Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заједница отпорнијих на...

25 Април, 2023

Само синергијом и јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом на преносу знања и научених лекција из прошлости могу бити остварени зацртани глобални циљеви, а заједнице могу бити учињене безбједним и отпорнијим на изазове и катастрофе у будућности, оцијенио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

 

Нешић је подсјетио да је БиХ од 2013. године потписник ове платформе.

 

Уласком БиХ у Механизам цивилне заштите ЕУ, у посљедњем кварталу претходне године, отворене су нове перспективе за унапређење капацитета превенције, спремности и одговора на природне и друге несреће, иако је пред БиХ дуг и трновит пут за изградњу ефикасног система у складу са препорукама и смјерницама УН и ЕУ, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

 

Према Нешићевим ријечима, због тога је сарадња са кључним партнерима на спровођењу циљева и политика глобалне платформе за смањење ризика у БиХ један од приоритета у раду Министарства безбједности.

 

- У остварењу ових задатака и даље нам је потребна пуна подршка међународних партнера, који су и до сада несебично помагали БиХ у различитим сферама интересовања и спровођења глобалних стратешких циљева УН и ЕУ. Зато је од изузетне важности укључење свих партнера и њихова интероперабилност на изградњи система превенције и раног упозорења, опремање и тренинзи јединица и модула за брзи одговор, те дигитализације ризика, утицаја и капацитета одговора на катастрофе - рекао је Нешић.

 

У протеклом периоду је спроведен низ активности с циљем јачања отпорности локалних заједница од катастрофа, захваљујући напорима међународне заједнице, учесницима система заштите и спасавања, предвођеним Министарством безбједности и ентитетским управама цивилне заштите и Одјељења јавне безбједности Брчко дистрикта, као и представницима невладиног сектора и академске заједнице.

 

Конференција је окупила представнике локалних заједница у БиХ, као и представнике домаћих и међународних институција, организација и стручњака, ангажованих на спровођењу циљева и активности Глобалне платформе за смањење ризика од катастрофа УНДР и политика Сендаи оквира за смањење ризика од катастрофа 2015-2030.

 

Конференција је одржана у организацији Асоцијације АЗУР, а под покровитељством Министарства безбједности у Савјету министара и Канцеларије УН за смањење ризика.

 

Нешић је са резидентим представником УНДП-а у БиХ Стелијаном Недером у Сарајеву отворио Конференцију о јачању капацитета Глобалне платформе за смањење ризика од катастрофа у локалним заједницама БиХ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нешић: Бошњачки политичари заустављају БиХ на европском путу...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

6 Децембар, 2023
Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!