Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИВИЋ: ПОКЛАЊАЈУ 70 ГОДИНА БУДУЋНОСТИ ГРАЂАНА СРПСКЕ

14 Август, 2022

“Послије интервјуа који су дали господа Исак Сеигал и Евгениј Зотов потпуно сам сигуран да се РЖР “Љубија” поклања за ситан џепарац” - каже др Душко Ивић, потпредсједник ДНС и шеф клуба посланика те странке у НСРС. 
Он каже да је јасно да се ради о тешком криминалу и поклањању природних ресурса, због личног интереса, од стране ненародне СНСД-ове Владе РС својим пајтосима.

 


“Тако богат поклон се тешко добија и од најрођенијих, а у нормалним државама власт не смије ни помислити да тако нешто уопште уради, те да на такав начин нанесе трајну штету и осиромаши свој народ” поручује Ивић.

 


Шеф клуба посланика ДНС каже да ненародна СНСД-ова власт очигледно има дебеле разлоге зашто поклања тако богат природни ресурс и добро награђује своје пријатеље. “РЖР Љубија је власништво народа Републике Српске, а не СНСД-ове владе и откуд право Влади РС да дијели, поклања народну имовину, а да не пита власнике те имовине, народ Српске” каже Ивић. 

 


Он истиче да се, због тога, о питању докапитализације РЖР “Љубија” мора изјаснити НСРС.

 


“Народна скупштина Републике Српске је мјесто гдје се одлучује о природним ресурсима и њиховом кориштењу, а не тамо нека ненародна влада која треба да одговара и подонси извјештаје у НСРС, а не да крчми природне ресурсе” каже Ивић.

 


Он додаје да је једино у чему се слаже са господином Исаком то када каже да је рудник Љубија злата вриједан и жели да га подсјети да су грађани Републике Српске и Приједорске регије за покретање производње у РЖР “Љубија”, за наставак рударења, да нису ни против кога ко ће започети копање руде и преузети рудник на међунаридном тендеру, на транспарентан начин и запослити велики број радника створити нову вриједност за грађане Српске. 

 


“Али смо против поклањања, на нетранспарентан и криминалан начин, супротно међународним стандардима пословања, како то годимама ради СНСД и њихова влада с природним ресурсима. Сјетимо се само РАОП-а, Фамоса и других” поручује Ивић.

 

Потпредсједник ДНС каже да су резерве жељезне руде утврђене и овјерене још у бившој Југославији, а не како то господин Исак каже да су они нешто испитивали утврђивали. Нисте ви ништа испитивали, ви долазите на готово, већ утврђено, знате која је то вриједност, зато и идете тако нетранспарентно уз дипломатске притиске испод жита. Знате добро да су утврђене и овјерене резерве жељезне руде у вриједности од 350 милиона тона, а то је само 10 % рудоносног базена, јер према испитивањима на те овјерене резерве још има око 800 милиона тона зељезне руде” рекао је Ивић и додао да ако се узме, како господин Исак у интервјуу каже, да се руда сада из овог рудника продаје по 18 еура по тони, то значи да по овој цијени доказане резерве вриједе 6,3 милијарди еура, а ако се продаје по тржишним цијенама, како он каже од 250 долара то је 87, 5 милијарди долара, а то је само 10% доказаних и овјерених резерви.

 


Ивић каже да ако узмемо у обзир да по објављеним испитивањима има још око 800 милиона тона зељежне руде онда вриједност резерви жељезне руде по тржишним цијенама износе око 200 милијарди долара. 

 


“Поново ћу рећи да се слажем да је РЖР “Љубија” заиста злата вриједан, али се не слажем да такав природни ресурс, који може да храни генерације грађана Српске, добијете за џепарац и то скроман у односу на вриједност руде у РЖР“ рекао је Ивић. 
Он каже да ако се узме да је буџет Српске за ову годину око 4 милијарде, значи да се само од утврђене и овјерене резеве жељезне руде, од 350 милиона тона, по тржишним цијенама од 250 долара, може напунити око 21 буџет Републике Српске који би се доносили наредну 21 годину, а то је само 10% овјерених резерви, а ако на то додамо још оних 800 милиона тона, то је још 50 буџета Српске. 
“Значи, укупно 70 буџета, то је наредних 70 година будућности и живота грађана Српске које им може омогућити експлоатација рудника РЖР “Љубија”. Према томе, ненародна СНСД-ова Влада РС поклања и наредних 70 година будућности живота грађана Републике Српске некоме тамо и то се зове баш добар поклон” каже Ивић.

 


Он додаје да господин Исак каже да је највећу подршку овој нетранспарентној, и по међународним пословним правилима без међународног тендера, криминалној докапитализацији добио од америчке амбасаде и Владе РС. 

 


“По томе се може закључити да је пала добра политичка погодба СНСД-а и Американаца. Из ког разлога, да ли за скидање америчких санкција господину Додику или помоћ на октобарским изборима како не би изгубио власт, остаје да се види” каже Ивић.

 


Он додаје да је очигледно да СНСД-у и Додику сада не сметају Американци и америчке санкције, нити им се гаде њихови долари. 
“Госоподо из ненародне Владе РС, неће то ићи баш тако, народна имовина се не може траћити тек тако, а да се не пита народ. Народ је власник природних ресурса, рудника РЖР “Љубија” и “Алумине” и народ се мора питати. Због тога се питање рудника РЖР “Љубија” и “Алумине” мора вратити у НСРС, а не да о том одлучује комитет СНСД и њихова Влада. Зато позивам све грађане Републике Српске, а посебно Приједора и Приједорске регије да искажемо незадовољство и отпор пљачки природних ресурса Републике Српске” закључује Ивић.
 

НЕШИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА КРАЈ НАДАЊА ДА ЋЕ ПОНИШТИТИ ИДЕНТИТЕТ СРП...

Демократски народни савез (ДНС) изражава пуну...

23 Јул, 2024
НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!