Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

 ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ НИЈЕ УВРСТИО НА ДНЕВНИ РЕД НЕШИЋЕВУ ДЕКЛАРАЦИЈУ КОЈОМ СЕ...

28 Април, 2021

 

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и лидер ДНС Ненад Нешић предложио је данас да се на дневни ред Представничког дома уврсти Декларација којом би се осудио говор мржње предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

Његов приједлог је, међутим, одбијен захваљујући гласовима посланика бошњачких политичких партија. Посланици из Републике Српске су гласали за то да се Декларација уврсти на дневни ред, док су хрватски посланици били суздржани.

 

У Декларацији коју је Нешић подијелио посланицима наводи се да је потребно да Представнички дом осуди говор мржње некадашњег члана Предсједништва БиХ и замјеника предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Бакира Изетбеговића како би се грађанима послала порука да се такве поруке неће толерисати.

 

У тексту предложене Декларације наводи се да је неприхватљиво да Изетбеговић српски народ назива ”геноцидашима”, призива ратне сукобе и на расистички начин говори о црнцима.

 

– Овакве изјаве које подстичу мржњу увредљиве су и противне интересима свих народа и грађана БиХ, а посебно јер долазе у вријеме великог одрицања – хришћанског поста који симболизује пожртвованост, страдање, праштање и љубав ради побједе вјечног живота над смрћу, и исламског поста који такође симболизује одрицање, праштање, толеранцију и разумијевање међу свим људима – наводи се у предложеној Декларацији.

 

Додаје се да су сви свјесни да су такве изјаве храна и подстицај радикалним екстремистима, те да могу имати озбиљне посљедице.

 

У Декларацији се предлаже да Представнички дом позове истражне органе и надлежна тужилаштва да реагују на сваки облик изражавања мржње, ма од кога она долазила.

 

Такође, Нешић предлаже да Представнички дом позове све политичке факторе, а посебно лидера СДА и бившег члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, да се окрену политици дијалога, толеранције и узајамног помирења, као и рјешавању огромних проблема свих народа и грађана који живе у Босни и Херцеговини, а да према осталим народима у свијету без обзира на њихову расу, вјеру или пол покажу пријатељство и уважавање.

 

Нешић даље додаје да Представнички дом треба да нагласи своју приврженост миру, узајамном уважавању, поштовању људских и грађанских права, као и изградњи Босне и Херцеговине као демокатског, економски развијеног, социјално одговорног и на владавини права утемељеног друштва.

 

На крају Декларације се наводи да Представнички дом треба позвати све нивое власти у Босни и Херцеговини да се окрену питањима од интереса за грађане: рјешавању проблема набавке вакцина, побољшању здравственог система, помоћи привреди усљед пандемије короне и свеобухатној санацији штета насталих усљед пандемије, изградњи бољег имиџа Босне и Херцеговине у свијету, те да своју неспособност не крију иза оштрих популистичких изјава којима се сију мржња, страх и пођеле.

 

Нешић у изјави за Српскаинфо истиче да је циљ његове Декларације био да се “узнемиреним грађанима, посебно повратницима у оба ентитета, пошаље порука да не требају да страхују, да посланици у Представничком дому и већина разумних политичара не подржавају сукобе и осуђују сваки говор мржње”.

 

– Свака тешка ријеч највише се ломи преко леђа оних који живе у другом ентитету у односу на онај гђе је већина његовог народа. Људски сам се забринуо када ме мој пријатељ Бошњак забринуто питао да ли треба да се сели из БиХ. Да не говоримо о томе колико људи због страха ће спаковати кофере и заувијек напустити БиХ – каже Нешић.

 

Он додаје да бошњачки представници који позивају на рат и насиље и који имају у свом говору расизам, не заслужују да имају подршку нити да представљају бошњачки народ.

 

Нешић је поручио посланицима у Парламенту БиХ да Декларацију требају схватити као жељу да се свим народима и грађанима у БиХ поручи да се сви заједно залажу за мир, толеранцију и међусобно уважавање, те да нико од њих не подржава запаљиве и расистичке изјаве Бакира Изетбеговића који је вријеђао задњих дана Србе и црнце.

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!