Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ОСЛОБОЂЕЊЕ“-ИНТЕРВЈУ-ПАВИЋ: НОЖ У ЛЕЂА БОЛИ КАД ДОЂЕ ОД ПРИЈАТЕЉА

11 Децембар, 2018

У данашњем (11.12.2018.) издању сарајевског "Ослобођења" предсједник ДНС-а Марко Павић говори о протеклим дешавањима у странци, недавно одржаној сједници Главног одбора ДНС-а и плановима за наредни период. За сајт ДНС РС преносимо дио из интервјуа за овај лист. 

 

„За нас у ДНС-у и оне који познају ДНС то је давно прије сједнице Главног одбора  било окончано. То је био покушај групе људи да преузму странку и да је воде у неке мутне воде, за које ни чланови ДНС-а ни гласачи нису гласали на овим изборима“, рекао је Марко Павић, предсједник ДНС-а, у интервјуу за „Ослобођење“ на питање да ли је завршена  тема везана за несугласице, искључења и напуштања дијела чланства ДНС, а која су услиједила након октобарских избора. Он је рекао да је Главни одбор потврдио страначке принципе оданости гласачима који су ДНС подржали на изборима. 

 

На питање зашто никад није именовао факторе који су извана покушали дестабилизовати странку, Павић је одговорио да не жели да их именује ни сад и да то треба да кажу они што су отишли, уз чију помоћ су то радили. Истиче да је битан унутрашњи однос и да се брине о стварима унутар ДНС-а. 

 

„Ви сте видјели да ми ни о овој групи која је искључена нисмо говорили,  да је не спомињемо. А они се непрекидно баве нама. Али, оно што је суштинско, они су отишли из ДНС-а. Они нису добили повјерење већине чланства ДНС-а, они нису добили повјерење наших гласача, они су отишли као појединци и не могу носити гласове ДНС-а, јер су гласачи повјерење дали за наш програм, а не за оно што они сада раде“, казао је Павић.

 

Коментаришући појаву ткз.страначких прелетача, Павић каже да су и ови последњи избори  показали  да воља гласача не одлучује ништа и да је вријеме да се Изборни закон БиХ промјени.  „Мандати освојени на изборима требају, ипак, припадати странкама, а не појединцима. Претпосљедњи, а и ови посљедњи избори су показали да воља гласача не одлучује ништа, јер имамо скупштину састављену већински по вољи гласача, али и с великим удјелом људи који су изневјерили своје гласаче и то није добро. Сада када неко напусти странку и са собом однесе мандат, то није ни знак демократије ни воље оних који су га бирали“ рекао је лидер ДНС-а.

 

На питање да ли има смисла наставак коалиције, с обзиром „на постизборна дешавања, смјене кадрова, евидентно уплитање Милорада Додика, лидера СНСД-а у кадровску политику ДНС-а“, Павић одговара да Милорад Додик никад није тражио да из својих редова ДНС избаци неке чланове. „ Он је само говорио да ти чланови нису у квоти у којој ДНС улази према СНСД-у. Ми се позивамо и прије избора, позивали смо се у току избора,а и сада на наш коалициони споразум. Ми смо нашим гласачима јасно рекли да желимо подршку за наше кандидате за Народну скупштину РС-а, Парламент БиХ и заједничке кандидате за предсједника РС-а и члана Предсједништва из РС-а и ми због наших гласача држимо ту ријеч“ одговорио је Павић.

 

Лидер ДНС-а је такође рекао да се не плаши поновног "забијања“ ножа у леђа и да тај нож у леђа може бољети зато што долази од пријатеље. „Али, ДНС нема разлога да  страхује, јер ми можемо остати без једног броја функционера који су уцијењени, којима се пријети отказима и слично, али то није у оквиру ДНС-а значајан проблем нити он може за наредне изборе лоше утицати“ оцјенио је Павић.

 

Напоменуо је да очекује у овој седмици разговор са мандатаром око састава Владе Републике Српске.

 

Што се тиче приватизације Рудника жељезне руде“Љубија“ предсједник ДНС-а је рекао да странка  није промијенила политички став око овог питања. „Ми нисмо могли утицати на одлуку Владе, јер смо свјесни своје политичке снаге. ДНС је реаговао када се знало ко је кандидат за купца РЖР-а ,а сада то не знамо. Имам само жељу да рудник купи онај ко ће се бавити рударством. И мене и све Приједорчане интересује само да рудник ради, а не власник рудника“ рекао је Павић.
 

Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
НЕШИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА, КАО И СВЕТИ СТЕФАН, УПИСАНА У ВЈЕЧН...

Свим грађанима Републике Српске честитам 9....

8 Јануар, 2024
Нешић реизабран за предсједника ДНС: Остајемо на патриотском...

Ненад Нешић реизабран је за предсједника...

25 Децембар, 2023
Бања Лука: Изборна скупштина ДНС-а у недјељу (24.12.2023.)...

Изборна скупштина Демократског народног савеза...

22 Децембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!