Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ КРИТИКОВАО ПОТПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ ЗБОГ ПИСМА ШМИТУ

25 Август, 2021

Волио бих да ми Рамиз Салкић наведе име једног града у Федерацији БиХ, у којем се окупи више од хиљаду Срба повратника који направе величанствен забавно-спортски програм, као што се неку вече окупили Бошњаци из Дивча у Зворнику. Или да сам га макар једном чуо да осуди вандалске нападе на православне цркве у Федерацији и скрнављење српских гробова, прокоментарисао је предсједник ДНС Ненад Нешић писмо потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића високом представнику Кристијану Шмиту.


Нешић каже да Салкић прво треба да каже да ли га је срамота да у Федерацији живи свега два одсто Срба, што је резултат његове политичке партије.


-За разлику од тога, у Републици Српској живи 13 одсто Бошњака. Ови подаци јасно говоре ко је гдје дискриминисан. Апсолутно је недоспутиво сијање мржње како то ради Салкић који чак и не живи у Републици Српској, али од ње прима позамашну плату и убире привилегије – истакао је Нешић.


“Колико лош човјек мораш бити“, запитао је он, „па да говориш о православизираном образовном систему“.


– Прво, на образовни систем нема утицај ниједна религија. Колико знам, бошњачкој дјеци у Републици Српској вјеронауку предају вјероучитељи ислама. Такође, дјеци је омогућено да уче по наставном програму кантона из Федерације. Питао бих Салкића зна ли иједну школу у Сарајеву гдје српска дјеца имају вјеронауку, матерњи језик и могу учити по наставном програму Републике Српске? Ако му смета Свети Сава, да се потрудио да нешто научи у животу, знао би да је он био први српски просветитељ, као и зачетник српске дипломатије. У то доба, најобразованији су били управо црквени људи, монаси и свештеници, који су описмењавали друге. Било би добро да ко има описменити и Салкића, јер је незнање мајка зла – тврди Нешић.


Он је позвао потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића да умјесто лажне бриге каже колико је он отворио радних мјеста и запослио Бошњака макар у свом завичају.


– Умјесто што сије мржњу, ту енергију је могао усмјерити да нађе макар једног малог инвеститора који би отворио неки погон и запослио бар пет-десет Бошњака. Умјесто тог, он својим лажима застрашује своје сународнике ширењем лажи како Бошњаци напуштају Српску звог дискриминације – навео је Нешић.


-Знате ли, господине Салкићу, да је БиХ у посљедњих седам година напустило 350.000 људи, највише Бошњака из Федерације? Знате ли да је само од почетка ове године, Унско-сански кантон напустили 11.500 младих људи, углавном Бошњака? Је ли их и ту дискриминише Република Српска или ваша политичка партија, безнађем у које је довела највише свој народ, а онда и цијелу земљу? Испунили сте обећање ваше партије да ћете запослити 100.000 људи у Федерацији, само нисте рекли да ћете их запослити у Њемачкој и Аустрији гдје су побјегли од вас и таквих попут вас! Стидите се јер не умијете да обуздате своју мржњу и нисте способни да покушате помоћи било коме. Ви не штитите интересе Бошњака у Републици Српској, него покушавате манипулисати њиховим емоцијама ради личне добити – поручио је Нешић.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!