Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

РЕШИЋ – интервју-ЦИЉ ЕФИКАСНА АДМИНИСТРАЦИЈА ПРИЛАГОЂЕНА ПОТРЕБАМА ГРАЂАНА

3 Јануар, 2019

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истиче да је један од циљева министарства које предводи, ефикасна администрација која ће у потпуности бити прилагођена потребама грађана и привреде. 

 

"Наш циљ јесте да имамо ефикасне системе у служби грађана и привреде. И у 2019. години ћемо инсистирати на овоме", рекла је Решићева у интервјуу Срни и подсјетила да су ради тога у посљедњих годину дана урађене измјене појединих законских рјешења, међу којима Закона о матичним књигама и Закона о општем управном поступку. 

 

Тиме су, каже Решићева, постављени оквири у администрацији за скраћивање рокова да би грађани били максимално укључени у процес доношења рјешења, јер се на тај начин смањује корупција, а управе и локалне самоуправе постају сервис грађана. 

 

"Дакле, мијењамо концепт у коме смо навикли да је администрација сама себи сврха. Наш циљ јесте ефикасна администрација, јер живимо у 21. вијеку, сви имају базе података и нема разлога да тако не буде", сматра Решићева. 

 

Према њеним ријечима, до сада се показало да су начињени велики помаци у ефикасности администрације, али има много простора за побољшање рада. 

 

"Не можемо дозволити да привредници 10 дана траже гдје им се налазе потребни папири, јер тржиште захтијева брзину и ефикасност. Грађани не смију губити вријеме на техничка питања као што је прикупљање потребне документације", додала је Решићева. 

 

Она наглашава да је веома значајно шту су и административни радници из свих локалних заједница прошли идентичне обуке, с циљем да унаприједе рад и ефикасност. 

 

Решићева подсјећа да је у Српској, законом, ограничен број запослених у локалним заједницама и да је заустављено нерационално запошљавање. 

 

Говорећи о Стратегији развоја локалне самоуправе до 2021. године, Решићева је рекла да је овим актом први пут третирано и питање дијаспоре и проширивање међуопштинске сарадње. 

 

"Локалне заједнице су препознале колики је значај наших људи који живе у иностранству. Они могу помоћи локалним заједницама из којих потичу и сигурно су најбољи амабасадори свих нас", сматра Решићева. 

 

Она је оцијенила да је за развој Српске значајно што је формирано и Министарство за међународну сарадњу. 

 

Решићева наводи да ће у 2019. години бити рађено на изради стратегије за национале мањине. 

 

"Имамо савезе и савјете за националне мањине, али цијенимо да је потребан документ у коме ћемо јасно дефинисати све што је важно за национале мањине", рекла је Решићева. 

 

У Републици Српској је, оцјењује Решићева, важно да нека од развијених општина није добила статус изразито неразвијених. 

 

"Важно је што ћемо и наредне године издвојити 300.000 КМ за суфинансирање пројеката које локалне заједнице обезбиједе. Тиме доприносимо побољшању услова живота за грађане локалних заједница", каже Решићева. 

 

На питање каква је сарадња Министарства управе и локалне самоуправе са Савезом општина и градова Републике Српске, Решићева је оцијенила да је квалитетна. 

 

"Савез општина и градова је један од наших најтежих саговорника, али и најквалитенијих. Водећи људи локалних заједница знају шта хоће и важно је што овај савез никада није функицонисао на политички начин, а сваки наш разговор је био конструктиван с циљм изналажења најбољих рјешења", закључила је Решићева.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!