Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

МИЛЕНКО ЂАКОВИЋ – НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ: СВАКО КО ИМА ЈАСНУ ВИЗИЈУ, МОЖЕ УСПЈЕШНО...

13 Јул, 2018

Град Приједор прва је локална заједница у цијелој БиХ која је добила БФЦ сертификат, а тренутно су у фази друге ресертификације. Миленко Ђаковић, први човјек овог града, у интервјуу за "Независне" каже како се бенефити могу видјети кроз реинвестиције, али и повећан број новозапослених радника.

 

"Можемо потврдити да смо град с развијеном администрацијом, планираном изградњом, инфраструктуром, планским документима и стабилном локалном политиком", каже Ђаковић.

 

НН: Колико је било тешко испунити захтјеве за добијање овог сертификата и који дио у овом процесу је вама био најтежи?

ЂАКОВИЋ: Захтјеви су конкретни и очекивана је реализација по сваком предвиђеном процесу, што је подразумијевало доказивање путем документације, односно реализације процеса. Град Приједор је већ тада имао дефинисану Стратегију развоја управо окренуту ка потребама какве су изражене захтјевима БФЦ-а. Најтежи дио реализације испуњења захтјева био је у области јавно-приватног партнерства, будући да су неопходне измјене закона како бисмо олакшали услове за реализацију пројеката произашлих из јавно-приватних партнерстава.

 

НН: Да ли сте осјетили неке позитивне ефекте од њега?

ЂАКОВИЋ: Позитивни ефекти су видљиви од прве сертификације 2013. године до данас. Знатно је порастао интерес страних инвеститора за град Приједор. Реинвестиције код постојећих инвеститора редовно се медијски прате, ускоро се очекује и четврта реинвестиција у "Аустронету", те трећа у "Мири", компанији групације "Краш". Реинвестиције говоре о томе да имамо повољан пословни амбијент, те да се овдје може успјешно развијати и пословати свако ко има јасну визију развоја властитог бизниса. Бенефите гледамо и кроз повећање броја запослених, награде "Финанциал Тимеса" управо за град с повољним пословним окружењем, за град са дефинисаном стратегијом директних инвестиција и ефикасним планирањем финансија.

 

НН: Колико је администрација била спремна да се прилагоди његовим захтјевима?

ЂАКОВИЋ: Град Приједор је Стратегијом за развој већ предвидио значајан број рјешења за унапређење администрације и процесе привлачења инвеститора, тако да смо на почетку сертификације имали испуњених неопходних 75 одсто постављених захтјева. Можемо потврдити да смо град с развијеном администрацијом, планираном изградњом, инфраструктуром, планским документима и стабилном локалном политиком. Администрација је сертификована стандардом БАС ЕН ИСО 9001:2015, а прва сертификација спроведена је 2008. године. Улазак у сертификацију БФЦ стандарда 2013. године подразумијевао је да је систем у администрацији уређен, да су јасно дефинисане процедуре, које су послужиле и као доказ за испуњење одређеног броја захтјева, јер је управо усмјереност ка корисницима услуга један од основних захтјева и БФЦ стандарда.

 

НН: Како су привредници реаговали на ове процесе с обзиром на то да је један од услова за добијање сертификата и њихово активно учешће у доношењу појединих одлука и стварању пословне климе?

ЂАКОВИЋ: Прије него што смо ушли у процес сертификације оформили смо Привредни савјет, који броји више од 40 одсто привредника, поред којих су учесници и представници невладиних удружења и администрације. Савјет успјешно реализује питања значајна за појединачна предузећа, али и за глобалне услове успјешнијег пословања. Све идентификоване потребе привредника прво сагледава Привредни савјет, а након тога се често прецизирају даљи кораци у сарадњи са градоначелником, односно надлежним ођељењима и одсјецима. Врло је значајно и редовно спровођење анкетирања привредника на основу којих сазнајемо шта је најважније, а понекад и шта је приоритет у нашем даљем рад, како бисмо омогућили што успјешнију климу за пословање предузећа, будући да су управо они наши амбасадори и најбоље говоре о пословању у граду Приједору.

 

НН: Које су погодности ваше локалне заједнице у привлачењу инвестиција у односу на друге?

ЂАКОВИЋ: Наша локална заједница има дефинисане организационе цјелине задужене за пословање с инвеститорима, дефинисан инфо-центар за инвеститоре, који постоји преко десет година, те развијену инфраструктуру за потребе инвеститора. Врло је важно нагласити да у нашој локалној заједници постоји и Фондација за развој која помаже инвеститорима да развију своје послове, потом подстицаје који су у служби привредницима у неколико области и постоје такође преко десет година. Велики фактор који је пресудан јесте стабилна локална политика, која нам омогућава и доношење докумената и валидацију на сједницама Скупштине града уз подршку свих значајних политичких актера и креатора развоја града.

 

НН: Које су највеће препреке с којима сте се суочавали у привлачењу нових инвеститора?

ЂАКОВИЋ: Препреке у преговорима с инвеститорима најчешће су у вези с располагањем земље у власништву града, будући да нас контактирају збиља озбиљни инвеститори који исказују потребе за великим производним погонима. Приједор има препознатљивост једног проевропског града и на основу сазнања о раду наших инвеститора, често с нама преговарају инвеститори који имају очекивања каква локална заједница не може да ријеши, посебно када се говори о одређеним издвајањима средстава за запошљавање радника, како то раде неке земље у окружењу.

 

НН: Ко су најважнији инвеститори у вашој локалној заједници?

ЂАКОВИЋ: Нама су важни сви инвеститори, али ипак издвајамо "АрцелорМиттал", Фабрику кекса "Мира", "Аустронет", "Нути Дуе", "Нову Иванчицу" те фарму "Арифагић".

 

БФЦ СЕЕ програм РЕДИГОВАН сертификације

 

Програм сертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи је јединствен регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа, који се спроводи у БиХ, Србији, Хрватској, Македонији и Црној Гори. Привредна комора РС је технички секретаријат, задужена за реализацију БФЦ СЕЕ програма у Републици Српској.

 

Овај програм намијењен је градовима и општинама који имају одговарајуће капацитете, стратешки су опредијељени да унаприједе привредни амбијент, подстакну развој локане економије и привуку инвестиције. Сертификација градова и општина подразумијева испуњавање, веома захтјевних, 10 критеријума и више од 60 поткритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима.

 

Циљ Коморе је да кроз спровођење програма БФЦ СЕЕ сертификације подржи активно учешће привреде у раду локалне управе, дефинисању стратешких циљева локалног економског развоја и заједнички рад на њиховом остварењу.
 

Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
НЕШИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА, КАО И СВЕТИ СТЕФАН, УПИСАНА У ВЈЕЧН...

Свим грађанима Републике Српске честитам 9....

8 Јануар, 2024
Нешић реизабран за предсједника ДНС: Остајемо на патриотском...

Ненад Нешић реизабран је за предсједника...

25 Децембар, 2023
Бања Лука: Изборна скупштина ДНС-а у недјељу (24.12.2023.)...

Изборна скупштина Демократског народног савеза...

22 Децембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!