Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИВИЋ О ПОВЕЋАЊУ ПЛАТА "ЈОШ ЈЕДАН ПОКУШАЈ ОБМАНЕ РАДНИКА КОЈИ ЖИВЕ ОД СВОГ РАДА"

26 Мај, 2021

Шеф Клуба посланика ДНС и потпредсједник те странке Душко Ивић поручио је данас да су СНСД и њихови коалициони партнери показали да су против топлог оброка здравственим радницима, као и против повећања плата љекарима, медицинским сестрама и техничарима.

 

Он каже да је Клуб посланика ДНС на засједању Народне скупштине Републике Српске уложио пет амандмана на предложене законе.

 

Први амандман је, каже Ивић, да се топли оброк здавственим радницима рачуна мимо плате, што здравствени радници већ дуже вријеме захтјевају.

 

– Други амандман се односи на коефицијенте у платним групама љекара. Овим амандманом смо жељели да љекаре који су завршили високо шестогодишње образовање одвојимо од немедицинских радника који имају високо четверогодишње образовање, они по овом закону имају исте коефицијенте од 10,44-11,61, што је неспојиво са здравим разумом – истиче Ивић.

 

Он додаје да су предложили да се коефицијенти за љекаре повећају на 11-12,17.

 

Трећи амандман се, додаје Ивић, односи на плате медицинских сестара и техничара, и повећање коефицијената како би имали веће плате од радника немедицинске струке.

 

У новом закону коефицијенти у платним групама медицинских сестара и техничара су исти са коефицијентима административних радника и износе за средње четверогодишње образовање од 5,72-6,89.

 

– Амандманом смо предложили повећање коефицијената за медицинске сестре и техничаре од 6,25-7,42. За амандмане ДНС гласали су сви посланици опозиције, док су посланици позиције на челу са СНСД-ом били уздржани – наводи Ивић.

 

Према његовим ријечима ДНС је предложио амандмане за које су мислили да ће бити усвојени, јер би на тај начин “сапрали горчину у устима здравствених радника због мизерног повећања плата, која се граничи са социјалном помоћи”.

 

– Посебно су нас изненадили посланици љекари, који су гласали против себе и својих колега, као и партије које се залажу за социјалну правду. Сви су они добро дискутовали, али кад треба гласати за топли оброк мимо плате и повећање коефицијента љекарима, медицинским сестрама и техничарима, онда забораве на социјалну правду и гласају за своје и партијске интересе – поручује Ивић.

 

Он каже да не прихватањем амандмана од стране позиције, по мишљењу ДНС, то  представља подизање политичког рејтинга СНСД и њихових сателитских партија.

 

– Њима није стало до повећања плата радницима запослених у области образовања културе, унутрашњих послова, правосуђа, већ је ово још један покушај обмане радника који живе од свог рада – наводи Ивић.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!