Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊА ЛУКА-РЕШИЋ-ЋОСИЋ: ЗАДОВОЉНИ ПРОВОЂЕЊЕМ ЗАКОНА О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

24 Јануар, 2019

За двије године колико је на снази Закон о локалној самоуправи постигнути су значајни резултати на терену, заједничка је оцјена данашњег (24.1.2019.) састанка министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић са предсједником Савеза општина и градова Републике Српске Љубишом Ћосићем.

 

Посебан акценат на овоме састанку био је посвећен одредби Закона која се односи на број запослених у општинским и градским администрацијама које ову ставку морају ускладити са европским стандардима а то подразумјева три запослена на 1.000 становника. Локалним заједницама је, како је подсјетила министарка Решић остављен прелазни рок од годину до годину и по дана да број запослених ускладе са одредбама Закона а који истиче у јулу 2019. године.

 

„Направили смо значајан искорак а то је спријечити непланско запошљавање које није у складу са буџетом локалних заједница“ рекла је министарка Решић, истичући да се одређен број локалних заједница приближио овоме броју али има и оних које још увијек имају вишак запослених. 

 

„Наше опредјељење је да продужимо овај рок али и то да буџети локалних заједница више од 50 одсто не буду усмјерени на плате запослених“ изјавила је министарка Решић и навела позитиван  примјер Дервенте, Приједора и Братунца који могу запослити још радника у своју администрацију те да се Закон, по овом основу веома успјешно проводи у Лакташима, Петровцу, Бијељини, Доњем Жабару, Језеру, Калиновику, Купресу, Шипову...

 

Предсједник савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ђосић је подсјетио на добру сарадњу са ресорним министарством, истичући да су за двије године проведбе Закона о локалној самоуправи направљени значајни помаци.

 

„Зато ћемо, у договору са Владом, односно Министарством управе и локалне самоуправе и договорити измјене овог Закона по који ће се рок за усклађивање броја запослених у администрацијама, према  његовим одредбама, пролонгирати на двије године, до 2021. године“ рекао је Ћосић и најавио да ће о закључцима данашњег састанка упознати Предсједништво Савеза.
 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!