Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГЛАВАШ: ДЕМОГРАФСКА СТВАРНОСТ ЈЕ ТМУРНА

27 Август, 2022

"Прво мјесто које је заузела БиХ на неславној УН-oвој  листи земаља с највећим смањењем броја становника указује на озбиљан и алармантан проблем који  траје  деценијама, а који надлежне институције упорно игнорушу, иако, БиХ годишње губи више од 1,5 % становништва. Најнижи фертилитет на свијету, висок ниво миграција и старење становништва, као и дубоке родне неједнакости угрозиће образовање, здравствену и социјалну заштиту, а тржиште рада суочиће се са недостатком квалификованих радника" рекао је Александар Главаш, члан Предсједништва ДНС и посланик у НС РС. 

 

Он каже да је више пута упозоравао на поменуте проблеме, али одговор надлежних је увијек изостајао. 

 

"Оваква ситуација одавно је требало да их забрине и давно су  требали почети радити на популационим и пронаталитетним политикама. Али смо нијеми свједоци да од тога нема ништа. Демографска стварност је тмурна али власти не нуде никакву  осмишељену популациону политику" каже Главаш и додаје да негативан природни прираштај који нас прати већ пуне двије деценије упорно звони на узбуну, јер је само у првој половини ове године, у Српској рођено 3.920 беба, док је преминуло 9.017 становника. 

 

Посланик ДНС у НС РС каже да је од 2002. па до краја прошле године, Српска је само на разлици броја рођених и умрлих изгубила скоро 84.000 људи.

 

"С друге стране одлив радне снаге озбиљно угрожва еконосмки опстанак. Некада је међу онима који одлазе у иностранство била најзаступљенија нискоквалификована мушка радна снага, док су данас носиоци миграционих процеса високообразоване особе. Одлазе доктори, инжењери, адвокати, економисти, ИТ стручњаци и многи други који су ненадокнадив људски капитал. Посљедњи случај одласка помоћника министра за научнотехнолошки развој у Влади РС који је напустуио добро плаћену позицију и одселио у Аустрију неизоствно поставаља питање - има ли овдје уопште будућности" упитао је Александар Главаш и рекао да је зато неопходно што прије донијети мјере које ће створити материјалне и друштвене услове за оснивање породице и самим тим мотивисати  младе да имају дјецу: мајкама са четворо и више дјеце додијелити националну пензију, обезбиједити бесплатан вртић, школовање, здравствену заштиту за вишечлане  породице. 

 

Он каже да је потребно и повећати  стопу  економског раста, односно  запосленост и на тај начин покушати ублажити одлив радно способног становништва. 

 

"Зато апелујем на власти да се што прије ухвате у коштац са овим проблемима јер је одавно прошао и минут до 12" закључио је Главаш.

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!