Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИЗ ДНС ЗАТРАЖИЛИ ОБЈАШЊЕЊЕ У ВЕЗИ РАЗЛИКА У ЦИЈЕНИ ВАКЦИНА У РУСИЈИ И СРПСКОЈ

11 Фебруар, 2021

Демократски народни савез позива Институт за јавно здравство Републике Српске и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића да спријече аферу ''Респиратор 2'' у процесу набавки вакцина против корона вируса.

 

Такође, из ове странке позивају Институт и министра Шеранића да грађанима одговоре да ли се у уговору са ”Крајинагроуп” под јединичном цијеном за руску вакцину, у износу од 57,34 КМ без ПДВ, сматра набавна цијена за двије или једну доза вакцине?

 

– Да ли сте упознати са изјавом Алексеја Репика, предсједавајућег одбора директора компаније Р-Пхарм Алексеј Репик да је извозна цијена за двије дозе нешто мање од 10 долара, односно 16 КМ? Да ли је уговор са ”Крајинагроуп” намјерно тако срочен да јавност не зна да ли Институт за јавно здравство за 11.468.000 КМ купује 200.000 или 400.000 доза? – упитали су из ДНС.

 

Додали су да чак и да је ријеч о 400.000 доза вакцина за 200.000 људи, што је из уговора нејасно, јавност треба да зна да је разлика у цијени између продајне у Русији и оне коју плаћа Институт за јавно здравство 5.068.000 КМ.

 

У ДНС истичу да се за тај новац могло купити још 316.750 доза вакцина што је спас за још 158.375 људи.

 

Недопустиво је, како се наводи у саопштењу из ДНС, да након заташканих афера у Институту за јавно здравство с почетка пандемије, поново имамо на помолу аферу већу од оне ”Респиратори”.

 

– Одговорност је тим већа јер су у питању људски животи према којима се власт односи крајње бахато и неодговорно. ДНС подсјећа да је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија обмањивао јавност да ће ентитетске Владе директно набавити вакцине против короне, те да је то могуће и по постојећим законима. Сада је јасно да су грађани Републике Српске мјесецима били ускраћени за вакцине док се не нађе модел за ”таљење и растаљивање”. Нажалост, цијена тог ”модела” су људски животи – наводе у ДНС.

 

Истичу да ДНС из тог разлога тражи од предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије да хитно предложи посебан закон који ће ентитетским Владама омогућити директну набавку вакцина од произвођача, како новац не би ишао дворским фирмама него би се користио за набавку што већег броја вакцина.

 

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!