Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БАЊАЛУКА- ТРНИНИЋ: ВЛАДА СУТРА О КОНЦЕСИЈИ ЗА ИЗГРАДЊУ АУТОПУТА...

30 Септембар, 2018

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас (30.09.2018.) Срни да би Влада Српске на сутрашњој посебној сједници требало да да сагласност за потписивање уговора о концесији са кинеском компанијом "Шандонг" за изградњу аутопута Бањалука-Приједор.

 

Трнинић је истакао да би уговор о том послу са "Шандонгом" требало да буде потписан у сриједу, 3. октобра, а да ће сутра на посебној сједници Владе у Бањалуци бити презентован тај пројекат.

 

"Ми смо у Софији у Бугарској потписали Споразум о окончању преговарачког поступка за додјелу концесије кинеској компанији `Шандонг` и рекли да очекујемо у току септембра потписивање коначног уговора, што сада приводимо крају", навео је Трнинић уочи посебне сједнице Владе на којој би требало да буде разматрано рјешење о дођели концесије за изградњу аутопута Бањалука - Приједор.

 

Привредном друштву "Шандонг" требало би да се додијели концесија за изградњу аутопута Бањалука-Приједор и да сагласност на приједлог Уговора о концесији за аутопут Бањалука-Приједор-Нови Град /прва фаза Бањалука-Приједор/.

 

Концесија би требало да се додијели на период од 33 године, укључујући и период изградње.

 

Концесионар се, према уговору, обавезује на уредно плаћање концесионе накнаде, која се састоји од једнократне накнада - 1,5 одсто од вриједности инвестиције што износи 4.466.600 евра и годишње накнаде - пет одсто од прихода остварених обављањем концесионе дјелатности, односно од износа прикупљене путарине, а у складу са Законом о концесијама.

 

Компанија "Шандонг" је поднијела Влади Републике Српске 11. децембра 2017. године понуду за почињање поступка додјеле концесије за изградњу аутопута Бањалука-Приједор, у складу са Законом о концесијама Српске.

 

Самом подношењу понуде претходило је више докумената које су Влада Српске и Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" потписали са кинеским понуђачем.

 

Радна група задужена за преговоре усагласила је са кинеским партнером сва важна питања, а пројектовање аутопута треба да буде у складу са правилима струке, прописима који уређују област друмског саобраћаја, смјерницама и нормама на снази у Српској.

 

Аутопут Бањалука-Приједор биће дужине око 42 километра, профила са по двије саобраћајне траке по смјеру, раздијелним острвом и зауставним тракама.

 

Према подацима генералног пројекта, очекује се да ће на предметној дионици бити изграђено седам тунела и 35 мостова, са три планиране петље и инфраструктуром за затворени систем наплате путарине са три станице за наплату, као и системом за управљање и контролу безбједности саобраћаја.

 

Услужни пратећи садржаји /објекти намијењени за снабдијевање возила, возача и путника/ нису предмет концесије.

 

Систем наплате путарина и систем за управљање и контролу безбједности саобраћаја аутопута морају бити компатибилни са системима који се тренутно користе од стране Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" на аутопуту Градишка-Бањалука и аутопуту Бањалука-Добој.

 

Концесионар, односно друштво регистровано у Српској и основано од стране "Шандонга" ће пројектовати, изградити, управљати, одржавати и финансирати изградњу аутопута Бањалука-Приједор, а током периода управљања и одржавања Република Српска ће плаћати концесионару годишњу накнаду за расположивост аутопута.

 

Вриједност инвестиције /пројектовање и изградња/ је пројектована на износ од 297 милиона евра.

 

Коначни капитални трошак по километру је седам милиона евра и он се налази на доњем прагу средњег обима у поређењу са сличним пројектима у Европи.

 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!