Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

„N1“-НЕШИЋ: НЕМА РАЗЛИКЕ МЕЂУ НАМА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, КАД ЈЕ У ПИТАЊУ ЊЕН...

12 Јануар, 2021

Никада нисам рекао да Додик не штити интересе Републике Српске, али нам смета економска ситуација у Српској. Мени је опстанак и јачање Републике Српске основни интерес. Нема разлике између нас (власти и опозиције) када се ради о опстанку Републике Српске, казао је за „N1“ државни парламентарац и предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

 

Он је рекао да је практично једини који је дигао руку за смјену Савјета министара, а да има министра у овом Савјету министара Босне и Херцеговине.

 

– Зашто није смијењен Савјет министара је питање за СДА. Има ли сте прилику чути много пута како су посланици СДА критиковали рад Савјета министара, били су у критикама оштрији од нас , да би на крају подржали такав Савјет – каже Нешић и додаје да је и сам Изетбеговић рекао да ће овај Савјет министара бити смијењен за 5 мјесеци. Зашто чекати 5 мјесеци ако не ваља? То је нешто што ће СДА морати објаснити својим бирачима.

 

На питање да ли је заиста очекивао да ће СДА дићи руку против својих партнера, Нешић поручује да сви морају бити досљедни стварима које говоре.

 

-Овај Савјет министара не може добити пролазну оцјену. Од 14 препорука Европске комисије нису испунили ниједну. Нема реформи нити европског пута – поручио је Нешић.

 

Предсједник ДНС је појаснио да није он био дуго година у савезу са Додиком, већ ДНС, а да је он предсједник странке од 10. октобра 2020, дакле три мјесеца.

 

-Од када сам ја на челу ДНС-а дошло је до крупних промјена. Сматрам да су промјене потребне Републици Српској, али и Босни и Херцеговини – истакао је Нешић.

 

Он је говорио и о томе гдје је Савјет министара највише подбацио.

 

-То је слаб одговор на пандемију јер смо једина земља у региону која нема вакцине. Четврта смо земља по смртности у Европи. Од бивших земаља Југославије посљедњи смо. Лош је био и начин вођења мигрантске кризе – оцјенио је Нешић и додао да Тегелтија и Савјет министара податке о доласку вакцина сакривају као да је војна тајна.

 

-Био бих сретан да вакцина дође када је Тегелтија обећао (крајем јануара), а они би поново имали одговор ако вакцине не дође на тај датум – сматра Нешић.

 

Први човјек ДНС каже да је министар Лучић, који је приједлог те странке, једна од свијетлих тачака Савјета министара зато што је реализовао неке програме.

 

– Имао је добру сарадњу са међународном заједницом, НВО-ом, вјерским заједницама… Ријешена су многа стамбена питања најугроженијих категорија. И да исправим, није Лучић ДНС-ов министар, он је нестраначки, али смо га ми предложили – поручује Нешић.

 

Он је говорио и о односу Савјета министара ка мигрантској кризи. На питање да ли је праведно да се овом кризом бави само један дио државе Нешић каже:

 

-На мигрантску кризу нисмо одговорили никако. Одакле долазе мигранти? Они долазе преко Европске уније, преко чланица Грчке и Бугарске. Значи да треба помоћ тражити од Уније. Мигранти желе у ЕУ и нормално је да су у Крајини јер је она најближе. Ми њих не желимо у РС-у. По мени сав терет мигрантске кризе пада на Савјет министара БиХ. Сматрао сам да ће се Тегелтија много боље снаћи. Да сам на његовом мјесту поднио бих оставку.

 

Он се осврнуо и на своје ставове из ранијег периода, када је 2018. говорио да Додик најбоље штити интересе Републике Српске, али и дао одговор на питање да ли је сада промијенио мишљење.

 

-Никада нисам рекао да не штити, али нам смета економска ситуација у Републици Српској. Мени је опстанак и јачање Српске основни интерес. Нема разлике између нас (власти и опозиције) када се ради о опстанку Републике Српске.

 

Нама је опстанак Републике Српске најважнији, ако има Српске биће и економског опстанка.

 

Гостовање у цјелости можете погледати у рубрици Press Clipping!

НЕШИЋ: ДРИНУ НЕ МОГУ ЗАМУТИТИ - ОНА ЈЕ БОЈА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ...

Усвајање Декларације о заштити националних и...

3 Јул, 2024
Нешић: Подршка Србији, тероризам је напад на сигурност свих ...

Министар безбједности у Савјету министара Ненад...

29 Јун, 2024
ДНС и ПУП: Заједнички наступ на изборима у Бањалуци и Брчком...

Партија уједињених пензионера наступиће на...

19 Јун, 2024
Нешић: Бећировић Својом мржњом и отровом који сије штету на...

''Волио бих да Денис Бећировић нађе реченицу у...

10 Јун, 2024
Избори у Србији показали да народ жели јединство и напредак...

Демократски народни савез честитао је Српској...

3 Јун, 2024
НЕШИЋ: Када гажење права постане правило, отпор постаје обав...

''Уставни суд БиХ наставља праксу кршења Устава...

31 Мај, 2024
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!