Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

INSAJDER. IN- ИНТЕРВЈУ-ПАВИЋ: У ДЕЦЕМБРУ У ПРЕМИЈЕРСКУ ФОТЕЉУ СЈЕДА КАДАР ДНС-a!

4 Октобар, 2018

Ми смо навршили 18 година свога постојања и сада смо способни да преузмемо и највеће дужности и најшире обавезе у Републици Српској. Ми смо са коалиционим партнерима СНСД и СП договорили да подржимо појединачне кандидате Жељку Цвијановић и Милорада Додика за двије појединачне функције. У споразуму стоји да ће сљедећа партија по снази, а то је ДНС, дати предсједника Владе. Ми се тога држимо. Сигурно да имамо кадрове који ту позицију могу задовољити – каже у данашњем (04.10.2018.) интервјуу за Insajder.in Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза.

 

Обишли сте током изборне кампање Републику Српску од Новог Града до Требиња. Шта народ највише интересује?

 

Ја сам обишао заиста цијелу Републику. Оно што ме радује је то да смо наишли на изузетно добар пријем од стране грађана. Они су слушали оно што ми говоримо, а ми смо говорили свој програм. Код ДНС највише их је заинтересовало то што се ми не враћамо у прошлост, не говоримо о прошлости, не налазимо неком мане из прошлости... Ми говоримо о будућности, и Републике Српске и наших грађана. Говоримо о економији и запошљавању, и управо су те двије ствари наишле на најтоплији пријем и грађани су пажљиво слушали шта имамо рећи о тим темама.

 

У протеклих 28 дана кроз Ваше иступе и иступе других високих функционера ДНС, провејавала је идеја да ДНС жели да преузме Владу РС и да преузме тако одговорност за економију Републике Српске у наредном периоду?

 

 

ДНС је ове године прославио 18 година од оснивања. Постали смо пунољетни. Када неко постане пунољетан, онда је зрео да преузме више обавеза и у породици, друштву, било гдје. Тако је и ДНС. Ми смо навршили 18 година свога постојања и сада смо способни да преузмемо и највеће дужности и најшире обавезе у Републици Српској. Ми смо са коалиционим партнерима СНСД и СП договорили да подржимо појединачне кандидате Жељку Цвијановић и Милорада Додика за двије појединачне функције. У споразуму стоји да ће сљедећа партија по снази, а то је ДНС, дати предсједника Владе. Ми се тога држимо. Сигурно да имамо кадрове који ту позицију могу задовољити.
Али, нама то није првенствени циљ. Нама је циљ да освојимо што више гласова, да будемо што јачи у Народној скупштини РС и Парламенту БиХ.
 

 

Сматрате да ДНС има кадрове који могу донијети економски просперитет и препородити економију Српске?

 

Ко год сумња у то, ја бих му рекао да погледа састав нашег Политичко-економског савјета. Након тога сигурно да нико неће имати дилему да ли ДНС има кадрове за најодговорније функције. А наравно да наш сав стручни кадар није у том савјету, али довољно је и само да се то погледа.

 

Гдје очекујете најбоље резултате ДНС?

 

Најбоље резултате очекујем у Приједору, то је традиционално наша база и мислим да ту неће бити проблема. Међутим, највећи раст повјерења у ДНС ја очекујем на Романији, у Бијељини и у Бањалуци. То су три подручја гдје очекујем да ће ДНС највише расти. Убјеђен сам да ће у неким од ових подручја, најприје на Романији, раст бити и преко 50% у односу на прошле изборе.

 

Када је ријеч о Парламенту БиХ?

 

Ми до сада нисмо придавали велику пажњу Парламенту БиХ. Када се погледају анализе прошлих избора, више од трећине наших бирача је гласало за ДНС за Народну скупштину РС, али није гласало за наше кандидате за Парламент БиХ и ми нисмо ни инсистирали на томе. Али у посљедње четири године смо видјели да како власт на нивоу БиХ не функционише и да је то велика сметња за функционисање Републике Српске, да власт на нивоу БиХ кочи одређене пројекте на нивоу Српске, како се паре скрећу мимо Републике Српске. Онда смо ријешили да овај пут озбиљније порадимо на нашим кандидатима за Парламент БиХ. Дали смо добре кандидате. Кампања показује да ће и они имати исту подршку као и кандидати за Народну скупштину РС. Нама је битно да се схвати да "Парламент БиХ је прва брана заштите Републике Српске и дејтонског уређења БиХ" и зато они нама требају. Али ми хоћемо да и неке практичне ствари ријешимо. Не може бити да Срби у четири кантона нису конститутивни, да нема ћирилице и српског језика. То је Уставом прописано. Ми нећемо у коалицију са онима који то не прихвате. Не може бити преноса овлаштења. Наши кадрови то неће прихватити. Не могу стране судије судити у Уставном суду, да одлуку суда доносе три странца и два Бошњака... Има низ тих ствари које ми хоћемо да ријешимо у старту, наравно у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ. Након тога ми можемо улазити у коалиције на нивоу БиХ и гледати са ким да стварамо повољнији амбијент у БиХ.

