Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

БЕОГРАД-ЛУЧИЋ-ЧОМИЋ: У ЕВРОПСКОМ ДУХУ СРБИЈА И БИХ ЋЕ РЈЕШАВАТИ ПРОБЛЕМЕ

17 Фебруар, 2021

Министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Милош Лучић и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић данас су у Београду разговарали о сарадњи у области људских и мањинских права, проблему насиља према женама и мигрантима у региону.

 

Министар Лучић је рекао да борави у првој званичкној посети Београду уз оцјену да је састанак са Чомић био продуктиван и да су разговарали о многим заједничким темама.

 

''Дотакли смо се питања остваривања људских права, права националних мањина, пораста жртава насиља у породици, теме мигранта која је актуелна у региону, али и цијелом свијету'', рекао је Лучић.

 

Он је констатовао да је у вријеме епидемије ковида-19 порастао број случајева насиља у породици и према женама и истакао да је задатак свих да се то не дешава.

 

Додао је да је Министарство за људска и мањинска права БиХ у 2020.години издвојило 100.000 конвертибилних марака за сигурне куће.

 

Лучић је упутио позив министарки Чомић да у наредном периоду посјети БиХ и да наставе разговоре о унапређењу будуће сарадње.

 

Министарка Чомић је рекла да је европски дух, којем припадају Србија и БиХ, оно што је реализовало данашњи састанак и нагласила да оба министарства желе да европским духом престану да ''оговарају'' и описују проблеме, већ да их заједнички рјешавају.

 

''Да ли је неправда према свима јер нам фали владавина права, да ли је зато што нећемо да узмемо своју будућност у своје руке, да ли је неправда према избјеглицама, мигрантима, женама, али сви имају право да живе без насиља и са осјећањем правде'', рекла је Чомић новинарима после састанка са Лучићем.

 

Истакла је да ће будући билатерални пројекти, али и мултилатерални у оквиру Западног Балкана, бити посвjећени смањењу неправде у друштвима и рјешавању проблема.

 

Чомић је казала да нема сумње да ће сарадња два министарства бити настављена пошто се баве истим темама као што су насиље према женама, третирање миграната са становишта људских права и укључивање Рома у друштво.

 

''Мислимо да су то све питања за регионални приступ, а наша билатерала ће позвати регион на сарадњу'', навела је министарка.

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!