Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

Нешић прозвао Владу „По први пут јавни дуг Републике Српске већи од јавног дуга...

3 Септембар, 2021

Задуживање треба да буде средство за убрзавање привредног раста и запошљавања, а не да служи за ангажовање фирми блиских власти и покривање буџетских рупа, чиме само постаје терет државе и свих грађана, истакао је Ненад Нешић, коментаришући најновији извјештај о стању јавног дуга.


Према ријечима предсједника ДНС, одговорна влада би постојећи дуг рефинансирала и тиме обезбједила додатна средства за бољи живот људи и покретање привреде, док би ново задуживање искључиво одобравала за инвестиционе пројекте у стратешким привредним гранама.


– Република Српска мора имати јавне инвестиције од 500 милиона КМ, а јавне и приватне инвестиције на нивоу 25 одсто БДП да би обезбједила континуирани раст од пет процената у периоду од најмање десет година. Само тако почећемо да сустижемо земље у окружењу. Умјесто тога за  само три мјесеца влада СНСД сваку кућу у Републици Српској задужила је за додатних 1.200 марака. То се види из званичног извештаја Министарство финансија, по коме су Републику Српску у другом кварталу задужили за додатних 470 милиона марака и јавни дуг земље у само једном кварталу увећали за осам одсто – саопштио је Нешић.


Тиме је укупан јавни дуг земље повећан на 6,4 милијарде марака, што, према његовим ријечима, значи да свако домаћинство сада дугује 16 хиљада марака, а да нико не зна гдје су отишле толике паре, пошто народ у Републици Српској све теже живи.

 


– Колико неодговорно водите финансије земље види се и по томе што је по први пут јавни дуг Републике Српске већи од јавног дуга Федерације, иако би по свим параметрима морао бити значајно мањи. Зато склоните шапу са државне касе и прекините са задуживањем и немилице трошењу народних пара, у очајничком покушају да се одржите на власти – поручује Нешић.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!