 

Ову кампању прате и двије велике ствари. Прва је прича да би могло доћи до изборне крађе у недјељу. Како ће ДНС реаговати у случају крађе?

 

Мене су два пута питали да ли ће ова кампања бити прљава. ДНС не разумије то питање. ДНС никога не клевеће, никога не прља, никога не оговора. ДНС прича свој програм и прича директно са грађанима. Ми нисмо поменули ниједну странку у току кампање. Нека грађани иду и слушају њих шта желе рећи. За нас нема прљаве кампање. Исто тако је и са крађом. ДНС не размишља о томе, већ размишља како да наш програм допре до грађана.
Знате како, ја рачунам пошто сви ови говоре да ће бити крађе и чуваће се једни од других, у том њиховом чувању сачуваће и ДНС.

 

Друга ствар је и протест групе "Правда за Давида" који се свакодневно одржава на Тргу у Бањалуци. Круже разне приче, да би могло доћи до немира, до одлагања избора... Какав је став ДНС?

 

Сви знају да смо ми на старту подржали Даворову борбу за правду и истину. Ми нисмо мијењали своје мишљење и нисмо хтјели више да се мијешамо у то. Схватања смо да би то било мијешање политике у правни и полицијски случај. Како је вријеме одмицало све више грађана се питало око Давида и нормално да је то постало оптерећење које носе све политичке странке. Ми нисмо промијенили мишљење и подржавамо да Давор дође до истине о смрти свога сина и то ћемо практично показати након избора. Не мислим да би требало доћи до било каквих нереда. Њихови скупови су до сада били достојанствени, скупови људи који траже истину и правду. Једино ако би се умјешала политика или нека друга сила, онда може доћи до нечега. Мислим да они сами неће правити неред у својој Републици.

 

Какво ће јутро сванути 8. октобра за ДНС?

 

Мислим да ће 8. октобар осванути такав да ће лица ДНС-ових кадрова бити озарена. Да ћемо бити захвални грађанима Републике Српске што су нас подржали, али мало и забринути, јер оно што смо ми програмски предвидјели – од тог дана се треба припремати да извршавамо. Мислим да ћемо бити изузетно задовољни, али и да ће грађани бити задовољни својим избором.

 

Који ће бити наредни кораци руководства ДНС, ако се оствари изборни план?

 

ДНС је једна аматерска странка, без професионалаца у странци, гдје сви радимо све. Наш пут ће ићи у два правца. Први је оспособити странку да може носити далеко већи терет него до сада. Други, који је за нас приоритет, је да одмах кренемо у припреме за извршавања нашег програма. Први задатак у том смислу ће бити стварање једног повољног амбијента у Српској. Прављење коалиција, прављење влада. Пробати све то направити у миру и достојанствено, да се грађани радују што су добили власт која ради достојанствено. Да створимо тај амбијент који би требало да буде и политички и економски и безбједоносно повољан. Онда ће бити лакше реализовати остале дијелове нашег програма.

 

Када би се могла очекивати нова Влада РС?

 

Очекујем да ће то бити половином децембра, око 15. децембра Мислим да су то реални рокови у складу са роковима које ЦИК има за жалбе на изборне резултате. Мало прије тога се може очекивати и нова Скупштина. Од нове године очекујем да се ради у пуном капацитету.

 

Очекујете да ће Вас у кабинету предсједника Владе у децембру дочекати неки ДНС-овац?

 

Ми то очекујемо и надамо се томе. Спремни смо да преузмемо одговорност. Постали смо пунољетни, значи, способни да одговарамо за своја дјела.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС




Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница








Поља са * су обавезна!