Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

“INSAJDER.IN” –ИНТЕРВЈУ- ПАВИЋ: ЦИЉ ДНС ЈЕ СТАБИЛНА СРПСКА И СТАБИЛНА ВЛАДА РС!

27 Новембар, 2018

„Циљ ДНС је да Република Српска буде стабилна, да Влада РС буде стабилна и да институције Српске функционишу. ДНС ће дати свој допринос томе“, каже у интервјуу за Insajder Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза и додаје да ДНС на чијем је челу жели и добре и стабилне односе са Србијом. 

 

Знамо да Србија тренутно, због ситуације на Косову, пролази кроз тешке тренутке и дајемо пуну подршку властима у Србији.У исто вријеме очекујемо на економском плану подршку из Србије кроз повезивање великих српских предузећа са нашима.

 

ИНСАЈДЕР: На домаћој политичкој сцени, када је ријеч о ДНС, актуелно је питање које се тиче датума одржавања сједнице Главног одбора ДНС на којој би се требало разматрати одлука Предсједништва странке о искључењу из партије Недељка Чубриловића и још троје посланика?
 

ПАВИЋ: Предсједништво је у складу са статутом донијело одлуке о искључењу. Ми немамо статутарне рокове у којима морамо одржати сједницу Главног одбора, али у наредном времену ћемо је сигурно одржати када се стекну услови за то. Не журимо са сједницом Главног одбора јер смо сигурни да, како имамо двије трећине посланика, више од двије трећине чланова Предсједништва, да тако имамо и двије трећине подршке чланова Главног одбора. Сви они који рачунају на неку, евентуалну, промјену на сједници Главног одбора треба да буду свјесни да од тога нема ништа!

 

ИНСАЈДЕР: По Вама, Чубриловић и остали искључени посланици више формално-правно нису чланови ДНС?
 

ПАВИЋ: Они формално-правно нису чланови ДНС-а! Морам рећи да је мени жао због тога. Са Чубриловићем сам 20 година у политици, заједно смо пуно тога радили, пуно тога направили, али се није могло прећи преко тога да они мимо ДНС предлажу своје кандидате за предсједника Скупштине РС. Испада, практично, да је наша партија предложила два кандидата за предсједника Народне скупштине. С обзиром да су тада ти посланици, њих четверо, гласали мимо одлука органа странке и сами су себе искључили јер нису поштовали страначке одлуке и тиме су свој мандат у ДНС завршили.

 

ИНСАЈДЕР: Али у њиховим медијским наступима они се, на неки начин, и даље понашају као да су чланови ДНС?
 

ПАВИЋ: Они се понашају тако вјероватно рачунајући на подршку неких људи након свих ових дешавања. Нигдје они не говоре о двотрећинској већини Предсједништва која је донијела одлуку о искључењу, не говоре томе да њима није дао подршку ниједан од девет Регионалних одбора, то некако забораве рећи. Мени би било драго да се они осјећају као чланови ДНС-а, јер би се онда морали вратити на позиције прије конститутивне сједнице Скупштине и да заједнички радимо.

 

ИНСАЈДЕР: А то је немогућа мисија?
 

ПАВИЋ: Ако је могућа ја сам увијек спреман на то. По свој прилици, с обзиром да су многе ствари биле договорене прије избора и да су чланови ДНС-а одмах након проглашења изборних резултата знали ко напушта странку, то значи да је све припремано мало дуже и припремано са људима ван ДНС-а. Ми морамо ићи даље и никако не прихватамо изјаве неких да се ДНС подијелио. Није се ДНС подијелио, ДНС је остао јединствен само је из њега изашао један дио чланова.

 

ИНСАЈДЕР: Први пут у историји парламентаризма код нас имамо ситуацију да предсједник Народне Скупштине РС није члан ниједне странке?
 

ПАВИЋ: Ето десило се и то. Већина је тако састављена да су ту три аутохтоне партије, а остало су дијелови других партија. О већини брине странка која је освојила највише гласова и они, нормално, бирају оне који им одговарају. Ми немамо ништа против, прије избора смо потписали коалициони споразум са СНСД и СП гдје смо дефинисали све ствари. Ми смо спремни и сада се држимо коалиционог споразума, ми од њега нисмо одступили.

 

ИНСАЈДЕР: Шта ће се дешавати са Градским одбором Бања Лука, који је предводио Чубриловић, а који је одлуком Предсједништва расформиран?
 

ПАВИЋ: Градски одбор ДНС Бања Лука је распуштен. Нисмо могли дозволити да дио Градског одбора пружа подршку искљученим члановима и да критикује оне који су легално и двотрећинском већином искључили некога. Морали смо распустити овај одбор и именовати Повјереништво које треба да поново окупи људе који желе да раде за добробит ДНС-а, а то је већина људи. Велико је питање да ли искључени чланови имају подршку у већини чланова Главног одбора из Бање Луке, а камоли негдје на другом мјесту. 
Повјереништво је већ преузело Градски одбор. Они договарају динамику свог рада. Они су се конституисали и сада ће направити план рада како радити до краја ове године, а шта радити у новој години.

 

ИНСАЈДЕР: Дакле, избор предсједника Градског одбора ДНС Бања Лука би био иза Нове године?
 

ПАВИЋ: Избор, вјероватно, неће бити прије фебруара наредне године. Знате какав је код нас јануар, а сада су активности око избора Владе и других тијела која се бирају на Скупштини РС. Тако да се вјероватно неће стићи до фебруара.

 

ИНСАЈДЕР: Да ли Вас је Чубриловић контактирао од искључења из странке до данас?
 

