Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић: Монтирана оптужница без икаквог правног утемељења

21 Август, 2023

''Одлука Суда БиХ да врати на дораду оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића потврђује наш став да је ријеч о политички монтираној оптужници без икаквог правног утемељења. Само Тужилаштво БиХ је способно да подигне оптужницу без кривичног дјела и да је БиХ иоле правна држава поступајући тужилац би одговарао за злоупотребу положаја'', изјавио је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

 

Просто је невјероватно, каже он, да неко подигне оптужницу а да макар не измисли кривично дјело.

 

''Јасно је да нема кривичног дјела јер предсједник Републике је испоштовао своју уставну обавезу да у року од седам дана потпише указ о проглашењу закона који је усвојила Народна скупштина Републике Српске. Кривично дјело би постојало да га није потписао. Исто тако, Службени гласник не може бирати шта хоће а шта неће објавити него је обавезан да објављује законе за које је донијет указ'', наглашава Нешић.

 

Јасно је, оцјењује предсједник ДНС-а, да је оптужница писана с брда с дола у амбасадама и сарајевским кухињама, а да је поступајући тужилац добио на потпис.

 

''Замислите, у вријеме колективног годишњег одмора у Тужилаштву БиХ осване оптужница у тако сложеном предмету. Биће да је донијета на плажу на потпис'', напомиње Нешић.

 

Први човјек ДНС-а изразио је наду да ће Суд БиХ сачувати задње мрвице кредибилитета правосуђа и одупријети се политичким притисцима да потврди монтирану политичку оптужницу.

 

''На Суду БиХ је да ли ће показати да је БиХ правна држава или колонија у којој кадија и тужи и суди. Оптужница без кривичног дјела против првог човјека Републике Српске најбоље говори о правној несигурности унутар БиХ и политичким утицајима у правосуђу. Политика се мора избацити из правосуђа, и сада је више него икада јасно да нам је неопходна лустрација правосудног система како би он био независан од утицаја са стране'', закључио је Нешић.

Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
Нешић за РТРС: На основу свих информација и изјава очекујем ...

На основу свих информација и изјава очекујем да...

7 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!