Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БЕОГРАД – ЧУБРИЛОВИЋ – ГОЈКОВИЋ: ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ДВА ПАРЛАМЕНТА

26 Септембар, 2018

Предсједници народних скупштина Републике Српске Недељко Чубриловић и Србије Маја Гојковић данас (26.09.2018.) су у Београду потписали Меморандум о образовању Комисије за сарадњу два парламента.

 

Они су послије потписивања тог документа у Дому Народне скупштине Србије изразили задовољство што је сарадња два парламента подигнута на још виши ниво. 

 

Чубриловић је рекао да је овај меморандум настао као посљедица специјалних веза, поштовања Дејтонског споразума и државне заједнице БиХ и свих ингеренција које има Српска као ентитет БиХ и која има право на овакве потписе. 

 

Он је изразио велико задовољство што се Српска нашла међу земљама као што су Кина, Русија и Грчка, које су истовјетан меморандум потписале са Скупштином Србије. 

 

"Ја се надам и вјерујем да ће будући парламент и власт, ма ко то био, наставити сарадњу са Србијом. То за Српску значи живот", истакао је Чубриловић. 

 

Чубриловић је рекао да су двије скупштине и у претходном периоду одлично сарађивале, а да је сарадња са парламентом Србије била најбоља од свих парламената, са којима је Скупштина Српске имала сарадњу. 

 

"Морам рећи да је ово највећа сарадња коју у посљедњих неколико година Српска има са Србијом у свим сегментима живота, па тако и у парламентарном", рекао је Чубриловић. 

 

Према његовим ријечима, конкретна подршка Српској из Србије огледа се у оном што је Србија урадила изградњом инфраструктурних објеката, вртића, домова здравља, школа и свега осталог. 

 

"И томе нико не даје примједбе, ни од представника међународне заједнице, нити од домаће јавности", рекао је Чубриловић. 

 

Он је истакао да Српска све своје одлуке или, како је прецизирао, готово све своје одлуке, креира у сарадњи са Србијом, истакавши да је тако и у сарадњи два парламента. 

 

"Та сарадња нам је била од велике користи, с обзиром на искуства Србије и дугогодишњу традицију јер је нама, као младој демократији и младој скупштини, требало много тога", рекао је он. 

 

Чубриловић је напоменуо да је све што је било неопходно за фунционисање парламента Српске наишло на разумијевање у Београду. Он је изразио наду да ће се сарадња два парламента наставити и послије парламентарних избора у БиХ. 

 

Гојковићева је рекла да је потписани меморандум највиши вид парламентарне сарадње који Скупштина Србије може да оствари са другим парламентом, истакавши да је до сада такав меморандум потписан само са Кином, Русујом и Грчком. 

 

Она је додала да је данашњим потписивањем заокружена четворогодишња институционална сарадња два парламента, изразивши увјерење да ће се тако успјешна сарадња наставити и у будућности. 

 

Према њеним ријечима, основни циљ парламентарне сарадње двије скупштине је унапређење живота грађана како Српске, тако и Србије. 

 

Гојковићева је рекла да је саговорника упознала о дијалогу Београда и Приштине и актуелним ставовима о питању Косова и Метохије, изразивши захвалност Српској што у оквиру БиХ увијек заступа став поштовања територијалног интегритета Србије.

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!