Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ЛИДЕР ДНС НЕНАД НЕШИЋ ЗА "ТЕЛЕГРАФ": "ВИДИМ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КАО ПИЈЕМОНТ...

1 Април, 2021

- Немам ништа против господина Додика лично. Штавише, мени се и гади политика која је лична. Господин Милорад Додик је пропустио време свог огромног ауторитета који је требало да искористи да оснажи Републику Српску институционално - истиче Нешић у интервјуу за "Телеграф.рс"

 

Лидер Демократског народног савеза Ненад Нешић привукао је велику пажњу региона када је у октобру прошле године одлучио да та политичка странка напусти владајућу коалицију са Савезом независних социјалдемократа и пређе у опозицију.

 

Како каже, стање у Републици Српској је такво да захтева промене, промене за које, према његовом мишљењу, СНСД није био спреман.

 

За себе истиче да је политичар који жели да буде у директном контакту са народом, а не преко друштвених мрежа. Некада члан позиције, а сада један од делова опозиције, Нешић у интервјуу за "Телеграф.рс" открива шта мисли о некадашњем коалиционом партнеру Милораду Додику, као и ставове који се тичу проблема власти у БиХ, Дејтонском споразуму и односима Републике Српске и Србије...

 

•  Недавно је прошло годину дана од када је пандемија корона вируса ставила “под шапу” читаву планету. БиХ у последње време бележи драматичне бројке када је реч о броју заражених и преминулих на дневном ниво, због чега је Федерација увела и полицијски час. Како су надлежни, према Вашем мишљењу, одговорили на те епидемиолошке изазове на нивоу ФБиХ, али и на нивоу Републике Српске?

- Пандемија корона вируса је показала сву снагу политичарења као начина живота већине политичара у Републици Српској и БиХ. За дивно чудо, успела је ту власт и да у нечему уједини – у врло ефикасном и сложном нечињењу. Док сам био директор ЈП Путеви за време пандемије, почели смо да завршавамо послове пре рока, договарамо нове и чинио сам све да ниједно радно место не буде изгубљено и у мојој надлежности и није. Као председник ДНС, и пре и после одлуке о одласку у опозицију, говорио сам да морамо бити зрели, јединствени и озбиљни, јер нам корону ваља преживети, али након ње од нечега мора да се и живи. Нажалост, очигледна је разлика између Србије и БиХ у последњих годину дана. Све оно у чему је Србија лидер, БиХ је на зачељу. Као да је Дрина Пацифик, толика је разлика и толико је потребно да добаците и видите како се ствари раде ако већ не знате сами.

 

•  У једном интервјуу сте казали да је у БиХ све политичко питање, односно да тада све пређе на национално питање. Како оцењујете стање на политичкој сцени у Федерацији, али и у Републици Српској?

- Стање потпуне неизвесности у свим сегментима друштва осим у једном - извесно је да су и без рата национални шанчеви доминантни. У тој ситуацији, обичан свет свих вера и нација напушта своја огњишта у потрази за бољим животом. Да се разумемо, Република Српска је неупитна и изнад свега за све Србе једини гарант опстанка као и једини оквир у којем је могућа БиХ као држава. И време је свима да се узму у памет, да склонимо ствари око којих расправе трају предуго и у овим оквирима направимо друштво у којем људи остају, а деца се рађају. У супротном, оваква ситуација ће довести да осим политичара нико неће остати у БиХ, јер народ све више гласа ногама и диже руке од својих огњишта.

 

• Одлазак ДНС-а из владајуће коалиције направио је прави политички “земљотрес” у Републици Српској. Који су разлози напуштања савеза са СНСД-ом и како је то утицало на снагу Ваше странке и њену популарност међу бирачима?

- То је најзначајнији политички догађај у последњих неколико година на политичкој сцени у Републици Српској. Стање у Републици Српској је такво да је дошло време за промене, промене на које СНСД није био спреман. Били смо најдуговечнија коалиција и урадили много добрих ствари заједно за Републику Српску. Неспремна на суштинске промене па чак и да мења себе, СНСД је кренула насилно да прекраја политичку реалност. Највиши представници Републике Српске народне посланике звали су „папцима“. Из страха од народа, за шаку сребрњака цепане су странке које тај народ гласа. Све у вери да се мора владати вечно. Ја не мислим тако, треба бити човек вечно. И изнад сваке наше партије држати Републику Српску. ДНС је на протеклим изборима одбранила свој статус треће политичке партије у Републици Српској. Ја за ДНС желим сам врх. То је циљ.

 

• Критичар сте Милорада Додика. У којим стварима, према Вашем мишљењу, он греши, и које ствари бисте другачије поставили?

- Немам ништа против господина Додика лично. Штавише, мени се и гади политика која је лична. Политика је посао у којем имамо конкуренте и партнере, а не непријатеље и крпе. Господин Милорад Додик је пропустио време свог огромног ауторитета који је требало да искористи да оснажи Републику Српску институционално, како би институције и закони били јачи од страначких одлука, много новца и утицаја који су акумулирали поједини делови његове странке. Мислим да је и он лично, у великој мери, талац тако постављених ствари. То потврђује и његова иницијатива да се споје функције председника Републике Српске и члана Председништва БиХ. Он не верује у своје најближе сараднике и њихову могућност да победе. Својој евентуалној победи спреман је да подреди институционално урушавање Републике Српске. СНСД је постао партија превеликог броја људи који могу купити све, а политички и људски не вреде ништа. И да подвучем - нисам срећан што је члан Председништва БиХ у тој ситуацији. И што је Република Српска секундарно питање у односу на партијски интерес.

