Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЧУБРИЛОВИЋ: НЕОПРЕЗНО СЕ ПРИШЛО РЈЕШАВАЊУ ПИТАЊА МИГРАНАТА

24 Август, 2018

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да се сувише неопрезно пришло рјешавању питања миграната, додавши да је БиХ признала да проблем постоји сада када се они налазе по цијелој БиХ.

 

"Њихово присуство није добро, јер БиХ има унутрашњих проблема и економски није у стању да им пружи оно што им треба. Све структуре требају да се укључе да би то питање било адекватно ријешено", истакао је Чубриловић. 

 

Он је рекао да ће проблем да постане и већи ако Србија не дозволи њихов повратак, а Хрватска улазак, због чега је неопходно ангажовање свих институција, заједно са ентитетским владама. 

 

Осврнувши се на покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака у Вијећу народа у вези са сједницом парламента на којој је расправљано о извјештају о Сребреници, Чубриловић је то оцијенио очекиваним, с обзиром на то да бошњачки посланици нису присуствовали сједници парламента када се дискутовало о тој теми. 

 

Он сматра да је најважније утврдити истину и да то никоме не треба да смета, па ни формирање нове комисије која ће на томе радити. 

 

"Постоји временска дистанца која омогућава много објективније сагледавање свих догађаја. Никада нећемо имати заједнички став са бошњачком популацијом, али истина не треба никоме да смета и сви требамо бити спремни да прихватимо чињенице, ма какве оне биле. Али, оне не могу бити наметнуте. Много је елемената који указују на то да су нека рјешења у прошлом Извјештају изнуђена. Зато је потребна међународно верификована комисија у којој треба да буду људи од угледа и струке", истакао је Чубриловић. 

 

Он је синоћ (23.08.2018.) за Телевизију "К3" оцијенио да је то једини пут који води до помирења. 

 

На питање да прокоментарише захтјев опозиције за новом сједницом парламента на којој би поново тема била смрт трагично страдалог Давида Драгичевића, Чубриловић је подсјетио да се о томе два пута расправљало у парламенту и закључио да Народна скупштина није мјесто гдје треба да се рјешава та врста проблема, већ да су то тужилаштво, полиција и суд. 

 

Он је рекао да је посебно накарадно то што је у једном таквом процесу јавност толико присутна, јер то не доприноси позитивном рјешењу у било ком смислу. 

 

Према његовим ријечима, било је несмотрених потеза са обје стране, али из читаве приче треба изаћи путем институција. 

 

Чубриловић је рекао да ће се понашати по Пословнику и заказати сједницу Колегијума на којем ће бити одлучено да ли ће бити заказана нова сједница у вези ове теме. 

 

Говорећи о раду Народне скуптшине за вријеме његовог предсједавања, Чубриловић је рекао да је задовољан оним што је парламент урадио, истакавши да је Скупштина показала свој пуни демократски капацитет, стављајући на дневни ред теме које су у одређеном смислу биле незгодне за обраду, не само због јавности, већ и због своје специфичности. 

 

 

"У овом сазиву смо по први пут имали теме попут интерпелација. Судећи по томе али и статистици, може се рећи да је парламент Српске најуспјешнији у БиХ. Наравно, увијек се може боље, али то увијек не зависи само од народних посланика, већ и од активности предлагача", оцијенио је Чубриловић. 

 

Он је рекао да је задовољан сарадњом са Владом Српске, додавши да су неки жељели представити да то није тако. 

 

Чубриловић сматра да политичке опције које чине коалицију /СНСД, ДНС, СП/, могу понудити Републици Српској међународну стабилност и останак на позицији значајног политичког фактора у Европи. 

 

"Бићемо, као и до сада, партнер свима онима који са њом хоће да сарађују", поручио је Чубриловић. 

 

Он је истакао да коалиција има такав капацитет који им омогућава да све различите ставове могу да превазиђу и дођу до рјешења и заједничког става. 

 

Чубриловић је нагласио да ДНС има веома велику подршку грађана од Требиња до Новог Града. 

 

"Истраживања показују да ДНС има подршку од 13 до 15 одсто, што је задовољавајуће, а можемо и више од тога. Присуствујући у локалним заједницама осјетимо ту велику подршку и вјерујемо у највећи резултат од оснивања. Циљ нам је 100.000 гласова", прецизирао је Чубриловић. 

 

Он је рекао да сигурно неће бити премијер, додавши да ће резултати распоређивати позиције. 

 

Говорећи о предстојећој предизборној кампањи, Чубриловић је позвао све политичке факторе да воде фер и коректну кампању, поручивши да никоме не требају додатне свађе, размирице и проблеми, јер има довољно оних које треба рјешавати.
 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!