Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претварање Западног...

28 Новембар, 2023

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу учествује на Међународној конференцији глобалне алијансе за борбу против кријумчарења миграната, у организацији Европске комисије.

 

Конференцију којом предсједава комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон, отворила је предсједница ЕК Урсула фон дер Лајен.

 

Уз комесаре ЕУ, представнике европских безбједносних агенција ЕУРОПОЛ и ФРОНТЕКС о превенцији и одговору на кријумчарење миграната дискутовали су министри унутрашњих послова 20 земаља које су највише погођене миграцијским токовима.

 

Нешић је истакао да Европа мора имати дугорочне, стратешке и изнад свега искрене и изводљиве одговоре на изазове које носе миграције.

 

- Алтернатива нерегуларној миграцији и одвраћању не може бити претварање Западног Балкана у тампон зону. Дугорочно, алтернатива нерегуларној миграцији мора бити јединствен европски одговор. Морамо заједнички уложити своје капацитете у заустављање миграција на њиховом изворишту. Стратешки, Европска унија треба да каже нама са Западног Балкана - да, имате извјесност да до 2030. године постанете чланице ЕУ. На тај начин, наше државе, полицијске агенције и грађани биће још мотивисанији у одбрани безбједности заједничког европског простора - казао је Нешић.

 

Представљајући стање миграција у БиХ, Нешић је рекао да је и даље сложено, с обзиром на све израженију промјену руте кретања преко БиХ.

 

- Евидентирано је повећање миграцијског притиска у односу на исти период прошле године за 27,24 одсто. У циљу адекватног одговора на миграцијски притисак, Гранична полиција БиХ појачава присуство полицијских службеника за надзор државне границе. Истовремено реализоване су оперативне акције с циљем спречавања кријумчарења миграната и трговине људима - додаје Нешић.

 

Истиче да, поред активности на идентификацији и процесуирању појединаца и група које се баве кријумчарењем људи, велика пажња усмјерена је и на идентификацију и спријечавање група и појединаца који би се могли довести у везу са екстремизмом и радикализмом.

 

Током посјете Бриселу, Нешић се сусрео са Оливиером Онидијем, замјеником генералног директора Генералне дирекције за унутрашње послове у Европској комисији. На маргинама конференције одржан је састанак Нешића и министра унутрашњих послова Републике

Хрватске Давором Божиновићем, а разговарао је и са министрима унутрашњих послова Сјеверне Македоније Оливером Спасовским, Црне Горе Данилом Шарановићем и Албаније Таулантом Балом.

 

 

НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!