Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊА ЛУКА-РЕШИЋ-ЋОСИЋ: ЗАДОВОЉНИ ПРОВОЂЕЊЕМ ЗАКОНА О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

24 Јануар, 2019

За двије године колико је на снази Закон о локалној самоуправи постигнути су значајни резултати на терену, заједничка је оцјена данашњег (24.1.2019.) састанка министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић са предсједником Савеза општина и градова Републике Српске Љубишом Ћосићем.

 

Посебан акценат на овоме састанку био је посвећен одредби Закона која се односи на број запослених у општинским и градским администрацијама које ову ставку морају ускладити са европским стандардима а то подразумјева три запослена на 1.000 становника. Локалним заједницама је, како је подсјетила министарка Решић остављен прелазни рок од годину до годину и по дана да број запослених ускладе са одредбама Закона а који истиче у јулу 2019. године.

 

„Направили смо значајан искорак а то је спријечити непланско запошљавање које није у складу са буџетом локалних заједница“ рекла је министарка Решић, истичући да се одређен број локалних заједница приближио овоме броју али има и оних које још увијек имају вишак запослених. 

 

„Наше опредјељење је да продужимо овај рок али и то да буџети локалних заједница више од 50 одсто не буду усмјерени на плате запослених“ изјавила је министарка Решић и навела позитиван  примјер Дервенте, Приједора и Братунца који могу запослити још радника у своју администрацију те да се Закон, по овом основу веома успјешно проводи у Лакташима, Петровцу, Бијељини, Доњем Жабару, Језеру, Калиновику, Купресу, Шипову...

 

Предсједник савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ђосић је подсјетио на добру сарадњу са ресорним министарством, истичући да су за двије године проведбе Закона о локалној самоуправи направљени значајни помаци.

 

„Зато ћемо, у договору са Владом, односно Министарством управе и локалне самоуправе и договорити измјене овог Закона по који ће се рок за усклађивање броја запослених у администрацијама, према  његовим одредбама, пролонгирати на двије године, до 2021. године“ рекао је Ћосић и најавио да ће о закључцима данашњег састанка упознати Предсједништво Савеза.
 

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!