Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

ИЗ ДНС ЗАТРАЖИЛИ ОБЈАШЊЕЊЕ У ВЕЗИ РАЗЛИКА У ЦИЈЕНИ ВАКЦИНА У РУСИЈИ И СРПСКОЈ

11 Фебруар, 2021

Демократски народни савез позива Институт за јавно здравство Републике Српске и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића да спријече аферу ''Респиратор 2'' у процесу набавки вакцина против корона вируса.

 

Такође, из ове странке позивају Институт и министра Шеранића да грађанима одговоре да ли се у уговору са ”Крајинагроуп” под јединичном цијеном за руску вакцину, у износу од 57,34 КМ без ПДВ, сматра набавна цијена за двије или једну доза вакцине?

 

– Да ли сте упознати са изјавом Алексеја Репика, предсједавајућег одбора директора компаније Р-Пхарм Алексеј Репик да је извозна цијена за двије дозе нешто мање од 10 долара, односно 16 КМ? Да ли је уговор са ”Крајинагроуп” намјерно тако срочен да јавност не зна да ли Институт за јавно здравство за 11.468.000 КМ купује 200.000 или 400.000 доза? – упитали су из ДНС.

 

Додали су да чак и да је ријеч о 400.000 доза вакцина за 200.000 људи, што је из уговора нејасно, јавност треба да зна да је разлика у цијени између продајне у Русији и оне коју плаћа Институт за јавно здравство 5.068.000 КМ.

 

У ДНС истичу да се за тај новац могло купити још 316.750 доза вакцина што је спас за још 158.375 људи.

 

Недопустиво је, како се наводи у саопштењу из ДНС, да након заташканих афера у Институту за јавно здравство с почетка пандемије, поново имамо на помолу аферу већу од оне ”Респиратори”.

 

– Одговорност је тим већа јер су у питању људски животи према којима се власт односи крајње бахато и неодговорно. ДНС подсјећа да је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија обмањивао јавност да ће ентитетске Владе директно набавити вакцине против короне, те да је то могуће и по постојећим законима. Сада је јасно да су грађани Републике Српске мјесецима били ускраћени за вакцине док се не нађе модел за ”таљење и растаљивање”. Нажалост, цијена тог ”модела” су људски животи – наводе у ДНС.

 

Истичу да ДНС из тог разлога тражи од предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије да хитно предложи посебан закон који ће ентитетским Владама омогућити директну набавку вакцина од произвођача, како новац не би ишао дворским фирмама него би се користио за набавку што већег броја вакцина.

 

Нешић: Суђење Додику - најбољи доказ да БиХ није суверена зе...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је...

5 Фебруар, 2024
НЕШИЋ: Наметање је политика нестанка БиХ а договор је полити...

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је да није...

25 Јануар, 2024
Нешић: БиХ најмање слободна држава на свијету...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

14 Јануар, 2024
НЕШИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА, КАО И СВЕТИ СТЕФАН, УПИСАНА У ВЈЕЧН...

Свим грађанима Републике Српске честитам 9....

8 Јануар, 2024
Нешић реизабран за предсједника ДНС: Остајемо на патриотском...

Ненад Нешић реизабран је за предсједника...

25 Децембар, 2023
Бања Лука: Изборна скупштина ДНС-а у недјељу (24.12.2023.)...

Изборна скупштина Демократског народног савеза...

22 Децембар, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!