Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ГЛАВАШ О ОБРАЗОВАЊУ

13 Јул, 2022

Након поражавајуће информације да послије првог уписног рока на универзитетима у Источном Сарајеву и Бањој Луци остало слободних мало мање од 1700 мјеста, те да нико није уписао математику, филозофију и физику, док се на одсјеку за српски језик уписао само један студент, огласио се и посланик ДНС–а у Народној скупштини Републике Српске, Александар Главаш тражећи реакцију и одговорност министра просвјете и културе у Влади РС.

 

„Очигледно спајање науке и високог образовања, односно одвајање високог од основног и средњег образовања даје катастрофалне резултате. Из тог разлога сматрам да је неопходно размислити о новој реконструкцији министарства и одвајању образовања у посебно министарство. Такође, сматрам да је неопходна је хитна стратегија за упис дефицитарних занимања“, рекао је Главаш.

 

Он истиче да је мањак студената на државним универзитетима директна посљедица постојања приватних универзитета, због којих квалитет и знање више нису конкурентни.

 

„Ако се осврнемо неколико година уназад, већ након првог уписног рока, сви капацитети на одсјецима би били скоро попуњени. Сада то није случај. Све мање се улаже у знање, док се акценат ставља на диплому која се, за разлику од државних факултета, много лакше стиче на приватним факултетима.“, нагласио је Главаш.

 

Узимајући у обзир тренд одласка све већег броја младих у иностранство на студије, који након завршетка најчешће и остају у иностранству да раде, Главаш истиче да ако се настави занемаривати овај очигледан проблем суочићемо се са озбиљним посљедицама. У систему гдје се знање и квалитет стављају на посљедње мјесто, нема напретка и развоја, јер држава која продаје своје знање нема будућност.

Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претв...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу...

28 Новембар, 2023
Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим грађанима Реп...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић честитао је свим...

21 Новембар, 2023
Конференција за медије

Демократски народни савез ће у сриједу...

14 Новембар, 2023
Нешић у званичној посјети Републици Словенији...

Министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад...

8 Новембар, 2023
Градска организација ДНС Градишка одржала ванредну изборну С...

Славко Мекињић једногласно је изабран за новог...

8 Новембар, 2023
Нешић за РТРС: На основу свих информација и изјава очекујем ...

На основу свих информација и изјава очекујем да...

7 Новембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!