ПАВИЋ: Није. Нисмо контактирали. Лично немам ништа против тог контакта. ДНС који сам дуго водио и водим није био никада против било каквог контакта. Увијек треба разговарати. Разговор никада никоме није зло нанио и ако се укаже прилика ја ћу разговарати са Чубриловићем.

 

ИНСАЈДЕР: Да ли ће бити распуштања још неких градских одбора ДНС осим бањалучког?
 

ПАВИЋ: Вјероватно да ће бити још распуштања одбора и искључења још неких појединаца који су у овом времену својом активношћу показали да нису на линији дјеловања ДНС-а и да своје активности усмјеравају против ДНС-а. Такви нам не нису потребни и имају прилику да оду у другу странку или оснују своју, а ми можемо само пожелити срећан пут таквим људима. Не можемо дозволити да унутар наших редова људи раде против ДНС-а.

 

ИНСАЈДЕР: Који су то одбори и појединци? Можете ли рећи конкретније?
 

ПАВИЋ: Конкретније не могу, али могуће да ће се већ сљедеће седмице нешто догодити на том плану.

 

ИНСАЈДЕР: Прошле седмице сте били на разговору са мандатаром Вишковићем, након којег сте изјавили да ДНС остаје дио владајуће коалиције. Каква је понуда ДНС-у када је ријеч о министарствима?
 

ПАВИЋ: Мандатар нас је позвао као ДНС и ми смо разговарали. Мандатар и ја смо се усагласили да ДНС добије оно што је коалицијски договарано. Колико ће то бити министарстава то ћемо ових дана видјети, али да се у односу на министре испоштује коалициони споразум који смо раније постигли.

 

ИНСАЈДЕР: Хоће ли бити нових лица из ДНС-а када је ријеч о министарским позицијама?
 

ПАВИЋ: Ми не можемо говорити о лицима јер не знамо ни која министарства ћемо добити. Жеља нам је да имамо нових лица.

 

ИНСАЈДЕР:А када је ријеч о директорским позицијама?
 

ПАВИЋ: О томе нисмо разговарали. Након конституисања Владе РС и доношења програмских одлука и одлуке о буџету, онда је вријеме да се разговара о предузећима. Знате да је велики број наших чланова раније смијењен, али мислим да се у том дијелу може наћи заједнички језик са коалиционим партнерима и да ћемо га ми наћи.

 

ИНСАЈДЕР: Зна ли се хронолошки слијед догађаја везаних за формирање Владе? Када ће бити нови састанак ДНС-а са мандатаром?
 

ПАВИЋ: Ми смо одржали састанак са мандатаром. Он данас завршава консултације. Након тога требало би да одржи састанке са странкама које ће чинити власт, договорити питања министарстава и слично.
Циљ ДНС је да Република Српска буде стабилна, да Влада буде стабилна и да институције Српске функционишу. ДНС ће дати свој допринос томе. 
Објективно Влада може бити изабрана између 10. и 15. децембра.
Ми желимо и добре и стабилне односе са Србијом. Знамо да Србија због ситуације на Косову пролази кроз тешке тренутке и дајемо пуну подршку властима у Србији.У исто вријеме очекујемо на економском плану подршку из Србије кроз повезивање великих српских предузећа са нашима.

 

ИНСАЈДЕР: Када је ријеч о Парламентарној скупштини БиХ, ДНС има једног посланика и очекује се да ће учествовати у власти на нивоу Босне и Херецеговине у Савјету министара БиХ.
 

ПАВИЋ: С обзиром да СНСД претендује да формирање власти на нивоу Босне и Херцеговине, а ми смо потписали коалициони споразум и стога очекујемо да будемо позвани за формирање власти на бх нивоу. ДНС увијек прихвата да у свом капацитету учествује у формирању власти. Не треба нам више од онога што смо на изборима зарадили.

 

ДНС НИЈЕ ИЗГУБИО ГЛАСАЧЕ

 

ИНСАЈДЕР: Иза нас су турбулентни мјесеци што се тиче ДНС. Како видите будућност ДНС-а?
 

ПАВИЋ: Знате да је ДНС странка која је у задњих 10 година на сваким изборима имала бољи резултат на изборима него на претходним, тако је било и сада, а увјерен сам да ће тако бити и даље.
ДНС је изгубио дио својих функционера, али није изгубио гласаче. Политика ДНС-а остаје, велика већина ДНС-а остаје и наставља нашу политику. У гласачком тијелу ДНС-а неће бити промјена, а на наредним изборима очекујемо још боље резултате.
На наредним локалним изборима мислимо више партиципирати, учестовати у власти у више општина, а о евентуалним коалицијама за те изборе је рано разговарати.

 

ИНСАЈДЕР: Јесу ли по Вашем мишљењу "испеглани" односи између ДНС-а и СНСД-а?
 

ПАВИЋ: Не видим да сада имамо проблеме са СНСД-ом. Имали смо их када су смјењивали наше људе. Ја могу прихватити да се неко смијени јер имају већину у надзорном одбору, оно што нам је сметало је то што не знамо ко је именовао њихове замјенике на тим мјестима. Да је то договарано са нама ДНС би то сам урадио без икаквих проблема, ако би нам дали аргументе за смјену. То су проблеми који су се раније јавили, а које нисмо до краја расправили. Оно што смо договорили са мандатаром то је садашњост и мислим да је она коректна.

 

ИНСАЈДЕР: Када је ријеч о делегатима у Вијећу народа Републике Српске и Дому народа БиХ. Каква је ту ситуација у ДНС-у?
 

ПАВИЋ: Ми смо предложили кандидате за Дом народа БиХ, то је Драгутин Родић, досадашњи члан Дома народа БиХ. За Вијеће народа РС то је Огњен Тадић. Ми имамо кандидате и сада нам слиједе преговори са коалиционим партнерима да то завршимо.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!