Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„ЕУРОБЛИЦ“ –ИНТЕРВЈУ-ПАВИЋ: КОАЛИЦИОНИ ПАРТНЕРИ СУ НАМ ЗАДАЛИ ЖЕСТОК УДАРАЦ,...

23 Новембар, 2018

Марко Павић, предсједник ДНС-а, странке коју у посљедњих мјесец дана потресају унутарстраначки сукоби, каже да га је највише заболио ударац који су му задали коалициони партнери, јер су му окренули леђа онда када се томе уопште није надао.

 

„Нисам очекивао да ће ми коалициони партнери окренути леђа и задати тежак ударац, али се то десило. Сада морамо видјети како превазићи новонасталу ситуацију“, каже Павић у данашњем (23.11.2018.) интервјуу за "Еуроблиц" и портал  "Српска инфо".

 

Да ли сте очекивали да ће за првог парламентарца Српске, умјесто Вашег кандидата, бити изабран Недељко Чубриловић?

Да будем искрен, нисам очекивао такав развој ситуације и разочаран сам, првенствено као човјек. ДНС је као свог кандидата предложио Душка Ивића и очекивали смо подршку наших коалиционих партнера. Међутим, они су нам тај дан окренули леђа. Партнери смо дуги низ година и искрено сам вјеровао у то наше коалиционо пријатељство. Добили смо жесток ударац и то ми је тешко пало, али идемо даље. Морамо се отријезнити и схватити да је то политика.

 

Да ли ДНС остаје дио коалиционе већине?

Наравно, то ни у једном моменту није било упитно, бар не када је у питању ДНС. Јуче сам ишао на консултације с мандатаром за састав нове Владе РС, Радованом Вишковићем. На том састанку је договорено да ћемо бити дио власти. Господин Вишковић је казао да ће се, бар што се тиче Владе РС, држати принципа који су договорени на међустраначком састанку и да прихвата ДНС у власт.

 

Недељко Чубриловић је изјавио да ће, у случају да Главни одбор ДНС потврди његово искључење из странке, заједно са осталим искљученим члановима основати нову странку, те да очекује да им се прикључи већина општинских одбора и локалних органа ДНС. Да ли се плашите тога?

Таман посла. Вјерујем у јединство ДНС-а. Морате поћи од неких чињеница, а то је да је више од двије трећине чланова Предсједништва ДНС-а и двије трећине посланика гласало за континуитет политике ДНС-а коју водим. Ниједан од девет Регионалних одбора ДНС-а није подржао политику избачених чланова. Свега неких девет Општинских одбора ДНС-а од 60 је подржало ту политику. Из тога можете видјети на чијој је страни ДНС. То су чињенице које се не могу оспорити. ДНС остаје на курсу политике коју води.

 

Да ли се плашите да би Главни одбор ДНС-а  могао поништити одлуку Предсједништва странке, која се тиче искључења из странке Недељка Чубриловића, Споменке Стевановић, Дамира Ћопића, Споменка Стојановића и Милана Дакића?

Тешко је вјеровати да би ГО ДНС-а могао поништити одлуку Предсједништва. Нећу ништа да прејудицирам.

 

Али, ако дође до тога, да ли ћете поднијети оставку?

Не желим говорити ништа унапријед. Тешко да ће избачени чланови одлучивати о мојој судбини. Ја ћу одлучивати сам о себи, а не они.

 

Значи, сигурни сте у Вашу позицију у ДНС-у?

Не плашим се за своју позицију. Увијек сам сам одређивао своју позицију и тако ће бити и убудуће. Остајем досљедан политичком програму који сам водио и прије и током избора.

 

Зашто је дошло до унутарстраначких сукоба у ДНС-у и свађе са Чубриловићем?

Нећу да кажем ниједну лошу ријеч о Чубриловићу, јер смо били партнери двије деценије. Сукоби су кренули онда када су почеле смијене неких наших кадрова, који су обављали јавне функције. Оно што нас је погодило јесте што нисмо знали ко је одређивао кадар који је засјео на њихова мјеста.

 

Па, зар ти људи који су постављени на те позиције нису исто из ДНС-а?

Јесу, али их није поставио ДНС.

 

Ко их је поставио?

Е, у томе и јесте проблем ко их је постављао. У ДНС-у је владао мук и чуђење када смо видјели да коалициони партнери смјењују наше људе, а не консултују се са нама о томе ко ће их замијенити.

