Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„Размишљао сам о напуштању политике“ Нешић о могућем повратку у власт,...

3 Новембар, 2022

Уколико владајућа већина, односно СНСД као носилац будуће власти у Републици Српској, ДНС упути позив за разговоре, ми ћемо се одазвати. Једини услов који ћемо имати јесте интерес Републике Српске.

 


То у интервјуу за Српскаинфо каже Ненад Нешић, предсједник ДНС и кандидат странке за српског члана Предсједништва БиХ на прошлим изборима, одговарајући на питање да ли би се одазвао евентуалном позиву за повратак у власт у РС. О тој опцији се одавно прича у владајућим политичким круговима.

 

– Ја то не бих назвао повратком у власт, него разговорима о интересима Републике Српске. Очекујемо од господина Додика да у наредне четири године обезбиједи национално јединство по кључним питањима за РС јер сматрамо да Српској предстоји тешко вријеме, да ће бити много атака на њене институције и надлежности, па могу слободно да кажем и на опстанак Републике Српске. Потребно је што више нас који желимо добро Републици Српској, који не желимо да продамо вјеру за вечеру. Желимо да заједничким снагама имплементирамо најбоље идеје наших политичких и економских програма и да сачувамо Српску – каже Нешић.

 

Зар сарадња са Додиком не би била гажење свих оних критика које сте упутили власти и обећања датих народу током и прије кампање?

Ја сам и у току кампање говорио да и у владајућима, као и у опозицији, постоје људи који хоће, могу, знају и сигурно да међу њима постоје људи који желе добро Републици Српској. Чак бих рекао да 90 одсто људи и у једним и у другим политичким партијама желе добро РС. Дакле, не бих то назвао никаквим гажењем, ми бисмо сигурно имали захтјеве, да се прихвате неке идеје које смо износили у изборној кампањи.

 

Који су разлози за лош изборни резултат вас и ДНС?

Након добијања првих резултата, када сам видио да ћемо имати четири мандата у Народној скупштини, сматрао сам да је то изразито лош резултат. Мјесец дана од избора, након извршених анализа, имајући у виду кроз шта смо прошли у протекле четири године, да су од ДНС настале још двије политичке партије, да је један предсједник Градског одбора ДНС Бањалука отишао у СДС, а други у СНСД, да смо били између чекића и наковња – могу слободно да кажем да је ДНС опет остварио задовољавајући резултат и да ћемо из овога сигурно изаћи јачи.

Треба знати да су нам више од годину дана била затворена врата БХ телевизије, а знате да је то један од највећих емитера у РС, да нам је од стране владајуће коалиције била затворена РТРС, самим тим нисмо могли да допремо до грађана са својим идејама. Када све то сагледамо, а узмемо у обзир да политичке партије које су имале бројне функције, министре, предсједнике скупштине, да су отприлике имале исти резултат као ми, који смо били опозиција, ДНС је остварио задовољавајући резултат.

 

Како вам је била затворена РТРС када сте учествовали у њиховој предизборној дебати?

На ту ТВ дебату били су позвани и кандидати СДС и ПДП, њихова слободна воља је била да не прихвате тај позив. ДНС, с обзиром да нам је била затворена БН, није имао други избор него да се одазове том позиву РТРС. Сматрамо да се иначе треба одазвати позиву РТРС јер је то један од стубова на којима почива Република Српска.

 

Зашто сте ћутали мјесец дана од избора?

Ћутао сам јер сам сматрао да ми је потребно вријеме да, прије свега, консолидујем своје мисли, ставове, да видим у ком правцу да кренем даље. Размишљао сам о свему, и о напуштању политике. Али онда сам видио да је 35.000 људи у Српској дало мени свој глас, поред свих медијских блокада, поред свих напада од оних који цртају људима мету на челу, од стране одређених блогера, од стране радикала у опозицији. Господин Вукановић ме је оптуживао за све. И своју политику темељио на клевети и лажима.

Одлучио сам да таквим људима не препустим политичку сцену Републике Српске јер желим да кажем да је идеја Трећег пута, идеја позитивне Српске, позитивних идеја, економског и политичког програма, са јасном дефиницијом како видимо РС у будућности. Видимо је уједињену по националним питањима, по питању наступа на заједничком нивоу. Српска има све услове да буде богата, да постанемо успјешна држава, примјер развоја у региону. Да се не прича само шта имамо, а да од тога ништа не остварујемо.

 

Да ли подржавате повећање буџета предсједника Републике Српске на 56 милиона КМ?

Када сам чуо ту цифру од 56 милиона КМ, остао сам запањен. Али, желим да чујем образложење, да видим на који начин ће бити трошена та средства. Уколико омогућавају да се остваре неки инфраструктурни пројекти, да се помогне одређеним породицама, да допринесу бољем животу грађана РС, ја не видим проблем у томе.

 

Како коментаришете наставак протеста опозиције и након што је ЦИК потврдила резултате избора?

Протести су легитимно средство и демократско право свакога, све док не изађу из оквира закона. Али, видите да се протести осипају, да више нема неких кључних играча, да су се многи повукли виђевши да протести након одбацивања жалбе опозиције и потврђивања резултата избора, немају уопште смисао. Видите да господин Станивуковић јуче није говорио на протесту, да нема многих који су раније били у првим редовима. Колико сам примјетио, није било ни господина Миличевића из Теслића.

Очекујем да протести лагано спласну и да сви поштујемо одлуке институција, да се окренемо грађанима РС. Односно, да видимо како у наредне четири године да остваримо макар дио изборних обећања која смо изрекли и да унаприједимо живот у Српској.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!