 

• Такође, да ли постоје неке ствари које је Додик добро урадио?

- Наравно. Коалиција СНСД и ДНС је коалиција која је оснажила Републику Српску. Република Српска се заиста инфраструктурно трансформисала. Урадили смо много на путној инфраструктури. Били истрајни, ДНС много тврдоглавије, око српских националних интереса и то је вероватно спасило наше право на нашу Републику у прошлости. Међутим, биле су потребне промене. Сличне оним у Србији. Да се из потрошње из кредита и сталне политичке кампање крене у развој реалног сектора, да примере инвестиција попут оних у Приједору искористимо да широм Републике имамо страни капитал и радна места, да робујемо остварењима и резултатима а не партијској хијерархији, да кроз борце и мајке покажемо да нам срце куца за оне који су нам животе одбранили и животе подарили.

 

• Слажете ли се са мишљењем неких политичара из РС да БиХ није потребан Високи представник?

- То је као да ме питате треба ли тинејџеру од 16 година пелена, јер се нико 14 година није усудио да је скине. Ми смо једина земља у Европи која има Високог представника као неку врсту империјалног гувернера. Ако је нама потребна тако недемократска и у својој суштини институција која не припада модерној Европи, онда БиХ није држава. Мислим да БиХ кроз два ентитета, три конститутивна народа има довољно потенцијала да у формату који је свима прихватљив више нема потребе за пеленом званом Високи представник.

 

•  У последње време су све чешће приче о поштовању Дејтонског споразума, односно да постоји све већа жеља да се Република Српска отцепи. У којој мери се поштује овај споразум из 1995. године и да ли би РС стварно требало да се одвоји од БиХ?

- Ја сам одговоран политичар. То значи да се својим и жељама народа нећу служити зарад јефтиних политичких поена на кратак рок, а да притом угрозим шансе да жеље једног дана постану стварност. Дејтонско уређење је једино уређење којим опстаје БиХ. Они који се њиме играју или га релативизују гасе шансе за опстанак БиХ више него моје жеље које ћу одговорно прећутати.

 

• Како видите односе са Србијом и њену помоћ Републици Српској, посебно током пандемије корона вируса?

- Србија је наша матица. Ми у Републици Српској знамо и осећамо Србију много више него обратно. Од доласка на власт Александра Вучића примећујем и да се то мења. Није Република Српска икебана за предизборне кампање и сликање кад затреба. Председник Србије је третира како заслужује. Паралелно са тим, Србија врло агилно користи специјалне и паралелне везе са нама да инвестира и помаже Републику Српску. Њена снага у периоду пандемије у односу на друге у региону је очита. Ми смо је осетили, јер је баш из Србије стигла помоћ у вакцинама које спасавају наше лекаре на првој линији фронта против ковида. Дозволите да кажем, српско срце ми је било пуно кад је баш председник Србије први донео спас на сарајевски аеродром. Не тако дуго од данас, имаће партнере у Републици Српској који ће моћи да га прате у достигнућима које Србија постиже.

 

• Драшко Станивуковић и Милорад Додик су једни од познатијих политичара у Србији. Са којим политичарем имате ближе ставове и због чега?

- Није Република Српска подељена између њих двојице. Њихов међусобни сукоб или сукоб било ког политичара не мења стварност. Стварност мењају људи, стотине хиљада људи које морате чути, разумети, дати им реалну понуду и онда са њима руку под руку на изборима ствари поправљати на боље. Ако баш желите, најближе ставове имам са Славишом и Драганом Мијатовић. Славиша је наш херој и ветеран гардијске бригаде а Драгана мајка осморо деце. Ја са народом бирам да будем у директном контакту, не са Фејсбука или из хеликоптера.

 

• Руска амбасада се недавно огласила и истакла да не прети БиХ због могућег приближавања чланству ФБиХ у НАТО. Сматрате ли да би Република Српска требало да подржи улазак Федерације у Алијансу?

- Као што Република Србија и председник Вучић никада и ни по коју цену неће урадити ништа да угрози интересе Републике Српске тако и Република Српска не сме ниједну тако крупну одлуку доносити а да је она у супротности са матицом.

 

• Где видите Републику Српску у наредних пет година?

- Као Пијемонт српства. Али не у историјском смислу како се користи. Него да стварамо од Републике Српске оно што је Пијемонт за Италију. Гранични простор италијанског народа који је најлепши и најразвијенији. Има Република Српска и богатстава, људи, лепоте и знања да то буде за цео српски народ. То почиње променама наредне године.

 

Интервју у цјелости можете прочитати у рубрици Press Clipping!

 

НЕШИЋ: КАД СРПСКА ПОЗОВЕ СВИ СМО ТУ!...

''Срби су најстрадалији народ на Балкану у...

17 Април, 2024
НЕШИЋ: НИЈЕ ШМИТУ СТАЛО ДО БИХ НЕГО ДО ДОБРЕ ПЛАТЕ...

''Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се...

19 Март, 2024
НЕШИЋ: УСТАВ ЈЕ СИМБОЛ ВЕЛИЧИНЕ, ИСТОРИЈЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКО...

Тридесет и двије године Устава Републике Српске...

28 Фебруар, 2024
Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон...

Драги Вукане, не тражи се од страног грађанина...

22 Фебруар, 2024
Нешић са амбасадором Француске

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић састао се...

22 Фебруар, 2024
Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!