Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ФЕДЕРАЛНА ТВ-„МРЕЖА“-НЕШИЋ: НАЈБРОЈНИЈИ КЛУБ У НСРС-У СУ ПАПЦИ, ОНИ ЧИНЕ...

28 Април, 2021

Ненад Нешић, предсједник ДНС-а за Мрежу одговара: Хоће ли бити лидер уједињене опозиције у РС-у и је ли он тај, зашто је народ страх од власти и режима, ко су папци у НСРС, да ли ће подржати Додика у његовом раздруживању, хоће ли Чубриловић одузети додијељене повеље ратним злочинцима или ће се оглушити на Инзкове санкције и коме БиХ треба празна.

 

Сматра да је опозиција у РС-у постојала, али да је народ изгубио вјеру у промјене, односно вјеру да опозиција може нешто да уради.

 

"Мислим да смо прошле седмице показали да опозиција има и снагу и вољу и жељу да се избори за промјене у РС-у које су нужне и неопходне како РС-у, тако и БиХ. То је скуп различитих политичких партија и нормално да не размишљамо исто. Оно што ми желимо, а то је заједнички наступ, и период који је пред нама је период у којем ћемо договорити сигуран тај заједнички наступ и побиједити 2022. године."

 

Каже да га забрињава страх у народу. Страх од власти, од режима.

"Уколико ми као опозиционе партије пружимо вјеру народу да ће промјене доћи, мислим да ће се народ прије ослободити страха."

 

Истиче да није најбитније ко ће бити лидер опозиције, већ како освојити побједу.

 

"Нама побједу нико неће поклонити, ми је морамо освојити. Мислим да свака политичка партија има свог лидера, свој програм и кроз то можемо и да остваримо ту побједу. Вјерујем да ћемо заједно да предводимо тај блок. И ДНС и СДС и ПДП и остале опозиционе ванпарламентарне партије, да ћемо наћи начина како да одговоримо господину Додику. Не вјерујем да ћемо имати једног лидера. Који ће од нас имати највећу подршку у народу, то ће показати вријеме и наш рад на терену. Оно што могу сигурно да кажем је да ја, као предсједник ДНС-а, сматрам да је ДНС носилац будућих промјена и то је моје легитимно право. Ја не бјежим од било какве улоге. Ни од улоге да будем и лидер и предводник опозиције. Сматрам да имам довољно искуства и највише енергије да будем тај предводник опозиције."

 

Бакиру сам рекао да је рат само њему у глави, народу сигурно није

 

О политичкој ситуацији у БиХ каже: "Ко чини БиХ немогућом државом? Па владајућа елита. Не ми који нисмо дио владајуће секте. Они причају о томе. Они причају о рату, о раздруживању. Зато што имају проблем у бирачком тијелу. Вјероватно имају проблем унутар својих политичких партија. Ја сам прошле седмице са господином Бакиром са Јахорине јасно поручио - господине Бакире, само је вама у глави рат. Никоме више. Бошњачком народу сигурно није. Српском народу исто тако. Сматрам да је иста ситуација и са хрватским народом. Ко жели да ратује и одакле ми то слушамо пријетњу рата? Из сарајевске чаршије, из удобних кожних фотеља, удобних лимузина, авиона, шаљу нам рат, рат, рат."

 

"Колико сам схватио, господин Додик позива на разговор о даљем функционисању БиХ. И ја ту не видим ништа спорно. На столу може бити све. Од раздруживања до унитарне БиХ. Од децентрализације до централизације. О оба појма можемо причати. Имамо два избора - да се договоримо да БиХ функционише и да нам буде добро свима или да не можемо да се договоримо и да свако иде својим путем. ДНС и Ненад Нешић су за поштовање Дејтонског мировног споразума. Али не духа Дејтонског мировног споразума. Сматрам да Република Српска треба да се држи Дејтонског мировног споразума и да је позиција РС-а у оквиру БиХ сасвим довољна она коју гарантује Дејтонски мировни споразум. Ми не желимо да ту било шта мијењамо, али исто тако не желимо да се угрожавају наше уставне надлежности, да се доводи у питање постојање ентитета, да се спрјечавају неки развојни пројекти од стране заједничког нивоа власти. Значи, све док се буде поштовала уставна категорија РС-а, која је дефинисана Дејтонским мировним споразумом, ја сматрам да нема потребе за раздруживањем. Уколико то не може, зашто да не. Зашто је табу тема мирни разлаз?", навео је Нешић.