 

Споменка Стевановић је изјавила да сте управо Ви непосредно послије избора кренули са смјеном кадра ДНС. Како то коментаришете?

То није тачно. Можда би она могла дати одговор ко је одређивао замјену за смјењене кадрове ДНС-а. Мене нико није ништа питао. Искрено, јако ми је жао због раскола у ДНС-у и свега што се десило. Радили смо заједно 20 година и све ово ми тешко пада.

 

Искључени чланови ДНС-а  тврде да су их смијенили људи који су „јуче“ дошли у странку, те да је дошло до „тајкунизације“ странке. Ко су ти тајкуни?

Не знам, заиста. И мене баш занима. На задњој сједници Предсједништва ДНС-а покушало се баратати са том причом о тајкунима. Када је један од тих чланова, који су искључени из ДНС-а, а чије име не бих помињао, упитан ко су тајкуни, нисмо добили одговор. Свако од чланова Предсједништва странке је понаособ питао ту особу: „Да ли сам ја тајкун“. Речено је да нико ко ту сједи није тајкун. Ето, баш и мене занима ко су ти тајкуни. Исто је и са причом како придошлице искључују старе чланове. Ево, када смо вратили старе чланове у Градски одбор Бањалука – Станка Станића, Миру Поповић и Остоју Барашина, одмах је кренула прича шта ће ти стари кадрови.

 

Шта ће бити са оним људима из ДНС-а који су јавно стали на страну Чубриловића и критиковали Вас због његовог избацивања из странке?

Ти људи неће осјетити никакве посљедице докле год буду радили у интересу ДНС-а. Нисмо искључивали људе зато што дају подршку Чубриловићу. Градски одбор Бањалука је распуштен јер се користио као база да се унутар ДНС-а дјелује супротно принципима наше странке, а не због подршке Чубриловићу.

 

Споменка Стевановић је, гостујући на АТВ-у, казала да постоје материјални докази да су Милан Радовић и још двије особе из ДНС-а радили против коалиције, те да сте имали прилику да видите те доказе. Да ли је то тачно?

Није тачно. Истина је да је предсједница РС, Жељка Цвијановић, на једном састанку казала да има материјалне доказе да су поједини чланови радили против коалиције, али те доказе нисам видио, нити сам их тражио. Замолио бих Споменку да нам достави те доказе у странку. Предсједница Цвијановић је члан СНСД-а и има право да мисли о нашим члановима шта хоће, али чињеница је да нико из наше странке није радио против коалициије и заједничких кандидата на протеклим изборима. Погледајте Приједор, гдје је ДНС најјачи. Зар ту није била најјача подршка заједничким кандидатима? Исто је и са Угљевиком и Лопарама, гдје је раније убједљиво побјеђивао СДС, а сада су највише гласова добили заједнички кандидати. На Романији, гдје је ДНС ојачао, овај пут су и тамо заједнички кандидати добили највише гласова. Исто је и са Градишком Према томе, ако неко говори да је неко радио за друге, мора то документовати. У Новом Граду, који убједљиво држи СНСД, побиједио је Вукота Говедарица и нико не поставља питање одговорности својих људи у том граду.  Понављам, нико из ДНС-а није радио против коалиционих партнера.

 

Да ли је тачно да српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а, Милорад Додик, одбија састанак са Вама јер нисте казнили „тројицу мангупа“?

То није тачно. Додик није никада од мене тражио да икога искључим из странке. Он је казао да на тројицу наших чланова не могу рачунати у неком коалиционом капацитету. Ми смо рекли: „У реду, немојте рачунати на ту тројицу, али то су и даље наши чланови. Без обзира на све, подржавамо вас у пуном капацитету.“ Таква је била ситуација. Нисам имао прилику да се састанем с Додиком након посљедњег дешавања на сједници НС РС, те након искључења појединих чланова из наше странке, али се надам да ћемо имати прилику да сједнемо и разговарамо.

 

Да ли ћете инсистирати код Ваших коалиционих партнера да ДНС добије обећано мјесто предсједника НС РС, будући да на прошлој сједници Ваш кандидат није прошао?

Не бих говорио шта ће бити ако буде.


Колико министарских мјеста ћете имати у новој Влади РС?

Не бих још ништа говорио о томе. У наредних неколико дана разрадићемо детаљан план, након чега ћемо моћи изаћи с конкретнијиим информацијама.
 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!