Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

"ЗАДУЖУЈУ НЕРОЂЕНУ ДЈЕЦУ" Нешић позвао Вишковића да објасни емисију обвезница...

16 Април, 2021

Предсједник ДНС Ненад Нешић позвао је предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића да јавности каже да ли је тачно да је Влада донијела одлуку о кредитном задужењу путем емисије обвезница на Лондонској берзи, у којем износу задужују РС и с коликом каматом, те који ресурс је обећан кредитору.

 

Недопустиво је да Влада Републике Српске задужи народ за 350 до 400 милиона евра, а да Народна скупштина и грађани Српске то не знају! То је атак на Устав Републике Српске који прописује да Народна скупштина одлучује о задужењима, а све ради финансирања предизборне кампање СНСД преко грбаче осиромашеног народа – истиче Нешић.

 

Предсједник ДНС подвлачи да је задужење на берзи изузетно неповољно јер су камате далеко веће него када се задужује код банака или међународних финансијских институција.

 

– Како и одакле то мисле вратити, када је привредна активност значајно пала због пандемије? Сваки становник у Републици Српској већ је задужен 4.388 КМ, што је за 1.800 КМ више у односу на дуг ФБиХ по глави становника, а овим задужењем дуг по глави становника Српске порасти ће за више од 600 КМ – наводи Ненад Нешић.

 

Подсјећа да је кредитни рејтинг Републике Српске Б3 и на корак од негативног, што значи да ће кредитори тражити велике гаранције.

 

– Надам се да у овој ситуацији неко не рачуна да је наш енергетски сектор нешто чиме ће се враћати дугови. Оваквим аранжманима задужују нерођену дјецу и оставиће их без ресурса и могућности враћања кредита. За будућност деце Републике Српске њихови преци су заложили своје животе и нико нема право да њоме тргује на неодговоран начин – сматра предсједник ДНС Ненад Нешић.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!