Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА-ТРНИНИЋ: "РАЈАНЕР" ОТВАРА И ДРУГИМ АВИО-КОМПАНИЈАМА ПУТ КА СРПСКОЈ

26 Октобар, 2018

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас (26.10.2018.) да ће почетак саобраћања ирске авио-компаније "Рајанер" из Бањалуке бити веома значајан, те да очекује повећање броја дестинација, као и заинтересованост других авио-оператера за успостављање линија са бањалучког аеродрома.

 

Сарадња са "Рајанером" биће озваничена у уторак, 30. октобра, слијетањем на бањалучки аеродром првог авиона на линији Стокхолм-Бањалука-Стокхолм, а, осим са пријестоницом Шведске, ова авио-компанија повезаће Бањалуку и Српску са Бриселом у Белгији и Мемингеном у Њемачкој.

 

"То није коначно и очекујем да ће постојати велико интересовање путника, пословних људи, наших радника у иностранству и туриста и да ће број дестинација бити проширен.

 

Послије `Рајанера` јавиле су се још неке компаније које су исказале интересовање за сарадњу", рекао је Трнинић Срни. 

 

Он је додао да авиони "Рајанера" почињу са летовима из Бањалуке по зимском режиму саобраћаја, а да је још рано говорити о томе који ће интензитет бити по љетном распореду. 

 

"Најприје морамо испунити одређене услове. Када смо кренули у ову причу одлучили смо да модернизујемо наш аеродром како би могао да задовољи услове за међународни аеродром. Један од услова `Рајанера` био је да буде омогућен налет с обје стране аеродрома, контактирали смо са нашом контролом лета и направили смо план да буду испуњени и ти услови", истакао је Трнинић. 

 

Он је подсјетио да је Влада одобрила кредит од седам милиона КМ и да је тај новац уложен у оспособљавање пристанишне зграде, капацитета за пријем путника, карго објекта и опреме као што су цистерне за гориво, ватрогасно возило и линије за преглед терета. 

 

"Све добро функционише осим карго објекта гдје се појавио проблем са извођачем радова, али се надам да ће и то бити ријешено", каже Трнинић. 

 

Када је ријеч о плановима за сљедећу годину, Трнинић истиче да ће све зависити од тога како буде функционисала сарадња са "Рајанером". 

 

"Постоји интерес авио-оператера и они ће анализирати како ово функционише и донијети одлуку. Авиони за Београд ће и даље саобраћати три пута седмично. У љетној сезони смо имали туре према Турској тако да ће то утицати на повећање броја путника у овој години. Нисмо задовољни са око 21.000 путника у 2017. години и очекујемо да ће на крају године то бити боље, а циљ нам је да у идућој години достигнемо око 100.000 путника", рекао је Трнинић. 

 

Према његовим ријечима, када је дошао на функцију министра затекао је лоше стање на бањалучком аеродрому са редовним летовима само према Београду и са малим обимом и летова и броја путника. 

 

"Оцијенили смо да је то стање неодрживо, направили смо планове и 2017. године смо се договорили да идемо у другом правцу и да пробамо успоставити сарадњу и са нискотарифним авио-компанијама. Упутили смо дописе на неколико адреса у којима смо исказали интерес за сарадњу. Први је реаговао `Рајанер` и већ послије неколико мјесеци послали су писмо да су заинтересовани. Потписали смо уговор којим смо договорили двије дестинације, али пошто су њихове анализе биле повољне, они су додали и трећу", каже Трнинић. 

 

Говорећи о стању у "Жељезницама Републике Српске", Трнинић је изразио наду да ће бити успјешно завршен процес њиховог организационог, власничког и економско-финансијског реструктурисања. 

 

"За сада то иде добро. Свјетска банка нас је финансијски подржала у дијелу који се односи на реструктурисање радне снаге. Очекивали смо мало бржу динамику, али процедуре су такве да увијек нешто запне. Прије неколико дана завршена је процедура за уплату прве транше кредита Свјетске банке у износу од 26,5 милиона евра која ће бити искориштена за рјешавање питања која оптерећују `Жељезнице`, као што су заостале обавезе према радницима за порезе и доиприносе или за судске процесе", рекао је Трнинић. 

 

Према његовим ријечима, Свјетска банка ће послије прве транше обавити анализу да ли је новац утрошен намјенски. 

 

"Ако буде све како треба, стижу наредне транше све до коначног износа. Надам се да ће цијели процес ићи добрим током и да ће бити постигнут циљ да `Жељезнице` постану профитабилно предузеће", рекао је Трнинић. 

 

Коментаришући наводе појединих медија да ће бити разријешен генерални директор "Жељезница" Драган Савановић, Трнинић је истакао да нема такве информације. 

 

"Да ли има таквих планова ствар је договора политичких партија и за сада је то само спекулација. Тренутно сам задовољан како функционише управа предузећа. На прољеће смо извршили замјену два извршна директора и дошло је до унапређења у функционисању и организацији предузећа. Управа има моју подршку", нагласио је Трнинић.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!