 

Предсједник ДНС-а истиче да је његова домовина Република Српска, а БиХ заједничка држава.

 

"Босну и Херцеговину не осјећам својом домовином."

 

Каже да би подржао Додика када би искрено и са искреним намјерама расписао референдум о отцјепљењу.

 

На питање како види измјене Изборног закона одговара: "Сматрамо да би требало доћи до измјена Изборног закона, али лично сумњам да ће доћи до промјене било чега што се тиче Изборног закона. Три странке које одлучују на нивоу БиХ имају већину и дабогда да могу постићи неки договор. Могу слободно да кажем да некад имам осјећај да овакав Изборни закон њима апсолутно одговара. Ми инсистирамо да се изврши измјена Изборног закона по питању припадања мандата, односно да мандати не припадају појединцима него политичким партијама. То је посебно изражено код нас у РС-у јер тренутно имамо трговину мандатима у НСРС-у и сматрам да је на тај начин дерогирана и сама Народна скупштина. Ви сада у НСРС-у имате политичке партије које 2018. уопште нису учествовале на изборима, а да они пресудно одлучују о неким питањима. На тај начин је отворена политичка корупција, политичка трговина. Избори су постали бесмислени јер не осликавају вољу народа. Ми за такве људе који пређу из партије у партију имамо један мало погрдан назив, то је папак. Мислим да би странка папака у овом тренутку била најбројнији клуб у НСРС-у. Пошто владајућу коалицију чини већина папака ја сам ту коалицију назвао пихтија коалиција."

 

О Додиковој идеји да предсједник РС-а буде уједно и члан Предсједништва БиХ каже да то говори да Додик очигледно има проблема у својој политичкој партији, односно да његова политичка партија, осим њега самог, нема кога другог кандидовати за инокосну функцију.

 

Нешић наводи да су и Станивуковић и Вукановић потребни опозиционом блоку у РС-у и да се нада да ће изгладити односе.

 

"Ко ће бити кандидат за инокосне функције одлучит ћемо заједно. Уколико не буде могла заједнички да се донесе одлука, а ја се искрено надам да ће моћи и да ћемо водити рачуна о интересима народа РС-а, ДНС ће имати одговор на сваку ситуацију."

 

Пита и ко је високи представник да даје ултиматум највишем законодавном тијелу РС-а.

 

"Ја му поручујем да га ДНС никад неће подржати. Не пристајемо да функционишемо на принципу ултиматума. Не знам гђе је то Инзко научио. Можда у Аустрији, али ми у РС-у нећемо тако функционисати. Сматрам да је господин Додик направио велику грешку са скидањем табле господина Радована Караџића, да је попустио под тим ултиматумом господина Инзка и да је, као посљедицу, добио сљедећи ултиматум. Једном кад попустите под ултиматумом, под уцјенама, под притисцима, ти притисци, ултиматуми, уцјене, никад неће престати. Он ће само наставити ићи даље, даље, даље."

 

"Хајде да зауставимо економски суноврат и БиХ и РС-а. Хајмо да боље живимо. То су теме о којима можемо причати. Хајде да ставимо мораториј 5 година да причамо о отцјепљењу РС-а и о укидању РС-а. Хајмо наредних 5 година да се бавимо економијом. Дајте да причамо о ономе о чему можемо да се договоримо, о економији. О бољем животу наших грађана, без обзира како се зову и презивају. Нема ништа од укидања РС-а. Ставимо тачку на то. Зашто бошњачки народ, односно њихови лидери, народ је добар, зашто лидери не изађу и кажу ми наредних 5 година се не бавимо уређењем државе, поштујемо Дејтонски мировни споразум, бавимо се само економијом. Бавимо се изградњом путних инфраструктура. Бавимо се да нам људи не иду одавде. Хајмо ставити тачку, направити договор, пружити једни другима руку. Ми нећемо спомињати питање отцјепљења, ви не спомињете питање укидања, причамо о темама које значе живот и опстанак на овим просторима. Никоме БиХ не треба празна. Никоме Република Српска не треба празна. Ја не желим да моја ђеца оду одавде, желим да живе овдје. То треба да буде циљ све и једног лидера у БиХ, без обзира да ли долази са ове или оне стране", закључио је Нешић за Мрежу.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!