Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ТРНИНИЋ: ДО КРАЈА ГОДИНЕ ИЗБОР ИЗВОЂАЧА ЗА ПРВУ ФАЗУ КОРИДОРА "ПЕТ ЦЕ"

24 Август, 2018

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је за Срну да је Српска добрим дијелом завршила експропријацију земљишта за прву фазу коридора "Пет це" кроз Републику Српску од Јоховца до Руданке, у дужини шест километара, укључујући изградњу двије петље.

 

Трнинић је навео да та прва фаза представља наставак изградње ауто-пута "9. јануар", као и да је вриједност радова 70 милиона КМ. 

 

"Ту су већ потписани споразуми са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/, гдје нам је одобрен и грант у висини од 20 одсто вриједности пројекта и надамо се избору најповољнијег извођача радова до краја године", рекао је Трнинић. 

 

Он је подсјетио да су у току преговори са кинским конзорцијумом заинтересованим да под концесијом граде коридор "Пет це" од Добоја до Вукосавља, али и за градњу ауто-пута од коридора "Пет це" у Вукосављу до Брчког. 

 

"Са другом кинеском компанијом преговарамо око наставка изградње аутопута од Брчког до Бијељине, након чега имамо двије варијанте за везу са Србијом. Једна, која је много вјероватнија је према Рачи, а друга према Павловића мосту. У разговорима предсједника Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића, Србија је показала спремност да нам помогне финансијски и у пројектовању за ту дионицу", објаснио је Трнинић. 

 

Кад је ријеч о повезивању Републике Српске и БиХ и Србије, а самим тим и центара Бањалуке, Сарајева и Београда, Трнинић је напоменуо да је други пројекат који је у поодмаклој фази брзи пут од Источног Сарајева до Вишеграда и даље до границе са Србијом. 

 

Трнинић је подсјетио да је тај пут ушао у свеобухватну транспортну мрежу Југоисточне Европе, као "рута три", која повезује Источно Сарајево, преко Пала, Сокоца, Рогатице до Вишеграда и границе са Србијом. 

 

"Ту смо у фази преговора са Европском комисијом, која је изразила спремност да финансирају израду пројектне документације и ти преговори би требало да буду окончани до краја октобра", рекао је Трнинић. 

 

Он је додао да је Република Српска завршила тендер за избор најповољнијег понуђача за израду тендерске документације за брзи пут од Бијељине, преко Зворника, Романије и везе са "рутом три". 

 

"Постоји још један пројекат, заједнички за Републику Српску и Федерацију БиХ, а то је веза од Добоја према Тузли до ентитетске границе са ФБиХ, затим кроз ФБиХ до ентитетске границе са Српском и даље преко Зворника до Лознице. То је ушло у транспортну мрежу Југоисточне Европе као 'рута девет'", напоменуо је Трнинић. 

 

Према његовим ријечима, сви ови пројекти који треба да повежу Републику Српску и БиХ и Србију, не искључују једни друге и на свима се ради паралелно. 

 

Инфраструктурни пројекти у области саобраћаја су, каже Трнинић, планирани стратешким документима, као што су Просторни план и Стратегија транспорта Републике Српске, али и оквирна стратегија транспорта на нивоу БиХ. 

 

Трнинић је подсјетио и раније најаве о учешћу Турске у изградњи ауто-пута који би повезао Сарајево и Београд, истичући да никад није било ријечи о било каквим донаторским средствима, већ о кредиту. 

 

"Одржан је низ састанака ресорних министара на нивоу ентитета и на нивоу БиХ, гдје је ФБиХ форсирала руту преко Горажда, која није у интересу Српске", рекао је Трнинић.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!