Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЧУБРИЛОВИЋ: БЕОГРАД ВОДИ РАЧУНА О ИНТЕРЕСИМА СРПСКЕ

25 Септембар, 2018

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да Србија води рачуна о интересима Српске, поштујући у потпуности суверенитет БиХ и Дејтонски споразум, а да Српска воли и поштује Србију, што је право које нико не може да јој оспори.

 

"Одлучно јачамо наше односе и заједно радимо у интересу боље укупне регионалне и економске сарадње, помирења и боље будућности свих земаља региона. Осим тога, постоје поља у којима можемо заједнички да дјелујемо и да остваримо конкретне резултате, као што су заједнички пројекти за фондове ЕУ", рекао је Чубриловић. 

 

Он је за "Политику" навео да постоји добра сарадња парламената Српске и Србије, а да ће предстојећим формирањем комисије за сарадњу два парламента успјети да је знатно унаприједе у свим сегментима. 

 

"Поносни смо на сарадњу са Скупштином Србије и Скупштином АП Војводине и веома задовољни њоме. Сви имамо исти циљ - да чврстом и конкретном парламентарном сарадњом помогнемо грађанима Српске и Србије. Очекујем да та сарадња буде настављена и у наредном сазиву Народне скупштине Републике Српске јер смо сви вођени истом жељом - да још више ојачамо наше културне, историјске и братске везе", рекао је Чубриловић. 

 

Он је најавио да ће, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама и Протоколом о сарадњи два парламента, бити потписан меморандум о формирању комисије за парламентарну сарадњу као заједничког радног тијела. 

 

Према његовим ријечима, циљ је унапређење парламентарне сарадње и промовисање, проширење и продубљивање политичких, економских, друштвених и културних односа између Српске и Србије. 

 

На челу комисије биће предсједници парламената, а чланови народни посланици, састајаће се најмање једном годишње, наизмјенично у Србији и Српској, а подршку ће пружати службе два парламента. 

 

Говорећи о досадашњој сарадњи два парламента, Чубриловић је рекао да је сарадња веома конкретна у области унапређења рада служби, јачању парламентарних капацитета, сарадњи скупштинских радних тијела, размјени материјала и аката ради унапређења стања на пољу привреде, економије, науке, образовања, здравства и културе. 

 

Он је истакао да је веома важан сегмент била и размјена знања и искустава у области усклађивања домаћег законодавства са правном тековином ЕУ. 

 

"Та сарадња била је од посебног значаја за грађане Српске и Србије. Захваљујући доброј сарадњи власти Србије и Српске на свим нивоима, у протеклих неколико година урађене су многе ствари од великог значаја за Српску и српски народ са ове стране Дрине", рекао је Чубриловић. 

 

Он је напоменуо да је ријеч о великим инфраструктурним пројектима, које је Србија самостално финансирала, обнови болница и школа у Српској, изградњи вртића, привредној сарадњи и великим пројектима у области енергетике. 

 

Чубриловић је додао да је циљ јачања парламетнарне сарадње да се омогући што интензивнија сарадња и у области образовања. 

 

"Желимо бољу размјену знања, бољу студентску проходност и унапређење рада на заједничким научноистраживачким пројектима, на корист младих, високообразованих људи", навео је Чубриловић. 

 

Он је напоменуо да се велики број пацијената из Српске лијечи у Србији, али да постоји и потреба да се регулише лијечење пацијената из Србије, посебно у бањским комплексима у Српској. 

 

"Учинићемо све да отклонимо бирократске препреке и да та проходност и здравствене услуге буду доступне свим грађанима Српске и Србије. Доста тога је урађено, али има још простора за стварање што бољег законодавног оквира. Све рационалне иницијативе биће размотрене и упућене у скупштинску процедуру", истакао је Чубриловић.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!