Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Главаш упозорава на демографски слом у Српској

25 Новембар, 2021

Катастрофална демографска ситуација озбиљно угрожава питање опстанка Срба у Републици Српској. Због тога је неопходно реаговати што прије, јер наш главни циљ треба да буде повећање броја рођене дјеце. Морамо се окренути будућности која ће одржати наш народ живим.

 

Рекао је посланик ДНС у Народној скупштини Републике Српске, Александар Главаш.
Упозорио је на то да је демографски аларм одавно упаљен, те да је крајње вријеме за адекватне демографске мјере надлежних, јер је све мање времена да се заустави демографска деструкција и депресија.

 

– Не смијемо и не можемо то мирно посматрати – додао је Главаш.

 

Главаш каже да се Влада РС треба угледати на Србију која брине о својој будућности.

 


– Александар Вучић, предсједник Србије представио је нове мјере које ће бити потицајне и помоћи младим брачним паровима да се остваре као родитељи и поправе наталитет у Србији. Троструко повећање новчане надокнаде за прво рођено дијете родитељима ће много значити, а ту је и погодност за оне који планирају засновати породицу, па ће тако држава бесповратно кредитирати младе парове који купују станове. Србија брине о својој будућности и озбиљно и системски се бави полтиком повећања наталитета. 
Због тога као народни посланик и отац троје дјеце апелујем на Владу Републике Српске да уведе сличне мјере које је увела Србија, јер свједоци смо да Српској пријети демографска катастрофа праћена тренутним нивоом фертилитета. Актуелна власт до сада није била у стању да се ухвати у коштац са овим озбиљним проблемом који је круцијалан за српски народ , Републику Српску, њен опстанак, али и економски напредак – каже Главаш.

 

Каже да се некада, упркос лошијим и тежим условима за живот, рађало више дјеце.

 

– Много је фактора који су утицали и утичу на низак природни прираштај, а то су између осталог ратови, незапосленост, недостатак квалитетне развојне политике, лош здравствени систем али и сиромаштво. Републику Српску напушта биолошки радно и продуктивно становништво, што у годинама које су пред нама може довести до демографског слома. Бијела куга суверено влада и зато морамо наћи начине борбе против ње и посљедица које оставља, јер смо одавно у фази да у граду нема шта да се ради, а у селу нема ко да ради – каже он.

 

 

Истиче да је, уз све то, ту и пандемија КОВИД 19, која је значајно је повећала смртност популације.

 

– Зато су нам хитно потребне мјере попут оних које је предузела Србија јер је неопходно да што прије схватимо политичку тежину демографске проблематике, њену сложеност- али и научне законитости. И најважније, потребне су нам политичке одлуке и мјере које ће помоћи да почнемо рјешавати овај озбиљан и болан проблем – закључио је Главаш.
 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!