Бошка Тошића 4 Бања Лука, Република Српска, БиХ

Новости

НЕШИЋ ЗА СРПСКАИНФО: МНОГО ПОСЛАНИКА СНСД ВИДИ КУДА ПЛОВИ БРОД, БРЗО ЋЕ СЕ СВЕ...

29 Децембар, 2020

Много је посланика СНСД који виде „куда плови овај брод“ и који би жељели да буду дио нечег новог и бољег. Брзо ће се и чути и видјети!

 

То за Српскаинфо тврди предсједник ДНС Ненад Нешић, кога смо замолили да објасни изјаву од прије неколико дана, након сједнице страначког Предсједништва. Нешић је тада рекао да ће се наставити осипање већине у Народној скупштини Српске.

 

– Бићу врло конкретан када за то дође вријеме, а то је за неколико дана. Суштина је да све више људи увиђа да су Републици Српској потребни нова политика и промјене у свим сегментима, како би се ојачала позиција Републике Српске. Многе околности су се промијениле и на нове процесе не могу се дати стари одговори. Република Српска се мора водити одговорније и стручније, с јасним концептом, без импровизација и ад-хок потеза. Зато људи желе да буду дио промјена које смо покренули – каже Нешић.

 

Горућа тема ових дана је и кредитни аранжман са ММФ. Треба ли нам такав аранжман?

Морамо бити реални. Наша привреда не може преживјети без свјежег капитала, то је свима јасно. Али, за нас је кључно питање управо то да ли ће средства од аранжмана са ММФ бити уложена у привреду. И Европска комисија је интервенисала са стотинама милијарди евра подршке привреди земаља ЕУ, а америчка администрација са готово 2.000 милијарди долара. Дакле, не можемо се ми понашати као да је све нормално и да се ништа не дешава, али је проблем што ми не знамо шта је Савјет министара преговарао са ММФ. Ми не знамо ни како су потрошена средства од кредита који смо узели од ММФ средином године, а прича се о новом кредиту.

 

Кредит од 1,5 милијарди марака значи да смо сваког грађанина задужили за додатних 500 марака. Ако је тај новац намијењен помоћи привреди, онда је то једна димензија и тада задуживање има смисла, јер ће та привреда и вратити кредит. Али, ако се задужујемо да би се покрили сви промашаји и лоше управљање јавним новцем, онда улазимо у још веће проблеме.

 

Били сте прилично критични према условима које је ММФ поставио Републици Српској. Због чега?

Проблем је што јавност не зна шта се од нас тражи да бисмо добили новац. Оно што знам је да су услови ММФ према РС такви да њихово прихватање значи губљење финансијског суверенитета. Губљење финансијског суверенитета значи и губљење политичког суверенитета.  У том случају све губи смисао, јер ако ће ММФ одлучивати о свему чему избори, чему парламент и влада?!

 

Извјесно је да Валентин Инцко напушта БИХ, а да ће дужност високог представника вјероватно преузети њемачки дипломата Кристијан Шмит. Шта би таква промјена значила за Републику Српску и БиХ?

Високи представници су се мијењали, а проблеми у БиХ су остајали. Неке су производили управо високи представници, а другима смо сами кумовали. Господин Инцко је изабрао да се не мијеша у свој посао, а његов мандат остаће упамћен по пристрасности и притисцима на Српску. Зато се надам да ће господин Шмит имати далеко балансиранији однос и да ће свој рад усмјерити ка томе да се у БиХ постигну европски стандарди.

 

Међутим, суштина је да проблеме у БиХ не може ријешити нико са стране, ако их не ријешимо сами. А први предуслов је да престанемо стварати нове, вјештачке проблеме, како би смо замаглили оне суштинске. Вријеме је да престанемо да ходамо с главом окренутом уназад, јер проблеме 2021. године неће и не могу ријешити људи чија је глава у деведесетим.

 

Али, опште је мишљење да је у БиХ немогућ унутрашњи договор?

Све више вјерујем да су кључни политички актери прилично давно постигли договор – нећемо ништа да се договоримо. И да се тог договора досљедно држе! Не кажем да не постоје теме, нарочито оне које се односе на прошлост, око којих се тешко можемо сагласити. Али је питање зашто се само о њима говори, а не говори се о садашњости и будућности. А чак и кад се то чини онда је то у контексту концентрације власти и моћи, а не бављења животом људи у БиХ. Вријеме је да то промијенимо.

 

Став власти у Републици Српској је да БиХ није потребан високи представник.

Тај став дијеле сви политички субјекти у Републици Српској, али проблем је што тај став није одлучујући. О присуству високог представника одлучују УН, а ми се ту много не питамо. Политика није питање жеља, већ реалних могућности. Ми смо најчешће имали позицију „нећемо“ односно били смо у дефанзиви. Мислим да је вријеме за нову политику, која ће, поштујући реалне оквире, рећи шта „хоћемо”. Дубоко вјерујем да је будућност Републике Српске и БиХ међу европским земљама и мислим да ми можемо бити мотор реформи.

 

Нешић присуствује оперативно тактичкој вјежби у Азербејџану...

Министар безбједности Ненад Нешић са делегацијом...

19 Мај, 2023
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружј...

Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске...

16 Мај, 2023
Нешић: Укинути забрану уласка интелектуалцима...

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић изјавио је...

13 Мај, 2023
Нешић на Европској регионалној конференцији ИНТЕРПОЛ-а...

Министар безбједности у Савјету безбједности...

8 Мај, 2023
НЕШИЋ: ЗАДАТАК ПРАВОСУЂА БиХ ЈЕ ПРОМЈЕНА ИСТОРИЈЕ...

'Чињеница да је тек након 30 година од масакра...

3 Мај, 2023
Нешић: Јачом мултидржавном и прекограничном сарадњом до заје...

Само синергијом и јачом мултидржавном и...

25 Април, 2023
X

Питајте ДНС
Да би сте послали питање сва поља морају бити попуњена.

X

Приступница
Поља са * су обавезна!