Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Главаш: Никшић или свјесно вара бираче у ФБиХ или треба да поцијепа диплому...

7 Јул, 2022

''Лидер СДП-а Нермин Никшић или свјесно вара бираче у Федерацији или треба да поцијепа своју диплому Правног факултета. Његов позив Тужилаштву БиХ да крене у лов на вјештице јер је Уставни суд БиХ суспендовао Закон о лијековима Републике Српске, те апел да правосудне институције БиХ покрену конкретне активностти због, како је оцијенио, ''кршења Устава и закона'' одише правним незнањем'', поручио је Александар Главаш, члан Предсједништва ДНС, коментаришући јучерашњу Никшићеву изјаву.

 

 Он истиче да се не би освртао на изречене глупости, али да жели да грађанима Федерације БиХ укаже како њима њихови политичари манипулишу.

 

''Прије свега, Уставни суд није донио одлуку о уставности или неуставности закона него је јасно нагласио да га привремено суспендује до коначне одлуке и да суспензија не прејудицира коначну одлуку. Дакле, о закону ће се тек одлучивати'', наводи Главаш и објашњава даље:

 

''Чак и ако Уставни суд каже да је закон неуставан, Никшић као правник треба да зна да доносиоци закона – законодавац, односно посланици – не могу одговарати за начин гласања. У правно уређеним државама Уставни суд БиХ и постоји као коректор извршне и законодавне власти. Никшић би као правник требало да зна да посланици нигдје и никада у свијету нису одговарали и не могу одговарати јер су усвојили неки закон, а да су ти закони предмет преиспитивања уставних судова.''

 

Извршна, законодавна и судска власт, подсјетио је он Никшића, су три одвојена стуба власти.

 

''Као што парламент не може преиспитивати судске одлуке, пресуде, нити судије Уставног суда могу одговарати за своје одлуке, тако ни законодавци не могу бити предмет кривичног процесуирања за оно што су урадили у оквиру свог законодавног рада. Макар толико би правник Никшић требало да зна'', каже Главаш.

 

Он додаје да не зна да ли је правника Никшића обрукао политичар Никшић, и поручује му да су у лажи кратке ноге те да није лијепо да се тако поиграва бирачима.

 

''Грађани не живе од јефтиног популизма, нити им фрижидере пуни препуцавање са другим ентитетом. Ред би био да покажете да сте другачији од актуелне власти у ФБиХ и да покажете како ћете народу у овој кризи олакшати живот. Јалови апели тужилаштву неће напунити резервоаре и фрижидере, нити купити дјеци одјећу за полазак у школу, а ни осигурати топле станове предстојеће зиме за коју не знамо да ли ће бити гаса и колика ће бити цијена. Грађани од вас очекују одговоре како ћете ријешити та питања'', поручио јe Александар Главаш.  

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!