Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ О САСТАНКУ ЏАФЕРОВИЋА И ШМИТА

2 Јул, 2022

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је тужна реалност земље у којој се члан Предсједништва БиХ (Шефик Џаферовић) захваљује једном странцу што намеће законе, наводећи да су тим понижене и институције БиХ и владавина права и демократије.

 


''Свако ко има одговорности према земљи у којој живи и коју води, залагао би се за њен суверенитет и борио за њене институције. Апсурдно је да су свима из СДА уста пуна 'суверене БиХ', а онда траже и поздрављају октроисање рјешења, умјесто да уложе труд и сами раде на тим питањима. 'Суверена БиХ' и наметање закона два су појма у колизији. Ако је суверена, онда парламент доноси законе. Ако је колонија, онда то ради губернатор. Уосталом, Џаферовић је добар правник и било би фино да прочита мишљење Венецијанске комисије о ОХР-у и наметању закона. A тамо пише да демократски суверенитет захтијева да законе усваја тијело које је народ изабрао, и да пракса наметања закона не одговара демократским принципима'', Нешић је прокоментарисао јучерашњи састанак бошњачког члана Предсједништва БиХ са Кристијаном Шмитом.

 


Он истиче и да је тужно да Џаферовић поздравља именовање новог супервизора за Брчко и да не зна да је Коначна арбитражна одлука за Брчко имплементирана.
''Она је имплементирана када је усвојен амандман на Устав БиХ којим се Брчко дефинише као кондоминијум два ентитета. Члан Предсједништва који жели БиХ у ЕУ, питао би јуче своје госте зашто до Брчког праве случај када је БиХ испунила своје обавезе и имплементирала Коначну арбитражну одлуку. Не можете причати о ЕУ као стратешком циљу а крити се иза скута ОХР-а, јер та ЕУ јасно каже да нема чланства са ОХР-ом. ЕУ и ОХР не иду заједно, па би сарајевски политичати требало да се изјасне којим путем желе да иду – путем губерније или путем ЕУ'', каже Нешић.

 


Предсједник ДНС-а истиче да ће као српски члан Предсједништва БиХ радити на интеграцији БиХ у ЕУ и борити се за затварање ОХР-а и супервизије за Брчко.

 


''Очекујем и од друга два члана Предсједништва који буду представљали бошњачки и хрватски народ да дјелима покажу да не желе да БиХ више буде земља случај у којој је један странац изнад њених институција. Сваки народ бира своје представнике да би радили и борили се за боље сутра, а не да своју неспособност и своје неуспјехе крију иза туђих скута.'', поручио је Ненад Нешић, предсједник ДНС. 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!