Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Јовичић о стању у привреди

22 Септембар, 2022

„Пољопривредни произвођачи у Републици Српској су доведени на ивицу понора. Актуелна власт годинама урушава једну од најбитнијих грана производње сваког нормалног друштва. Међутим, код нас ваљда све што је у свијету нормално код нас је ненормално“ каже кандидат ДНС за предсједника Републике Српске Радислав Јовичић.

 

Он додаје да је највећа житница Републике Српске Семберија потпуно неискориштена, а пољопривредни произвођач доведен на ивицу егзистенције. 

 

„Сама чињеница да је у Семберији 2015. године било регистровано преко 12 хиљада пољопривредних газдинства, а да их данас има свега око двије хиљаде говори о политичком уништавању наших пољопривредних произвођача“ поручује Јовичић.

 

Он каже да је Република Српска плодна земља са великим пољопривредним могућности како у Семберији тако и у Посавини, Лијевче пољу, Поповом пољу, романијском платоу и многим другим крајевима, али те могућности нису искориштене. 

 

„Нису неискориштене због тога што наш народ неће да ради већ због небриге актуелне власти и јако лошег односа према нашем сељаку. Сељаку који нас је хранио у току рата и који је са нама раме уз раме стварао и бранио Републику Српску, а у паузама обрађивао земљу како би нам обезбиједио довољне количине хране. Након рата нас сељак је наставио да нас храни, а политика је кренула да га уништи и сваким даном га све више уништава до тог нивоа да данас готово да и немамо никакву заштиту нашег сељака - пољопривредног произвођача“ истиче Јовичић.

 

ДНС-ов кандидат за предсједника Републике Српске је рекао да није чуо ни од остатка опозиције да нуди конкретна рјешења сем флоскула да стање није добро, као да се то не зна и не види, као да наш пољопривредни произвођач не осјећа то на својој кожи. 

 

„Али ко нуди рјешење? Па ДНС и трећи пут који заговарамо. Трећи пут који гарантује својим економским програмом опоравак и пољопривредне производње као дио обнове цијеле Републике Српске“ каже Јовичић и додаје да се, као кандидат за предсједника Републике Српске, залаже се за формирање пољопривредне банке Републике Српске која ће бити веза између нове Владе Републике Српске и пољопривредних произвођача. 

 

„Залажем се за омогућавање великог утицаја пољопривредних произвођача када је у питању регулисање права на прелимане и подстицаје. Нећу дозволити да они који сједе по канцеларијама пресудно одлучују о томе, а да никада нису имали додира са њивама, воћњацима, шталама, пчелињацима“ изричит је Јовичић.

 

Он додаје да ће нова Влада морати донијети одлуку о регресираном гориву и већ у току сјетве одредити заштитну откупну цијену пољопривредних производа. 

 

„Залажем се за враћање робних резерви које су пријеко потребне Републици Српској ради стабилности нашег тржишта у тешким данима који су пред нама. Тражићу од Владе Републике Српске да се одмах формира комисија која ће извршити ревизију свих концесија које су дате и како се користе. Наравно, моја улога ће бити, као човјека од ауторитета и угледа, да пронађем потенцијалне инвеститоре који ће урадити систем наводњавања у Републици Српској и тако омогућити Влади Републике Српске да уђе у такав један велики пројекат који ће омогућити нашем пољопривредном произвођачу извјеснију заштиту производње од суша и омогућити веће и квалитетније приносе“ закључио је Јовичић.

Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
НЕШИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА, КАО И СВЕТИ СТЕФАН, УПИСАНА У ВЈЕЧН...

Свим грађанима Републике Српске честитам 9....

8 Јануар, 2024
Нешић реизабран за предсједника ДНС: Остајемо на патриотском...

Ненад Нешић реизабран је за предсједника...

25 Децембар, 2023
Бања Лука: Изборна скупштина ДНС-а у недјељу (24.12.2023.)...

Изборна скупштина Демократског народног савеза...

22 Децембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!