општина у Републици Српској и Федерацији БиХ данас (25.01.2019.) су покренуле иницијативу за формирање фонда који би био подршка овим општинама за економско и политичко оснаживање жена у тим локалним заједницама, саопштила је начелник општине Језеро Снежана Ружичић.

 

Ријеч је о општинама Језеро, Калиновик, Високо, Мркоњић Град, Ново Горажде и Источни Дрвар. 

 

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, која је у Језеру присуствовала састанку начелница шест општина, изјавила је да је Република Српска већ неколико пута храбро доказала да се не боји жена лидера. 

 

"Жене су те које, нажалост, без обзира колико имамо позитивна законска рјешења, морају дупло више да раде да би се доказале јер је наш менталитет такав да се на жене лидере још није адаптирао", изјавила је Решићева послије састанка. 

 

Она је нагласила да овим женама мора бити пружена економска подршка да би доказале да су једнако вриједне као и мушкарци и да могу одговорно водити своје локалне заједнице. 

 

"Њима је потребна подршка, ми не бјежимо да им пружимо подршку и као Влада Републике Српске, а вјерујемо да ће и ЕУ и њене чланице наћи неки фонд да их подрже", истакла је Решићева. 

 

Начелник општине Високо Амра Бабић изјавила је да је ЕУ одлучна у намјери да подржи начелнице општина да својим резултатима буду примјер другим женама да се укључе у политички живот. 

 

"Начелници и начелнице у БиХ не воде политику, ми се бавимо рјешавањем проблема и хвала свима који нас подржавају", истакла је Бабићева и додала да од 80 општина у ФБиХ и 60 у Републици Српској има само шест жена на оваквим функцијама. 

 

Начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић рекла је да јој је велика част што је присуствовала овом састанку и да се нада да ће бити успјешан. 

 

"Добили смо велику подршку и вјетар у леђа од ЕУ, од Савјета Европе, и наравно да ћемо уз подршку међународне заједнице, институција власти Републике Српске и ФБиХ успјети да допринесемо развоју наших локалних заједница", додала је Иванковићева. 

 

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је наду да ће овај први састанак уродити плодом и истакла да је битно да се и начелнице укључе у креирање политика и програма за које мисле да су корисни за грађане. 

 

И начелник општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је састанак био конструктиван, те да се нада да ће уродити плодом. 

 

Шеф Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Драхослав Штефанек рекао је да је ова сарадња начелника општина добар примјер осталима политичарима. 

 

Састанку због оправданих разлога није присуствовала начелник општине Ново Горажде Мила Петковић. 

 

Осим начелница, састанку су присуствовали потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић, представници Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, савјетник предсједника Републике Српске Ковиљка Шпирић, те представници амбасада Швајцарске и Словачке у БиХ, те Канцеларије специјалног представника ЕУ.
 

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!