Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић: Без гаранција нема повратка држављана БиХ из Сирије и Ирака

7 Јун, 2023

Министар безбједности у Савету министара БиХ Ненад Нешић поновио је данас да док је министар неће дозволити повратак бх. држављана из Сирије и Ирака, па ни њихове дјеце, све док не добије гаранцију да не представљају опасност по безбједност БиХ.

 

Нешић је то рекао у разговору са министром унутрашњих послова Сјеверне Македоније Оливером Спасовским са којим је разговарао о безбједносној сарадњи двију земаља.

 

- Мој приоритетни задак је безбједност наше дјеце. Када то кажем, мислим на дјецу која живе и која су рођена у БиХ. Ја не знам чиме су задојена дјеца која су данас у Сирији и не знам да ли ће бити безбједносна пријетња по БиХ и наше дјеце. Док год сам министар нећу дозволити њихов повратак ако се установи да су безбједносна пријетња. Наше безбједносне агенције морају доставити процјену да ти држављани БиХ у Сирији не представљају опасност по БиХ. Када то добијем, онда имам право на додатне провјере и ако се испостави да то није проблем, ја ћу им дозволити да се врате - казао је Нешић.

 

Спасовски је Нешића информисао да у Сјеверној Македонији траје процес повратка њихових држављана са ратишта у Сирији, Ираку и Афганистану.

 

Спасовски је рекао да је један од приоритета од 2017. године борба против тероризма и насилног екстремизма и ресоцијализације тих повратника који су били учесници у ратовима у Сирији, Ираку и Афганистану.

 

- Они, за које смо имали доказе да су ратовали, су процесуирани. Дио породица смо вратили и започели процесе ресоцијализације. Првенствено је безбједност и стабилност приоритет Сјеверне Македоније. Сматрам да за ту дјецу и жене које су били тамо, не својом вољом можда, имамо обавезу да их вратимо - рекао је Спасовски.

 

 

 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!