Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ПРЕДСЈЕДНИК ДНС-а НЕНАД НЕШИЋ КОМЕНТАРИСАО ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА

23 Септембар, 2022

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић каже да није изненађен одлуком Уставног суда БиХ да ван снаге стави Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске јер је Уставни суд продужена рука ОХР-а и бошњачких политичара.

 


''Уставни суд се понаша као уставорушитељ а не тумач устава. Република Српска има право да уређује својинске и облигационе односе јер то њено право је утемељено у Дејтонском споразуму. Од 2011. године до данас, Уставни суд БиХ, као политички инструмент СДА и странаца, свјесно поистовјећује јавно добро и државну имовину и супротно ранијим тумачењима ОХР-а од Српске отима пољопривредно и шумско земљиште, шуме, ријеке и државну имовину. Недавно је то њихово насиље над Дејтоном верификовао и Кристијан Шмит'', констатује Нешић.

 

 


Он пита ''шта БиХ има са бројном непокретном имовином у Републици Српској која је изграђена након 1996.године а која се користи за функционисање институција Српске''.

 


''Да не би можда зграду Владе Српске, Административни центар у Источном Сарајеву и објекте у којима се налазе наше институције да књиже на БиХ? По овој накарадној логици Уставног суда, сутра могу рећи и да наше куће нису наше него да припадају држави. Ово што се ради је апсолутно насиље и над правом и над Уставом БиХ. Уставни суд БиХ није и неће бити изнад законодавца, па да он одређује који парламент доноси који закон и да каже да питање државне имовине мора бити уређено законом на нивоу БиХ'', истиче Нешић и оцјењује:

 


 ''Ако будемо сагели главу, гарантујем вам, ето сљедеће одлуке гдје ће рећи да јавна предузећа Шуме Републике Српске, Воде Републике Српске не могу газдовати оним што су отели и наметнуће Шуме БиХ, Воде БиХ, Хидроелектране БиХ, Термоелектране БиХ, Поште БиХ, Путеве БиХ, Аутопутеве БиХ... Будите сигурну да ће и путеве и аутопутеве које смо градили прогласити државном имовином БиХ''.

 


Предсједник ДНС-а Ненад Нешић наглашава да је из ЕУ више пута потврђено да БиХ са страним судијама у Уставном суду БиХ не може постати чланица ЕУ:

 


''Мој приоритет као члана Предсједништва БиХ биће да ослободимо Уставни суд БиХ од странаца, и да покренемо ревизију свих одлука Уставног суда јер су оне у највећем броју случајева у супротности са Уставом БиХ, а све с циљем урушавања дејтонске струкутуре БиХ и њене централизације''.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!