Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГЛАВАШ О ОБРАЗОВАЊУ

13 Јул, 2022

Након поражавајуће информације да послије првог уписног рока на универзитетима у Источном Сарајеву и Бањој Луци остало слободних мало мање од 1700 мјеста, те да нико није уписао математику, филозофију и физику, док се на одсјеку за српски језик уписао само један студент, огласио се и посланик ДНС–а у Народној скупштини Републике Српске, Александар Главаш тражећи реакцију и одговорност министра просвјете и културе у Влади РС.

 

„Очигледно спајање науке и високог образовања, односно одвајање високог од основног и средњег образовања даје катастрофалне резултате. Из тог разлога сматрам да је неопходно размислити о новој реконструкцији министарства и одвајању образовања у посебно министарство. Такође, сматрам да је неопходна је хитна стратегија за упис дефицитарних занимања“, рекао је Главаш.

 

Он истиче да је мањак студената на државним универзитетима директна посљедица постојања приватних универзитета, због којих квалитет и знање више нису конкурентни.

 

„Ако се осврнемо неколико година уназад, већ након првог уписног рока, сви капацитети на одсјецима би били скоро попуњени. Сада то није случај. Све мање се улаже у знање, док се акценат ставља на диплому која се, за разлику од државних факултета, много лакше стиче на приватним факултетима.“, нагласио је Главаш.

 

Узимајући у обзир тренд одласка све већег броја младих у иностранство на студије, који након завршетка најчешће и остају у иностранству да раде, Главаш истиче да ако се настави занемаривати овај очигледан проблем суочићемо се са озбиљним посљедицама. У систему гдје се знање и квалитет стављају на посљедње мјесто, нема напретка и развоја, јер држава која продаје своје знање нема будућност.

Нешић: Без гаранција нема повратка држављана БиХ из Сирије и...

Министар безбједности у Савету министара БиХ...

7 Јун, 2023
Нешић: Улагање у безбједносни сектор и полицијске службенике...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић...

6 Јун, 2023
Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!