Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕНАД НЕШИЋ ЗА БУКУ: НАДАМ СЕ ДА ЈЕ ШМИТ ДОШАО ДА ЗАКЉУЧА ОХР

29 Мај, 2021

БУКА: БиХ добија новог високог представника. Како Ви гледате на ово именовање које је прошло уз противљење Русије?

Вријеме је да БИХ одрасте и ријеши се старатеља. Нема овдје среће док земљом владају протектори. Очито је да је и међународној заједници, или макар онима који су главни актери постало јасно да је Инцко постао главно сметало у БиХ па су га одлучили склонити.

 

Лоша вијест је да заједно са Инцком не испраћамо ОХР. Још 2006. године било је спремно затварање ОХР-а, али је због противљења једне-двије земље чланице ПИК-а речено – нека остане још кратко, док се не испуне услови 5+2. То кратко ево траје већ 15 година.

 

Већ сам рекао, сматрам да БиХ не треба пелена звана ОХР. Срамота је да у 21. вијеку у срцу Европе постоји земља суспендоване демократије, савремена колонија у којој се велике силе путем заједничког протектората боре за политичку и економску доминацију. Чини ми се да ОХР овдје не постоји због ове земље, него због протектора и њихових интереса. Не могу да схватим бошњачке политичаре, ма колико се трудио, који се свакодневно заклињу у БиХ, а онда се клањају ОХР-у? Па ако волиш БиХ, зашто је не поштујеш, зашто ти је савремени колонијатор испред институција земље? Ту логику никада нећу разумјети.

 

БУКА:  Шта очекујете од господина Шмита?

Искрено поштујем каријеру господина Шцхмидта, али не очекујем ниста, јер ни један претходник није ништа добро донио ниједном народу. Тешко је у овом моменту дати тачну оцјену, али вјерујем да ћемо до краја године јасно видјети куда све ово води.

 

Њемачка је својевремено била снажан заговорник затварања ОХР-а и то у двије фазе : прво измјештање канцеларије високог представника у Беч, па онда и затварање. Због противљења неких других чланица ПИК-а том плану, до њега није дошло, али је буджет ОХР-а значајно срезан и његов капацитет је смањен. Волио бих да су остали на том правцу и да је господин Сцхмидт овдје дошао да закључа ОХР, али видјећемо убрзо шта је прави циљ његовог доласка.

 

БУКА: Ваше колеге предсједници политичких партија очекују да нови високи представник дјелује проактивније. Је ли то реално?

Ако господин Шмит буде радио наш посао онда смо сви ми сувишни.

 

Његово проактивније дјеловање значило би и поруку да оваква БиХ не функционише ни 26 година након потписивања Дејтонског споразума и да је потребно преиспитати њену будућност.

 

Уосталом, ако ће високи представник радити посао институција у БиХ, шта ће нам онда те институције, шта ће нам уопште избори и политичке странке ако је у ОХР-у сажета и извршна и законодавна, па и дио правосудне власти!? Хајде онда да уштедимо новац, да не расписујемо изборе, распустимо наше институције и лијепо кажемо да смо губернија. А, неко ће нам ваљда рећи, чија?

 

НЕШИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА КРАЈ НАДАЊА ДА ЋЕ ПОНИШТИТИ ИДЕНТИТЕТ СРП...

Демократски народни савез (ДНС) изражава пуну...

23 Јул, 2024
НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!