Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ: ВЛАСТ СВЈЕСНО ПОДСТИЧЕ ИНФЛАЦИЈУ

4 Мај, 2022

''Симболична повећања пензија и плата буџетским корисницима нису довољне мјере за спречавање рапидног сиромашења становништва усљед неконтролисаног раста цијена који је често неоправдан а инспекцијски органи не чине ништа на контроли цијена. Раст прихода од индиректноих пореза у прва три мјесеца ове године износио је 406 милиона КМ, а кроз повећање плата и пензија грађанима је враћена тек мрвица'', упозорење је предсједника ДНС-а Ненада Нешића због енормног повећања цијена након сукоба у Украјини.

 


''Како је могуће да су толико различите цијене горива у Федерацији и Републици Српској, и да су у Федерацији снижене а у Српској нису? Чему служи Владина уредба о ограничењу маржи? Размишља ли ико како ће народ преживјети идућу зиму када знамо да је цијена прољећне сјетве била већа за 300 одсто? Нажалост, дошли смо у ситуацију да је луксуз постао и килограм шпината који кошта 6 КМ, као и килограм младог лука. Данас је мало оних који могу себи приуштити килограм јунетине која кошта и 40 КМ'', алармирао је Нешић.

 


Када држава већ убире толики вишак прихода, сматра он, онда би био ред да се читавог колача одрекне и уступи га грађанима.
''Зар баш у овој кризи морају куповати аутомобиле од 100.000 КМ? Или је важније да укинемо ПДВ на основне животне намирнице, како би сви имали јефтиније брашно, уље, млијеко. Зашто је толики проблем власти да се одрекну акциза на нафту, што је највећа могућа помоћ и грађанима и привреди?'', пита Нешић.

 


Предсједник ДНС-а истиче да је став ДНС-а да се држава у корист грађана мора одрећи вишка прихода у цјелости, али и да је неопходан ребаланс буџета како би се на минимум свели материјални трошкови и непотребне јавне набавке а тај новац преусмјерио за субвенционисање привреде и пољопривреде.

 


''Почињем да вјерујем да власти на свим нивоима свјесно подстичу инфлацију која је достигла рекордних девет одсто, јер им се допада да имају вишак новца у буџетима. Не можете мјесечне трошкове живота повећати за 300 КМ, вратити 60 КМ, и глумити одговорност и социјалну осјетљивост. Одговорне власти у оваквим кризама реагују на вријеме, превентивно, јер су свјесне да су посљедице катастрофалне. Наша власт се тек површно бави посљедицама'', навео је Нешић и подсјетио да је на самом почетку кризе инсистирао и тражио да се на вријеме реагује и са партнерима из Руске Федерације обезбиједе довољне количине гаса по старим цијенама.

 


Умјесто тог, додаје он, грађани су добили обавјештење да ће им априлски рачуну бити увећани за 16 одсто.
 

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!